Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Ανακοίνωση του σωματείου συνταξιούχων σιδηροδρομικών «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» για την απεργία της Τρίτης.


ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΡΙΤΗ 18 ΦΛΕΒΑΡΗ 2020, ΩΡΑ 10π.μ.  ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ (ΚΟΤΖΙΑ) 


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, 

Όσο περνούν οι μέρες μετά την επίσημη δημοσιοποίηση του νέου αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης της ΝΔ και όσο πλησιάζει η κατάθεσή τους στη Βουλή, τόσο περισσότερο ξεσκεπάζεται η κυβερνητική προπαγάνδα περί δήθεν «αυξήσεων» στις συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, τόσο τα «διπλώνουν» σε εξίσου κάλπικες τοποθετήσεις του τύπου «το πρώτο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που δεν έχει περικοπές». 

Στην πραγματικότητα αυτό που επιβεβαιώνεται είναι αυτό που από την πρώτη στιγμή ανέδειξαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ότι με ψέματα και μισές αλήθειες εφαρμόζουν όλες τις αντιασφαλιστικές νομοθετικές διατάξεις που μέχρι σήμερα έχουν ψηφιστεί και ισχύουν και προσθέτει νέες. 

Με το νέο νομοσχέδιο παραμένουν στο ακέραιο: 

- Παραμένουν σε ισχύ οι τεράστιες περικοπές από το 2010 και μετά σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. 

- Καταργείται οριστικά η 13η και η 14η σύνταξη, μαζί και το ΕΚΑΣ. 

- Καταργεί ακόμη και αυτή την κουτσουρεμένη «13η σύνταξη» που δόθηκε τον Μάη 2019. 

- Η «εθνική σύνταξη» παραμένει στα 340 – 384 ευρώ με 15 και 20 χρόνια εργασίας αντίστοιχα, ενώ το κράτος εγγυάται μόνο αυτή. Όποιος λάμβανε πάνω από δύο συντάξεις θα λαμβάνει στο εξής μόνο μία «εθνική σύνταξη». 

- Παραμένει σε ισχύ για τους παλιούς συνταξιούχους η «θανατηφόρα» προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου. 

- Οι συνταξιούχοι που έχουν συνολικά μέχρι 30 χρόνια εργασίας και 9000 ένσημα δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ αύξηση. Η σύνταξή τους παραμένει ίδια όπως επανυπολογίστηκε με το ν.4387/2016. 

- Για τους συνταξιούχους με πάνω από 9000 ένσημα θα προκύψει μια μικρή αύξηση που θα αποδοθεί σε βάθος πενταετίας. 

- Όλες οι συντάξεις παραμένουν παγωμένες τουλάχιστον μέχρι το 2022. Μετά το 2022 η ονομαστική τους αύξηση δεν θα ξεπερνά τον δείκτη τιμών καταναλωτή (επίσημο πληθωρισμό). 

- Η ένταξη του ΕΤΕΑΕΠ (Επικουρικό) στον ΕΦΚΑ, ανοίγει το δρόμο της κοινωνικής ασφάλισης στα «νύχια» των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, αρχίζοντας από τις επικουρικές το 2021 και βάζουν στο χέρι τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ περίπου 8 δις ευρώ. 

- Για φέτος η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις μειώνεται κατά 221εκ. ευρώ. Επίσης υπάρχει η δέσμευση πως η συνολική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται από το 17,3% το 2016 όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, στο 13% του ΑΕΠ το 2025. 

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες, 

Πάνω από μια δεκαετία όλοι οι συνταξιούχοι βιώνουμε τις θανατηφόρες πολιτικές όλων των κυβερνήσεων που υποστίκαμε μείωση των εισοδημάτων μας από 20-60%. Πάνω από 80 δις ευρώ μας άρπαξαν με τις περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις μας και 40δις ευρώ με το PSI. 

Μαζί με τους εργαζόμενους συνεχίζουμε τον αγώνα και απαιτούμε κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και απόσυρση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης της ΝΔ.


ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ – ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ.


Με συναδελφικούς χαιρετισμούς.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



   ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ                      ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ