Το οικόπεδο νοικιάστηκε, έναντι ενός συμβολικού αντιτίμου, από την ΓΑΙΑΟΣΕ (θυγατρική της ΟΣΕ) για 30 χρόνια.
Σημαντικά εμπόδια μπλοκάρουν την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη και παραμένει άγνωστο πότε θα αρχίσει η κατασκευή του.
Η υπόθεση της ανέγερσης μουσείου ξεκίνησε το 2016, από τον τότε δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ. Το 2018, σε μια τελετή, παρουσία του τότε πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του προέδρου του Ισραήλ, Ρ. Ριβλίν, τοποθετήθηκε η θεμέλιος λίθος του Μουσείου.
Το κόστος της ανέγερσης εκτιμάται περί τα 20 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 10 εκατ. ευρώ θα δώσει το γερμανικό κράτος και άλλα τόσα το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Δύο αρχιτεκτονικά γραφεία, ένα από το Τελ Αβίβ κι ένα από το Βερολίνο, έχουν σχεδιάσει το κτίριο το οποίο θα είναι κυκλικό και θα έχει ύψος 32 μέτρα, προκειμένου να μοιάζει με το άλλο τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, τον Λευκό Πύργο.
Η ανέγερση του Μουσείου θα γίνει στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, ακριβώς στο ίδιο σημείο από όπου ξεκινούσαν τα τρένα του θανάτου, μεταφέροντας τους 50.000 Εβραίους Θεσσαλονικείς στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Το οικόπεδο νοικιάστηκε, έναντι ενός συμβολικού αντιτίμου, από την ΓΑΙΑΟΣΕ (θυγατρική της ΟΣΕ) για 30 χρόνια.
Το οικόπεδο, όμως, είναι στον «αέρα», καθώς, όπως διαπιστώθηκε, είναι εκτός σχεδίου πόλεως και, κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η κατασκευή του. Εκ των υστέρων, διαπιστώθηκε ένα ακόμα πρόβλημα στο υπέδαφος του οικοπέδου.
«Το οικόπεδο είναι εκτός σχεδίου, ενώ μέσα από αυτό περνά ο αγωγός αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης. Η μετατόπιση του αγωγού, σύμφωνα με την ΕΥΑΘ, κοστίζει 300.000 ευρώ, ποσό που δεν προτίθεται να αναλάβει η εταιρεία. Εμείς είπαμε στην ΕΥΑΘ, να κάνει δωρεά στο Ίδρυμα τις 300.000 ευρώ, όμως, όπως ξέρουμε, ένας κρατικός φορέας δεν μπορεί να κάνει δωρεές», δήλωσε στο Sputnik ο πρώην δήμαρχος και νυν πρόεδρος του Ιδρύματος του Μουσείου Ολοκαυτώματος, Γιάννης Μπουτάρης, προσθέτοντας ότι θα ζητηθεί να μεγαλώσει η περίοδος ενοικίασης του οικοπέδου από 30 χρόνια σε 100.
Επιπλέον, στο οικόπεδο θα πρέπει να γίνουν και οι διευθετήσεις που αφορούν την είσοδο και την έξοδό του. «Θα πρέπει να ορισθεί από πού μπαίνεις και απο πού βγαίνεις. Ειναι σημαντικό κι αυτό», τόνισε ο κ. Μπουτάρης.
Το Μουσείο, παρότι εξασφάλισε γρήγορα χρηματοδότηση, ταλαιπωρείται από την γραφειοκρατία, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του Βελγίου.
Για την υλοποίηση του Μουσείου χρειάστηκε να δημιουργηθεί Ίδρυμα, το οποίο και θα διαχειριστεί την όλη υπόθεση. Το Ίδρυμα αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Μπουτάρης, αποφασίστηκε να έχει έδρα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτό διεθνείς προσωπικότητες, αλλά και να είναι στην καρδιά λήψης αποφάσεων της Ευρώπης.
«Ταλαιπωρηθήκαμε από τη βέλγικη γραφειοκρατία. Τώρα θα γίνει το υποκατάστημα του Ιδρύματος στη Θεσσαλονίκη», είπε ο κ. Μπουτάρης.
Μέχρι στιγμής, έχει επιλεγεί μέσω διαγωνισμού ο project manager του έργου κατασκευής, οι νομικοί και οικονομικοί σύμβουλοι του τοπικού ιδρύματος, ενώ αναμένεται να γίνει και η πρόσληψη Γενικού Διευθυντή του Ιδρύματος.
Ο φόβος του προέδρου του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος είναι ότι εάν δεν επιλυθούν γρήγορα τα όποια γραφειοκρατικά θέματα, τότε η ανέγερσή του μπορεί να καθυστερήσει έως και πέντε χρόνια. Μάλιστα, όπως είπε, στις 11 Φεβρουαρίου θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανέγερση του Μουσείου και να βρεθούν λύσεις.
«Το Μουσείο Ολοκαυτώματος έφτασε σε τελικό στάδιο και πρέπει να τακτοποιηθούν κάποιες εκκρεμότητες. Ελπίζω να λυθούν και, μέχρι το τέλος του 2020, να έχουμε ανάδοχο για το έργο», κατέληξε ο κ. Μπουτάρης.
Φανή Χαρίση
sputniknews.gr