Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Το τρένο φορτωμένο με μάσκες από την Κίνα φτάνει στη Σερβία.

Ένα τρένο φορτωμένο με μάσκες και ιατρικό εξοπλισμό από την κινεζική πόλη Γουχάν καλωσορίστηκε  χθες  στον τερματικό σταθμό του Βελιγραδίου, στη Σερβία. Το τρένο οργανώθηκε με τη βοήθεια της κινεζικής κυβέρνησης, προκειμένου να στηρίξει τη Σερβία στην αντιμετώπιση του κοροναϊού.
Το τρένο αναχώρησε από το Γουχάν στα ανατολικά της Κίνας στις 9 Μαΐου και το τρένο έφτασε στο Βελιγράδι στις 24 Μαΐου. Αυτό σημαίνει χρόνο παράδοσης δεκαπέντε ημερών. Η άφιξη γιορτάστηκε τελετουργικά στο σταθμό Beograd Batalica χθες, στις 27 Μαΐου.
Η υπηρεσία μεταφοράς ήταν μια συνεργασία μεταξύ DBO / Beijing Trans Eurasia Logistics και Metrans, οι οποίες έχουν ένα ιστορικό επιτυχημένων έργων στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού σεμιναρίου RailFreight την Παρασκευή 29 Μαΐου, θα εκπροσωπηθούν και τα δύο μέρη, εξηγώντας τι άλλο έχουν προγραμματίσει για την περιοχή σε σχέση με το New Silk Road.

Κίνα προς Σερβία

Το πρώτο κινεζικό τρένο εμπορευματοκιβωτίων έφτασε στη Σερβία στις 24 Σεπτεμβρίου 2019. Προήλθε από την πόλη Τζινάν, στην επαρχία Σανγκντόνγκ. Το ταξίδι είχε πάρει ένα μήνα. το τρένο έφτασε στις 24 Οκτωβρίου στο σιδηροδρομικό σταθμό Novi Beograd (Νέο Βελιγράδι) στο Βελιγράδι.
Η Σερβία εξέφρασε αισιοδοξία για τη σύνδεσή της με το New Silk Road μετά την πρώτη αποστολή. "Το άνοιγμα αυτού του σιδηροδρομικού εμπορευματικού συνδέσμου είναι σημαντικό τόσο για εμάς όσο και για επιχειρήσεις από την περιοχή, καθώς είναι μια ευκαιρία να εξάγουμε τα προϊόντα τους στην κινεζική αγορά, αλλά και να εισάγουμε αγαθά από την Κίνα", δήλωσε η Zorana Mihajlovic, αναπληρωτή της Σερβίας Πρωθυπουργός και Υπουργός Κατασκευών, Μεταφορών και Υποδομών τον περασμένο Οκτώβριο. Νωρίτερα, η Σερβία έστειλε μεμονωμένα εμπορευματοκιβώτια στην Κίνα χρησιμοποιώντας σιδηροδρομικές συνδέσεις που ξεκινούν σε γειτονικές χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Αυστρία.

Σεμινάριο RailFreight

Την Παρασκευή πραγματοποιείται το διαδικτυακό σεμινάριο RailFreight New Silk Road προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαδικτυακού σεμιναρίου, θα συζητηθεί ο αντίκτυπος του coronavirus στο New Silk Road, ιδίως η σύνδεση με την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEE). Οι ομιλητές είναι ο Martin Koubek από τους Metrans, ο Marcel Stein από το DBO Bahnoperator και η Ekaterina Kozyreva από το think tank Infrastructure Economics Center (IEC).

railfreight.com