Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Ιδού τι ανακάλυψαν οι συνταξιούχοι σιδηροδρομικοί στα εκκαθαριστικά τους σημειώματά τους.

Η παρατηρητικότητα συνταξιούχων σιδηροδρομικών έφερε στην επιφάνεια διαχωρισμούς που υπάρχουν στους ασφαλιστικούς τους φορείς ανάλογα με την περίοδο συνταξιοδότησης τους. 
Ειδικότερα, συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το 2010, στο ετήσιο εκκαθαριστικό τους (Μηνός Ιανουαρίου 2019) στο οπισθόφυλλο του σημειώματος τους αναφέρεται ως φορέας ασφάλισης ΕΛΤΑ-ΟΣΕ, ενώ οι μετά το 2010 συνταξιοδοτηθέντες αναφέρεται στο σημείωμα τους ως φορέας το ΤΑΠΟΤΕ. 

Εκ πρώτης όψεως μπορεί να μη γίνεται αντιληπτό η διαφορά των δυο φορέων ασφάλισης αλλά υπάρχει πράγματι σημαντικό ζήτημα ως συντάξιμες αποδοχές των δυο ομάδων. 
Η διαφορά όπως μας εξήγησαν οι συνταξιούχοι έγκειται στο γεγονός ότι οι μεν του ΕΛΤΑ-ΟΣΕ πλήρωναν μεγαλύτερες ασφαλιστικές εισφορές ενώ του ΤΑΠΟΤΕ μικρότερες. 
Για το τι ακριβώς συμβαίνει και ποιες είναι συνταξιοδοτικές αποδοχές τον μεν και τον δε ( αν δηλαδή υπάρχουν διαφορές στις συνταξιοδοτικές τους αποδοχές) ανέλαβαν να διερευνήσουν οι νομικές υπηρεσίες των σωματείων των συνταξιούχων σιδηροδρομικών. 

Το θέμα το παρακολουθούμε και θα επανέλθουμε. 


Χρήστος Γιαννακίδης