Στην τελική ευθεία εισέρχεται ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ). Άτυπο ενδιαφέρον για την εταιρεία, η οποία βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης από το 2014, έχουν εκδηλώσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η Γερμανική Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co. KG (KMW), η Ισραηλινή Plasan, η εκ Νοτίου Αφρικής Paramount Group και η ελληνική Kouimtzis Group.
Ο γερμανικός όμιλος Krauss-Maffei Wegmann και ο νοτιοαφρικανικός Paramount Group είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και στο παρελθόν για την ΕΛΒΟ, και συγκεκριμένα στον πρώτο διαγωνισμό, ο οποίος είχε ακυρωθεί λόγω μη υποβολής νομότυπων προσφορών.
Στον νέο διαγωνισμό ο οποίος αναμένεται να βγει στον "αέρα” μέσα στις επόμενες εβδομάδες, δηλαδή έναν ακριβώς χρόνο μετά τον τελευταίο ο οποίος ακυρώθηκε, το Ελληνικό Δημόσιο, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο Capital.gr, διατηρεί το δικαίωμα, να αποκτήσει έναντι τιμήματος το 21% της ΕΛΒΟ μετά από μια τριετία.
Πρόκειται για την τέταρτη προσπάθεια πώλησης της προβληματικής εταιρείας. Τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία είναι τρία οικόπεδα έκτασης άνω των 270.000 τμ στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, κτιριακές εγκαταστάσεις στη ΒΙΠΕ Σίνδου, εξοπλισμός και δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας: όπως το σήμα και ο διακριτικός τίτλος "ΕΛΒΟ", και κάθε άλλο δικαίωμα βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως τεχνογνωσία, σχέδια, άδειες ΙΤ και πατέντες που έχει τυχόν κατοχυρώσει η εταιρεία.
Η εταιρεία τέθηκε υπό το καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης στις 16 Φεβρουαρίου του 2014 με απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης μετά από αίτημα του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο την επιχορήγησε το 2014 με το ποσό των 13 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση της εκτέλεσης συμβάσεων έργου με το ΓΕΣ και για την επίτευξη της ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία. Η ΕΛΒΟ ιδρύθηκε το 1972 με την επωνυμία ΣΤΑΓΙΕΡ ΕΛΛΑΣ, το 1986, μετά από μεταβίβαση της Αυστριακήs συμμετοχής στο Ελληνικό Δημόσιο, μετονομάσθηκε σε ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ Α.Β.Ε. (ΕΛΒΟ Α.Β.Ε.), τον Αύγουστο του 2000, μετά από διεθνή διαγωνισμό, το 43% των μετοχών της και το μάνατζμεντ, πέρασαν στην Μυτιληναίος η οποία αποχώρησε από τη διοίκηση της το 2010 οπότε την τύχη της ανέλαβε το Ελληνικό Δημόσιο το οποίο ελέγχει το 85,5% των μετοχών της.
Στον ισολογισμό έναρξης εκκαθάρισης της 17ης Φεβρουαρίου του 2014, -αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ στις 3 Οκτωβρίου του 2019-, η ΕΛΒΟ εμφάνιζε υπόλοιπο ζημιών εις νέο 157,275 εκατ. ευρώ, αρνητικά ιδία κεφάλαια 27,234 εκατ. ευρώ, και υποχρεώσεις 68,667 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 36.07 εκατ. ευρώ προς τις Τράπεζες. Ενώ στη χρήση 17/02/2014 - 16/02/2015, -οι οικονομικές καταστάσεις αναρτήθηκαν στο ΓΕΜΗ τον Νοέμβριο του 2019-, η ΕΛΒΟ εμφάνισε τζίρο 4,239 εκατ. ευρώ ο οποίος προήλθε σχεδόν εξ ολοκλήρου από την εκκαθάριση των δύο συμβάσεων έργου με το ΓΕΣ.
Της Αλεξάνδρας Γκίτση
capital.gr/