Τετάρτη, 1 Απριλίου 2020

Βουτιά μέχρι 90% στην επιβατική κίνηση στα ΜΜΜ.

Μείωση της επιβατικής κίνησης που αγγίζει το 90% κατά μέσο όρο παρουσιάζουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τις τελευταίες ημέρες. Την ίδια στιγμή ο κορονοϊός φαίνεται να έχει ανατρέψει τα μέχρι σήμερα δεδομένα στις μετακινήσεις των πολιτών με τους περισσότερους επιβάτες να χρησιμοποιούν λεωφορεία και όχι μετρό όπως συνέβαινε πριν ξεκινήσουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Όπως επεσήμανε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Action 24» η επιβατική κίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχει πέσει κατά 85% με 90%. Σημείωσε ότι αυτό το ποσοστό βέβαια αφορά το σύνολο των ΜΜΜ στην Αθήνα (μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ) και είναι ο μέσος όρος, καθώς προφανώς κατά τις ώρες αιχμής παρουσιάζουν αυξημένη κίνηση.
Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η επιβατική κίνηση έχει πέσει, αλλά δεν έχουν μειωθεί τα δρομολόγια στις ώρες αιχμής. Διευκρίνισε ότι τα δρομολόγια πραγματοποιούνται κανονικά από την αρχή της βάρδιας μέχρι τις 10 το πρωί και από τις τρεις το μεσημέρι μέχρι τις έξι το απόγευμα, ενώ έχουν μειωθεί στις ώρες μη αιχμής. Οι χρονοαποστάσεις των συρμών στο μετρό είναι αντίστοιχες με την καλοκαιρινή περίοδο.
Υπογράμμισε επίσης, ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας, πραγματοποιείται απολύμανση σε οχήματα και συρμούς στο τέλος της βάρδιας, ενώ έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας του προσωπικού. «Ευχαριστώ τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που δίνουν το δικό τους αγώνα κάτω από δύσκολες συνθήκες», δήλωσε ο κ. Καραμανλής.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο, που προκύπτει, είναι ότι οι επιβάτες προτιμούν τα λεωφορεία από το μετρό, ειδικά σε συγκεκριμένες γραμμές, ενώ κάποιες ώρες της ημέρας οι συρμοί του μετρό κυκλοφορούν άδειοι.
«Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα και ο ΟΑΣΑ παρακολουθεί καθημερινά τη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και κάνουμε όλες τις απαραίτητες προσαρμογές για να εξυπηρετήσουμε αυτούς που πρέπει να πάνε στη δουλειά τους, τους ανθρώπους που πρέπει να πάνε στα νοσοκομεία, τους ανθρώπους που πρέπει να πάνε στα σούπερ μάρκετ, τους ανθρώπους που πρέπει να κρατήσουν όρθιο τον παραγωγικό ιστό της χώρας», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

 Μαρία Μόσχου
movenews.gr