Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Βυρώνεια Σερρών: Ο παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός και ο πλάτανος που κάτω από τον ίσκιο του γράφτηκε ιστορία.


Εδώ ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο Ελ. Βενιζέλος υπέγραψαν την ανακωχή με τη Βουλγαρία, που οδήγησε στη Συνθήκη του Βουκουρεστίου

Σε μία πανέμορφη τοποθεσία, ανάμεσα στη λίμνη Κερκίνη και στους πρόποδες του όρους Μπέλες, βρίσκεται η Βυρώνεια Σερρών!
Σήμα κατατεθέν της αποτελεί ο Σιδηροδρομικός της Σταθμός, με αγνή και καθαρή ομορφιά που σε ταξιδέψει στο χρόνο. Ενα σημείο που έχει να διηγηθεί αμέτρητες ιστορίες, με μία απ’ αυτές σίγουρα να ξεχωρίζει…
Ηταν το καλοκαίρι του 1913 (Ιούλιος-Αύγουστος), κατά την τελική φάση του Β’ Βαλκανικού Πολέμου. Ο μικρός Σταθμός της Βυρώνειας, μετατράπηκε σε έδρα του στρατηγείου του ελληνικού στρατού. Στο χώρο του, «γράφτηκε» μία από τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.


Ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος μαζί με τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, υπέγραψαν την ανακωχή με την ηττημένη πλευρά, τη Βουλγαρία, που οδήγησε στη Συνθήκη του Βουκουρεστίου και τη λήξη του πολέμου.
Η αναμνηστική επιγραφή στον πλάτανο

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κάτω από τη σκιά των αιωνόβιων πλατάνων που περιστοίχιζαν το κτήριο του σταθμού. Σε μία σπάνια κοινή τους δράση, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, καθώς επίσης τον αντιστράτηγο Βίκτορα Δουσμάνη και τον Βούλγαρο επιτετραμμένο συζήτησαν τους όρους ειρήνης, με τους οποίους, όπως προαναφέραμε, αργότερα στο Βουκουρέστι, υπογράφτηκε η συνθήκη του Βουκουρεστίου, η οποία ορίζει και τυπικά πλέον τα σημερινά σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία.

Σήμερα, στον περίβολο του σταθμού υπάρχει ένας τεράστιος πλάτανος, πάνω στον οποίο έγινε ένα «σώμα» μία αναμνηστική επιγραφή, που αναφέρει όσα διαδραματίστηκαν εκεί την 1η Ιουλίου του 1913.

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο Σιδηροδρομικός Σταθμός της Βυρώνειας, αργότερα, κατά της διάρκεια της Κατοχής, διέθετε γερμανική φρουρά, εναντίον της οποίας επιτέθηκαν δυνάμεις του ΕΛΑΣ την 20ή Αυγούστου του 1944.

Από την εγκατάλειψη σε… must προορισμό

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός της Βυρώνειας άνοιξε το 1896. Οπως δεκάδες σταθμοί σε όλο το σιδηροδρομικό μας δίκτυο, έτσι και αυτός γνώρισε την εγκατάλειψη, όταν πια το 2005 έπαψε να λειτουργεί. Παρότι ο κίνδυνος της κατάρρευσης ήταν ορατός, τελικά, σχεδόν 100 χρόνια μετά από τη δημιουργία του, το Δεκέμβριο του 2013, με ιδιωτική πρωτοβουλία μετατράπηκε στον… «Μεθοριακό Σταθμό».

Πλέον αποτελεί ένα χώρο πολιτισμού και παράδοσης, ενώ η παλιά αίθουσα αναμονής, μετατράπηκε σε ένα γραφικό μεζεδοπωλείο με τοπικά προϊόντα, διατηρώντας τα στοιχεία και τη γοητεία του παλιού Σταθμού.
Λίγα λόγια για το χωριό

Η Βυρώνεια (παλαιότερο όνομα Χατζή-Μπεϊλίκ) είναι χωριό της κοινότητας Βυρωνείας του δήμου Σιντικής, του νομού Σερρών. Εχει περίπου 905 κατοίκους και βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο Κιλκίς – Προμάχωνα, ανάμεσα στο Μπέλες και στη λίμνη Κερκίνη, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Εκτός των άλλων, ενδείκνυται για όμορφες αποδράσεις στη φύση και τη γύρω περιοχή.

Λέγεται ότι o τόπος πήρε το όνομά του από το λόρδο Βύρωνα (μετά την εγκατάσταση στο Χατζή Μπεϊλίκ των προσφύγων από τον Πόντο το 1922). Στις 30-8-1924 με το ΦΕΚ Β76/1924,το Χατζή Μπεϊλίκ μετονομάστηκε σε Βυρώνεια. Κάθε χρόνο γίνονταν εκδηλώσεις προς τιμή του λόρδου Βύρωνα τα «Βυρώνεια».

Θένια Μυλωθρίδου
life-events.gr, με πληροφορίες από Wikipedia.org