Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Νέα Υόρκη: Πώς το μετρό ανέδειξε τις κοινωνικές ανισότητες εν μέσω πανδημίας.


Κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν την δυνατότητα να μείνουν σπίτι τους. Ούτε όμως και να πληρώσουν ταξί.

H εξάπλωση του κορονοϊού έφερε δεκάδες αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή και μία από αυτές ήταν πως οι περισσότεροι από εμάς -και εφόσον είχαμε αυτή την δυνατότητα- σταματήσαμε να χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς προκειμένου να αποφύγουμε τον συνωστισμό που δημιουργείται σε αυτά.
Το ίδιο έκαναν και χιλιάδες πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο. Ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους, πήγαν με τα πόδια ή έμειναν στο σπίτι τους. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που δεν είχαν καμία τέτοια επιλογή.
Πριν ξεσπάσει η πανδημία, στην Νέα Υόρκη περισσότερα από 5 εκατομμύρια πολίτες μετακινούνταν καθημερινά με το μετρό. Σήμερα ο αριθμός φτάνει το 1 εκατομμύριο και είναι μικρότερος και από αυτόν των ατόμων που χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά το μέσο το πρώτο Σαββατοκύριακο της λειτουργίας του το 1904.
Αυτή την ώρα, ακόμα κι αν οι έλεγχοι της αστυνομίας σε ολόκληρη την Νέα Υόρκη είναι συστηματικοί για να μην συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι μαζί, στις φτωχότερες γειτονιές, οι σταθμοί του μετρό, εξακολουθούν να είναι γεμάτοι ζωή, σαν να μην άλλαξε σχεδόν τίποτα.

Στο Μπρονξ, οι δύο σταθμοί που υπάρχουν εξυπηρετούν γειτονιές στις οποίες καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά της φτώχειας στην πόλη, αναφέρουν οι Times σε ανάλυσή τους.

huffingtonpost.gr