Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Το ΑΠΘ διοργανώνει ημερίδα για τις λύσεις και τις προκλήσεις στον σταθμό Βενιζέλου - Το «όχι» από την Αττικό Μετρό.


Παρέμβαση της επιστημονικής κοινότητας για την ανάδειξη του θέματος – Ούτε η «Ελλάκτωρ» δέχθηκε την πρόσκληση συμμετοχής

Την διοργάνωση διεθνούς επιστημονικής ημερίδας με θέμα «Αρχαιότητες στη Βενιζέλου και Μετρό: Προκλήσεις και Λύσεις» ανακοίνωσε σήμερα σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο κύριος Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, κοσμήτορας της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και μέλος της συντονιστικής επιτροπής της ημερίδας.

Τη διοργάνωση αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Ιουλίου, στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS, ανέλαβαν οι κοσμήτορες οκτώ σχολών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (Θεόδωρος Γιάγκου – Θεολογική, Ιάκωβος Ποταμιάνος – Καλών Τεχνών, Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου – Νομική, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης – Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Ιωάννα Μπίμπου – Παιδαγωγική, Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης – Πολυτεχνική, Θεόδωρος Δαρδαβέσης – Επιστημών Υγείας και Δημήτρης Μαυροσκούφης – Φιλοσοφική) με σκοπό να ακουστούν έγκυρες ακαδημαϊκές απόψεις για το θέμα:

«Δεν στοχεύουμε ως οργανωτική επιτροπή στο να αλλάξουμε την απόφαση της Πολιτείας, αλλά στο να συμβάλλουμε ώστε να ακουστούν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα οι σημαντικές απόψεις που έχουν διατυπωθεί και από διεθνείς φορείς για το θέμα. Αν κριθεί σκόπιμο από την κοινωνία, την Πολιτεία και τους εμπλεκόμενους φορείς να κινηθεί η απόφασή τους σε άλλη κατεύθυνση ας το πράξουν.» εξήγησε με δηλώσεις του ο κύριος Ζαρωτιάδης.

Οι θεματικές που θα εξεταστούν κατά τις συνεδρίες της ημερίδας, είναι οι εξής:
Η σημασία της in situ ανάδειξης των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου ως μέρος του πολιτισμικού «κεφαλαίου» της Θεσσαλονίκης και τους τρόπους που μπορεί αυτή να επιτευχθεί.
Η ανάδειξη των συγκοινωνιακών ζητημάτων των εναλλακτικών λύσεων σε συνάρτηση με τα χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις του έργου του Μετρό.
Οι κατασκευαστικές πτυχές του ζητήματος.
Οικονομικό / αναπτυξιακό και θεσμικό πλαίσιο του θέματος.

«Το ΑΠΘ μετέχει στα κοινά της πόλης και δε μπορεί να μένει αδρανές»

Αναφορικά με την τρίτη συνεδρία, ο κύριος Ζαρωτιάδης επισήμανε πως η συντονιστική επιτροπή απεύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στις εταιρίες «Αττικό Μετρό» και «Ελλάκτωρ» λόγω της άμεσης εμπλοκής τους, θέλοντας έτσι να δοθεί χώρος να εκφραστούν όλες οι απόψεις που έχουν διατυπωθεί για αυτό το ζήτημα. Ωστόσο, η απάντηση της διοίκησης των δύο εταιριών ήταν αρνητική. «Ελπίζουμε να αναθεωρήσουν την απόφασή τους γιατί η συμβολή τους κρίνεται απαραίτητη» συμπλήρωσε ο κύριος Ζαρωτιάδης.

Για τους λόγους που ώθησαν την επιστημονική κοινότητα σε αυτή την πρωτοβουλία τοποθετήθηκε και ο κύριος Μαυροσκούφης: «τη στιγμή που τοποθετούνται ξένοι πανεπιστημιακοί θα ήταν μεγάλο έλλειμμα να μην τοποθετηθεί το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, με κριτήρια ακαδημαϊκά και φυσικά πλουραλιστικά. Ευχής έργο θα ήταν, αν καταλήξουμε σε κάποια αποτελέσματα, να ακούσει η Πολιτεία και ενδεχομένως να ξανασκεφτεί κάποια πράγματα.»

Από πλευράς της η κ. Καστανίδου ανέφερε πως «το πανεπιστήμιο έχει μακρά σύνδεση με την πόλη, μετέχει στα κοινά της Θεσσαλονίκης και δε θα μπορούσε να μείνει αδρανές σε ένα τόσο σημαντικό θέμα.Αυτή η ημερίδα θέλει να αναδείξει λύσεις που να είναι εφαρμόσιμες, χωρίς να σημαίνουν καθυστέρηση του έργου καθώς το να γίνει το μετρό γρήγορα είναι αίτημα όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας η οποία θα διευκολυνθεί από τη λειτουργία του.»

Τέλος, ο καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Άρης Μέντζος έκανε λόγο για το χαρακτήρα της παρέμβαση ο οποίος πρέπει να γίνει ξεκάθαρος σε όλους: «Δεν είναι μία παρέμβαση με χαρακτήρα πολεμικό, αλλά μία παρέμβαση που έχει ως στόχο τη διαφώτιση του προβλήματος, που έχει ταλαιπωρήσει πολλά χρόνια τη Θεσσαλονίκη και δυστυχώς παραμένει σκοτεινό σε πολλές πλευρές του».

Βιολέτα Φωτιάδη
makthes.gr