Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Δες την Ευρώπη με τραίνο: Όσα πρέπει να ξέρεις.

Οι κάρτες, τα εισιτήρια, οι διαδρομές, οι έγκαιρες κρατήσεις, και όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να κάνεις τον γύρο της Ευρώπης με τραίνα.


Ποιος μεγάλος έρωτας της λογοτεχνίας ξεκίνησε μέσα σε ένα αεροπλάνο; Θα σου πούμε εμείς: Κανένας. Σε πόσα μυθιστορήματα, ταινίες και ποιήματα χρωστάμε τους ρομαντικούς συνειρμούς που γεννά στον περισσότερο κόσμο το τραίνο; Σε άπειρα.
Κι αν τα λυρικά επιχειρήματα δεν σε καλύπτουν, έχουμε και πρακτικά: Το τραίνο είναι συχνά οικονομικότερο, περνά μέσα από τοπία φαντασμαγορικά, έχει τεράστια παράθυρα για να τα χαζεύεις, δεν έχει ουρές, δεν έχει ελέγχους ασφαλείας, δεν θα σε βάλει ποτέ να ταξιδέψεις χωρίς το υγρό των φακών σου, δεν κάνει τα αυτιά σου να βουλώνουν και τα πόδια σου να μουδιάζουν.
Τώρα που σε πείσαμε, πάμε να δούμε πώς θα το κάνεις.

Τι παίζει με το Interrail;

Το Interrail είναι ένα πάσο που σου επιτρέπει να ταξιδεύεις σε 30 χώρες της Ευρώπης, με συγκεκριμένα τραίνα (όχι Intercity και λοιπά γρήγορα) για συγκεκριμένο αριθμό ημερών. Κόντρα στη συνήθη παρανόηση, το Interrail δεν είναι μόνο για φοιτητές –είναι για όλους. Απλώς, αν είσαι κάτω από 27 χρονών δικαιούσαι έκπτωση, όπως επίσης και αν είσαι πάνω από 60. Το δημοφιλές πάσο για 7 ημέρες ταξιδιού εντός ενός ημερολογιακού μήνα, για παράδειγμα, κοστίζει 258€ για νέους έως 27 χρονών, 335€ για ενήλικες και 302€ αφότου συμπληρώσεις το 60ό έτος της ηλικίας σου.

Και αν δεν θέλω να κάνω Interrail;

Αν δεν έχεις στη διάθεσή σου αρκετές μέρες, ή απλώς θέλεις να κάνεις μια διαδρομή, συμφέρει καλύτερα να κλείσεις τα εισιτήρια σου όπως ακριβώς θα έκανες αν έπαιρνες αεροπλάνο. Απλώς, αντί να πληκτρολογήσεις το όνομα της αεροπορικές εταιρείας, θα γράψεις στον browser σου τη διεύθυνση του σιδηροδρομικού οργανισμού της χώρας που σε ενδιαφέρει. Κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει τον δικό της (κάπως σαν τον αντίστοιχο ΟΣΕ σκέψου, χωρίς τα προβλήματά του) ο οποίος διαχειρίζεται ουσιαστικά όλα τα τραίνα, ιδιωτικά και δημόσια, που κινούνται εντός συνόρων. Στο Sncf.fr στο Bahn.de όλα τα γερμανικά, στο idos.cz όλα τα τσέχικα, στο Trenitalia όλα τα ιταλικά, στο Renfe.com όλα τα ισπανικά και στο Nationalrail.co.uk όλα τα βρετανικά.

Για τις υπόλοιπες χώρες, γράψε στο Google «[όνομα της χώρας] train» και όχι, για παράδειγμα, “train Paris to Madrid”, για να βρεις το επίσημο site του σιδηροδρομικού οργανισμού, και όχι κάποιον μεσάζοντα που θα σου χρεώσει προμήθεια. Αν σχεδιάζεις να αλλάξεις χώρα, να πας για παράδειγμα με τραίνο από το Μιλάνο στο Παρίσι, θα κλείσεις εισιτήρια από το site της χώρας που ξεκινάς –από το Trenitalia δηλαδή, στο συγκεκριμένο παράδειγμα.

Και πόσο κάνουν;

Τα τελευταία χρόνια ισχύει στις τιμές των ευρωπαϊκών τραίνων ό,τι και στων αεροπλάνων: Όσο νωρίτερα κλείσεις, τόσο φθηνότερα θα τα βρεις. Επίσης στη λογική των αεροπορικών, συχνά πυκνά παίζουν προσφορές και εκπτώσεις για συγκεκριμένες περιόδους –τις οποίες για να μαθαίνεις είναι καλή ιδέα να γραφτείς στα newsletter τους. Θα τα βρεις εύκολα στα site που αναφέραμε προηγουμένως.

Αν τώρα επιμένεις για ενδεικτικές τιμές, το Μαδρίτη-Παρίσι ξεκινά από τα 90€ αν το κλείσεις αυτές τις μέρες για τις αρχές Ιανουαρίου, και διασχίζει σε 12 ώρες μια φαντασμαγορική διαδρομή 1.270 χιλιομέτρων, που περνά από τα Πυρηναία. Σαφώς μικρότερη, και σαφώς οικονομικότερη, αλλά όχι λιγότερο φαντασμαγορική, είναι η τρίωρη διαδρομή από τη Δρέσδη στην Πράγα, που περνά μέσα από το φαράγγι του Έλβα. Το εισιτήριο αν το κλείσεις τώρα για τις αρχές Ιανουαρίου κοστίζει 14,90€, ενώ αν το κλείσεις για την επόμενη εβδομάδα 19,90€.

της Ηρώς Κουνάδη
in2life.gr