Το σχέδιο της Κομισιόν για τον τουρισμό και την επανέναρξη των ταξιδιών στην Ευρώπη. Εντολή να επιστρέφονται τα λεφτά για ταξίδια που έχουν ακυρωθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Πως θα ανοίξουν τα σύνορα. Έως 15/06 η απαγόρευση μη αναγκαίων ταξιδιών εντός Σέγκεν.
Η Κομισιόν ζήτησε να επαναληφθεί η τουριστική δραστηριότητα στην Ευρώπη μετά τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν τους τελευταίους μήνες για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός.
Επί της ουσίας, η Κομισιόν παρουσίασε τις συστάσεις της στις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε., παρακινώντας τις να ανοίξουν τα εσωτερικά τους σύνορα για να αποτραπεί ένα ναυάγιο των δραστηριοτήτων του τουριστικού τομέα, που αντιπροσωπεύει το 10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και το 12% των θέσεων απασχόλησης.
Στο σχέδιο της Κομισιόν προβλέπεται ότι οι ταξιδιώτες θα φορούν απαραίτητα μάσκα σε όλα τα μέσα μεταφοράς (αεροπλάνα, πλοία, τρένα, λεωφορεία), δεν θα επιτρέπεται να πωλούνται τρόφιμα και ποτά, θα υπάρχουν ειδικά προστατευτικά ανάμεσα στον οδηγό του λεωφορείου και τους επιβάτες και παντού θα υπάρχουν αντισηπτικά.
Οι αεροπορικές εταιρίες δεν είναι υποχρεωμένες να διατηρούν κενή την μεσαία θέση στα αεροπλάνα. Η μάσκα προτείνεται να είναι υποχρεωτική και στους χώρους των αεροδρομίων. Η Κομισιόν ζητά από τις αεροπορικές εταιρίες να εγκαταστήσουν φίλτρα νοσοκομειακού τύπου στα συστήματα εξαερισμού και να περιορίσουν τις κινήσεις των επιβατών.
Οι επιβάτες σε κάθε μέσο θα είναι λιγότεροι. Οι ταξιδιώτες καλούνται να κλείσουν online τις κρατήσεις τους και να κάνουν web check in για να αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Με τρόπο που να αποφεύγεται ο συνωστισμός πρέπει να γίνεται και η παράδοση και παραλαβή των αποσκευών.
«Αυτό δεν θα είναι ένα φυσιολογικό καλοκαίρι… Όμως, αν κάνουμε όλοι προσπάθειες, δεν θα χρειαστεί να περάσουμε το καλοκαίρι αποκλεισμένοι στο σπίτι και το καλοκαίρι δεν θα χαθεί εντελώς για την τουριστική βιομηχανία», δήλωσε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν
Για τις σιδηροδρομικές μετακινήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά την εφαρμογή της κοινωνικής αποστασιοποίησης μέσω της αύξησης της συχνότητας των δρομολογίων και της δυναμικότητας των συρμών. Πρέπει να απαιτείται η χρήση μάσκας στο εσωτερικό των τρένων και στους σταθμούς, ενώ θα πρέπει να συνιστάται η αποφυγή μετακινήσεων κατά τις ώρες αιχμής. Οι πόρτες πρέπει να ανοίγουν αυτόματα και να υπάρχει διαθεσιμότητα αντισηπτικού διαλύματος.
Αντίστοιχοι κανόνες θα πρέπει να ισχύουν στα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς και στα κρουαζιερόπλοια. Η Κομισιόν συνιστά την μείωση του αριθμού των επιβατών στις κρουαζιέρες. Τα κρουαζιερόπλοια θα πρέπει να έχουν διαθέσιμους χώρους για καραντίνα, εάν υπάρξει ανάγκη.
Τα πρωτόκολλα υγείας για τους ταξιδιώτες
Η υγεία των πολιτών της ΕΕ είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα. Για την διασφάλιση της προστασίας ταξιδιωτών και εργαζομένων αυτές είναι οι οδηγίες της Κομισιόν.
Για την ελαχιστοποίηση της επαφής στην αναχώρηση οι επιβάτες ενθαρρύνονται να αγοράζουν εισιτήρια και να κάνουν check-in online. Στους ελέγχους επιβίβασης και στην απόθεση των αποσκευών πρέπει να υπάρχουν αποστάσεις ασφαλείας.
Λιγότεροι επιβάτες πρέπει να είναι στις πτήσεις, στα λεωφορεία, στα τρένα και στα πλοία. Πολίτες που δεν μένουν στο ίδιο σπίτι πρέπει να κάθονται χωριστά.
Όπου δεν μπορεί να διασφαλιστεί η φυσική απόσταση θα πρέπει να είναι υποχρεωτικές οι μάσκες. Θα πρέπει επίσης να παρέχονται μέσα προστασίας και στους εργαζόμενους.
Οι ταξιδιωτικές εταιρείες θα πρέπει να εγκαταστήσουν ειδικά προστατευτικά ανάμεσα για παράδειγμα στον οδηγό και στους επιβάτες.
Οι πόρτες θα πρέπει να ανοίγουν αυτόματα σε κάθε στάση έτσι ώστε οι επιβάτες να μην πρέπει να πατήσουν κουμπιά.
Παντού πρέπει να υπάρχουν αντισηπτικά.
Τα οχήματα θα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται συχνά.
Δεν θα επιτρέπεται η πώληση τροφίμων, ποτών και άλλων αγαθών μέσα στα μέσα μεταφοράς για να μειωθούν οι επαφές.
Ο εξαερισμός πρέπει να είναι πιο συχνός και πιο δυνατός με ειδικά φίλτρα αλλά και με φυσικό τρόπο.
Οι εταιρείες θα πρέπει να είναι έτοιμες να βοηθήσουν επιβάτες που μπορεί να αρρωστήσουν ή να εμφανίσουν συμπτώματα κορονοϊού κατά την διάρκεια του ταξιδιού.
Πως θα ανοίξουν τα σύνορα
Η προτείνει το άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά «συντονισμένο» τρόπο, όσο το δυνατόν περισσότερο «αρμονικά» και χωρίς διακρίσεις. Στον οδικό της χάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ίση μεταχείριση χωρών που βρίσκονται σε συγκρίσιμη επιδημιολογική κατάσταση και έχουν υιοθετήσει αντίστοιχα μέτρα πρόληψης.
Δηλαδή: αν μία χώρα Α ανοίξει τα σύνορά της με μία χώρα Β, θα πρέπει να κάνει το ίδιο με την γειτονική της χώρα Γ, εάν αυτή η τελευταία βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με την χώρα Β.
Επίσης, αν μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανοίξει τα σύνορά της με μία άλλη, αυτό θα πρέπει να ισχύει για όλους τους κατοίκους της, και όχι μόνο για όσους έχουν την δική της υπηκοότητα.
Η Κομισιόν συνιστά στα κράτη μέλη να λάβουν αποφάσεις με βάση την υγειονομική εκτίμηση της κατάστασης σε κάθε χώρα και με μεταξύ τους επικοινωνία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την πρόθεση να θέσει μέχρι το καλοκαίρι στη διάθεση των τουριστών ιστοσελίδα με πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση στα σύνορα , αλλά και σε κάθε τουριστικό προορισμό.
Για ορισμένες χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως οι βαρύτατα πληγείσες Ιταλία και Ισπανία, αλλά και η Ελλάδα και η Πορτογαλία με τις υψηλές επιδόσεις στην πρόληψη της εξάπλωσης της επιδημίας και την εξαιρετική επιδημιολογική εικόνα, το στοίχημα είναι ο όσο το δυνατόν μεγαλύτερος περιορισμός της ζημίας.
Σε ό,τι αφορά τις αφίξεις τουριστών από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κομισιόν καλεί στις 27 χώρες μέλη να παρατείνουν την προσωρινή απαγόρευση των μη αναγκαίων ταξιδιών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τις 15 Ιουνίου.
Η επιστροφή χρημάτων
Η Κομισιόν προτείνει η διάρκεια των voucher, που οι αεροπορικές εταιρείες δίνουν έναντι των ματαιωμένων πτήσεων της προηγούμενης περιόδου, να παραταθεί για τουλάχιστον έναν χρόνο, με ενεργοποιημένη την προστασία έναντι πτώχευσης, ώστε οι δικαιούχοι να τα αποδέχονται χωρίς να ζητούν πλήρη αποζημίωση από αεροπορικές εταιρείες και τουριστικά γραφεία.
Η Επιτροπή προτρέπει τις αεροπορικές εταιρείες να καταστήσουν περισσότερο ελκυστικά τα voucher παρατείνοντας την διάρκειά τους, προσφέροντας τους ίδιους με την αρχική κράτηση όρους ή αν είναι δυνατόν αναβαθμίζοντάς τους. Ορισμένα voucher πρέπει να μπορούν να είναι μεταβιβάσιμα και αυτομάτως αποπληρωτέα, αν δεν χρησιμοποιηθούν εντός του έτους.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρεί στην έναρξη νομικών διαδικασιών σε βάρος χωρών που παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ μη επιβάλλοντας στις εταιρείες να επιστρέψουν χρήματα σε πελάτες για ταξίδια ή διακοπές που ακυρώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19.
Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ τόνισε πως οι πολίτες της ΕΕ έχουν θεμελιωδώς το δικαίωμα να πάρουν πίσω τα χρήματα που έχουν καταβάλει, αν το θέλουν.
«Από σήμερα θα σταλούν επιστολές στα κράτη μέλη που παραβιάζουν αυτή την πολύ θεμελιώδη αρχή. Οι επιστολές αυτές αποστέλλονται την ώρα που μιλάμε», δήλωσε αναφερόμενη στο πρώτο επίσημο βήμα στο πλαίσιο της αποκαλούμενης παραβίασης νομικών διαδικασιών.
Η ιχνηλάτηση
Στο πλαίσιο των μέτρων για το άνοιγμα των συνόρων, η Κομισιόν ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν εφαρμογές ιχνηλάτησης της COVID-19 σε εθελοντική βάση.
Οι χώρες σπεύδουν να αναπτύξουν εφαρμογές ιχνηλάτησης για κινητά τηλέφωνα, με την ελπίδα ότι η τεχνολογία smartphone μπορεί να βοηθήσει να ανοίξουν και πάλι τα σύνορα χωρίς να υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Αυτό με τη σειρά του προκάλεσε ανησυχίες για παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων και παρακολούθηση από κρατικές υπηρεσίες για καιρό μετά τη χαλάρωση της κρίσης του κορονοϊού. Οι εφαρμογές χρησιμοποιούν ασύρματη τεχνολογία Bluetooth για να εντοπίσουν αυτούς που ήρθαν σε επαφή με ανθρώπους που προσβλήθηκαν από τον ιό.
«Μια εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών και προειδοποίησης εγκαθίσταται σε εθελοντική βάση και χρησιμοποιείται για να προειδοποιήσει τους χρήστες εάν έχουν βρεθεί κοντά για ορισμένο διάστημα σε κάποιον που βρέθηκε θετικός στην COVID-19. Οι εφαρμογές ιχνηλάτησης πρέπει να είναι εθελοντικές, διαφανείς, ασφαλείς, διαλειτουργικές και να σέβονται τα προσωπικά δεδομένα ανθρώπων… Όλες οι εφαρμογές θα πρέπει να είναι μόνο προσωρινές, ούτως ώστε να μπορούν να καταργηθούν μόλις τελειώσει η πανδημία. Και θα πρέπει να λειτουργούν οπουδήποτε στην ΕΕ, διασυνοριακά και σε όλα τα λειτουργικά συστήματα», αναφέρει η Κομισιόν.
Οι ανησυχίες ότι οι εφαρμογές δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν διασυνοριακά στην ΕΕ ήρθαν στην επιφάνεια ύστερα από διαμάχη μεταξύ της Γαλλίας και της Apple. Η Γαλλία κατηγόρησε την εταιρία ότι υπονομεύει τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό καθώς αρνείται να καταστήσει τα μοντέλα iPhones πιο συμβατά με την σχεδιαζόμενη εφαρμογή ιχνηλάτησης “StopCovid”.
newsit.gr