Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Γαλλία: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για το συνταξιοδοτικό. Μποτιλιάρισμα στους δρόμους, ακυρώθηκαν πτήσεις, έρημοι σταθμοί τρένων.


Συνεχίζεται η απεργιακή κινητοποίηση στη Γαλλία κατά του σχεδίου μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, μιας εμβληματικής στιγμής της πενταετούς θητείας του Εμμανουέλ Μακρόν, η οποία προκάλεσε την κάθοδο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στους δρόμους.

Τα προβλήματα στις μεταφορές παραμένουν σημαντικά. Στο Παρίσι, συνεχίζεται μέχρι τη Δευτέρα η απεργία των RATP (δημόσιες συγκοινωνίες) και εννέα από τις 14 γραμμές του μετρό παραμένουν κλειστές.
Λίγο πριν από τις 09:00 ώρα Ελλάδας, ο ενημερωτικός ιστότοπος για την οδική κυκλοφορία Sytadin κατέγραφε μποτιλιαρίσματα άνω των 350 χλμ. στην περιοχή του Παρισιού.
Η κυβέρνηση επιχείρησε να ξαναπάρει το πάνω χέρι ανακοινώνοντας κάποιες τελευταίες συζητήσεις με τα συνδικάτα τη Δευτέρα. Η υπουργός Αλληλεγγύης Ανιές Μπουζίν δήλωσε πως «η οργή των Γάλλων» που εκφράστηκε χθες «έχει ακουστεί».


Το συνταξιοδοτικό είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα στη Γαλλία. Είχε παραλύσει τη χώρα για περισσότερο από τρεις εβδομάδες το 1985 προτού η κυβέρνηση υποχωρήσει στο θέμα αυτό.
Αυτή τη φορά η μεταρρύθμιση έχει σκοπό την κατάργηση 42 διαφορετικών συστημάτων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ενιαίο συνταξιοδοτικό σύστημα με μοριοδότηση. Έρχεται ωστόσο σε μια στιγμή κατά την οποία το κοινωνικό πλαίσιο είναι ήδη πολύ τεταμένο εδώ και μήνες σε πολλούς τομείς και υπό την πρωτοφανή επίδραση των «κίτρινων γιλέκων», ενός κινήματος που γεννήθηκε πριν από έναν χρόνο.
Χθες, Πέμπτη, τουλάχιστον 800.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Ολόκληροι τομείς επιβράδυναν τη δραστηριότητά τους.
Το συνδικάτο CGT έκανε λόγο για 1,5 εκατ. και πλέον διαδηλωτές και είδε στην κινητοποίηση «έναν πρώτο πετυχημένο σταθμό». Μια κινητοποίηση «σπάνιου εύρους, που είχαμε να δούμε από το 2010 και το 1995», κατά τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις των συντάξεων, σύμφωνα με τη France οuvriere, το τρίτο μεγαλύτερο συνδικάτο μετά τα CFDT και CGT.


Όμως αυτή η κινητοποίηση προκαλεί επίσης δυσαρέσκεια κυρίως σε όσους χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην περιοχή του Παρισιού όπου «γκρόσο μόντο, κυκλοφορεί ένα τρένο στα πέντε», σύμφωνα με την υπηρεσία σιδηροδρόμων SNCF.
«Είναι ένας εφιάλτης, οι άνθρωποι είναι πιο τρελαμένοι απ΄ό,τι συνήθως. Φθάνοντας στον Σταθμό του Βορρά (Gare du Nord) (στο Παρίσι), δεν μας άφηναν να κατέβουμε», σχολίασε η Λόλα που πήρε έναν συρμό RER.
Στον Σταθμό του Βορρά, η αίθουσα που οδηγεί στις αποβάθρες των τρένων που εξυπηρετούν τα προάστια και οι μεγάλες γραμμές δεν είχαν καθόλου κόσμο, ενώ υπογείως, στις αποβάθρες του μετρό υπήρχε συνωστισμός, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείο.

Ο σταθμός του Στρασβούργου, στην ανατολική Γαλλία, ήταν επίσης σχεδόν έρημος.

Στη Γαλλία, η διοίκηση του SNCF αναμένει ακύρωση του 90% των δρομολογίων των τρένων υψηλής ταχύτητας TGV και του 70% εκείνων στο περιφερειακό δίκτυο. Το ποσοστό των απεργών στην εταιρία σιδηροδρόμων έφθασε χθες το 55,6%.


Η Air France ανακοίνωσε την ακύρωση σήμερα Παρασκευή του 30% των εσωτερικών πτήσεών της και του 10% των πτήσεων μεσαίων αποστάσεων. Τα αεροσκάφη των EasyJet, Transavia και Ryanair παραμένουν επίσης καθηλωμένα στο έδαφος. Οι αεροπορικές εταιρίες κλήθηκαν να μειώσουν κατά 20% το πρόγραμμά τους.

Στα σχολεία, ο υπουργός Παιδείας εκτιμά το ποσοστό των απεργών στο 10% έναντι 51,15% στην πρωτοβάθμια και 42,32% στη δευτεροβάθμια χθες αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.

Αναμένονται νέες διαδηλώσεις αύριο Σάββατο, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων κατά της ανεργίας και της επισφάλειας.; Το συντονιστικό των συνδικαλιστικών οργανώσεων και οι οργανώσεις νεολαίας συνεδριάζουν σήμερα στην έδρα της FO για να αποφασίσουν.


Χθες, ορισμένες διαδηλώσεις σημαδεύτηκαν από συγκρούσεις, στο Παρίσι, στη Λιόν, στο Μονπελιέ και στην Τουλούζη, κυρίως, όμως ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ απέτισε «φόρο τιμής» στα συνδικάτα, σημειώνοντας πως «σε έναν μεγάλο αριθμό πόλεων» οι διαδηλώσεις «κύλησαν ομαλά καθώς είχαν οργανωθεί καλά».

Ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είναι «ήρεμος και αποφασισμένος να φέρει σε πέρας τη μεταρρύθμιση αυτή, ακούγοντας και διαβουλευόμενος» ανακοίνωσε χθες το Ελυζέ, διευκρινίζοντας πως ο πρωθυπουργός «θα μιλήσει προς τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδες για τη γενική αρχιτεκτονική της μεταρρύθμισης».



newsbeast.gr