Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Εκκρεμείς συντάξεις: 19.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης τον Ιανουάριο - Ποιες θα απονεμηθούν πρώτες.

 Περίπου 19.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης υποβλήθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο λόγω της αύξησης των νέων ποσοστών αναπλήρωσης 

Το υπουργείο Εργασίας έχει ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου και έχει επικεντρωθεί στην ταχύτερη λειτουργία του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) από την 1η Μαρτίου και στην έκδοση όλων των απαιτούμενων εγκυκλίων για την συγχώνευση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών προκειμένου να προχωρήσει στην νέα ψηφιακή σύνταξη.
Μετά τη δημιουργία του e-ΕΦΚΑ, δημιουργούνται ενιαίοι ασφαλιστικοί φάκελοι. Ένας μόνο υπάλληλος θα απονέμει και τις τρεις συντάξεις».
Στην ταχύτερη έκδοση των συντάξεων θα συμβάλει η άμεση εφαρμογή των νέων παρεμβάσεων που προβλέπει το νέο ασφαλιστικό, όσον αφορά τα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, αλλά και ο επανυπολογισμός όλων των παλαιών συντάξεων.
Προτεραιότητα είναι να λάβουν τις συντάξεις τους ευπαθείς ομάδες, όπως οι δικαιούχοι συντάξεων αναπηρίας και χηρείας. Μεγάλη αναμονή παρατηρείται στην έκδοση συντάξεων διεθνών σχέσεων, αλλά και σε περιπτώσεις διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης.
Εντός των επόμενων εβδομάδων θα ξεκινήσει η λειτουργία του πρωτοποριακού συστήματος ψηφιοποίησης των συντάξεων «Άτλας», προκειμένου να ενταχθεί ένας σημαντικός αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.
Είναι ενδεικτικό ότι το μεγαλύτερο μέρος από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες αποτελούν οι μη εκδοθείσες συντάξεις, κάτι που θα βρεθεί στο επίκεντρο της αξιολόγησης από τους θεσμούς στα τέλη Μαρτίου.Εκκρεμείς αιτήσεις
Αναλυτικότερα σήμερα τις 250.200 φτάνουν οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύρια και επικουρική ασφάλιση, με την αναμονή σε κάποιες περιπτώσεις να φτάνει έως και τα πέντε χρόνια.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή της η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η διοίκηση το Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, οι αιτήσεις για κύρια σύνταξη ξεπερνούν τις 158.000, ενώ για την επικουρική τις 92.100.
Μάλιστα, οι αιτήσεις τους τελευταίους 7 μήνες σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά 33.000, καθώς τον Ιούνιο του 2019 ανέρχονταν σε 125.000 για κύρια και 86.000 για επικουρική. Για την αποπληρωμή τους απαιτούνται περίπου 1,2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για την εξόφληση των κύριων συντάξεων με τα αναδρομικά ποσά απαιτούνται περίπου 1,106 δισ. ευρώ, καθώς ο κάθε συνταξιούχος διεκδικεί περίπου 7.000 ευρώ.
Αντίστοιχα για την εξόφληση των επικουρικών συντάξεων με τα αναδρομικά ποσά απαιτείται ένα ποσό που κυμαίνεται από 138,1- 184,2 εκατ. ευρώ με τον κάθε συνταξιούχο να διεκδικεί από 1.500 – 2.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή διεκπεραιώνονται 6.000 αιτήματα το μήνα και καταβάλλονται 21 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή τους. Με αυτό το ρυθμό οι παλιές εκκρεμείς αιτήσεις θα αποπληρωθούν σε 3,5 χρόνια!

Ψηφιακή σύνταξη

Από τη 1η Ιουνίου, το 34,37% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά, μέσα σε λίγες ημέρες. Έναν χρόνο μετά, έως την 1η Ιουνίου του 2021, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει η κυβέρνηση, το ποσοστό των συντάξεων που θα εκδίδεται ψηφιακά θα ανέρχεται περίπου στο 90% με ένα κλικ όπως επισημαίνουν.
Η καθιέρωση της ψηφιακής σύνταξης θα αφορά μόνο τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης και σταδιακά οι δημόσιοι υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ θα επικεντρωθούν στην έκδοση μόνο των παλιών συντάξεων. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, το πρώτο βήμα έχει γίνει με την απόφαση που προβλέπει η υποχρεωτική αναγραφή του ΑΜΚΑ στα πιστοποιητικά και τις βεβαιώσεις που εκδίδονται ηλεκτρονικά από το μητρώο πολιτών.
Το δεύτερο αφορά τη συγκρότηση κλιμακίων στην Κεντρική Υπηρεσία και στις Περιφερειακές Οργανικές μονάδες του ΕΦΚΑ, για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και την αποπληρωμή των οφειλόμενων αναδρομικών ποσών.
Τα κλιμάκια θα λειτουργήσουν για δέκα μήνες, δηλαδή από 01/01/2020 μέχρι 30/06/2020 και από 01/09/2020 μέχρι 31/12/2020, με δυνατότητα παράτασης της λειτουργίας τους.
Τα μέλη των κλιμακίων απασχολούνται εκτός του ωραρίου εργασίας και των ωρών υπερωριακής απασχόλησης και κάθε μέλος δικαιούται μηνιαία αμοιβή υπό τον όρο της επίτευξης των ατομικών στόχων που έχουν καθοριστεί για κάθε μέλος.
Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι η μηνιαία διεκπεραίωση 13.000 υποθέσεων.

Αλεξάνδρα Κλειδαρά
dikaiologitika.gr