Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

Ένα…τρένο σύμβολο γνώσης, δημιουργίας και καινοτομίας στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου!

ΔΩΡΕΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ ΕΝΟΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΡΕΝΟΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΥ , ΜΙΧΑΛΗ ΒΑΡΔΑΝΗ


Ένα πλήρως λειτουργικό τρένο που διασχίζει την περιοχή της κεντρικής Ευρώπης βρίσκεται πλέον στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου συμβολίζοντας την καινοτομία, την γνώση αλλά και την δημιουργία!

Πρόκειται για ένα τμήμα του γιγαντιαίου έργου 30τμ που είχε κατασκευάσει ο αείμνηστος Μιχάλης Βαρδάνης στο πλαίσιο της ενασχόλησής του με τον τρενομοντελισμό. Με απόφαση της οικογένειάς του και της συζύγου του Μιχάλη Βαρδάνη, Ελένη Γαβρά με καταγωγή από το Αμάρι το έργο αυτό βρίσκεται πλέον στην Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου και κοσμεί τους χώρους του αποτελώντας ταυτόχρονα ένα σημείο ενδιαφέροντος εκπαιδευτικού χαρακτήρα για τους πολυάριθμούς επισκέπτες.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου έγινε η παράδοση του έργου αλλά και η παρουσίαση του πρωτότυπου αυτού και μοναδικού έργου. Την παρουσίαση έκανε ο στενός συνεργάτης του Μιχάλη Βαρδάνη, ο οποίος συμμετείχε και στην υλοποίηση του έργου μαζί με τον αείμνηστο Μιχάλη Βαρδάνη, Γιάννης Χαζάπης, που δραστηριοποιείται στην κατασκευή μακετών και την εμπορία ειδών σιδηροδρομικού μοντελισμού στην Αθήνα.

Ο κος Χαζάπης μίλησε στην «Κ.Ε» για τον δημιουργικό και πολυπράγμονα Μιχάλη Βαρδάνη, το όραμά του για τον τρεμοντελισμό και την δημιουργίας μιας γιγάντιας μακέτας 30 τμ τμήμα της οποίας φιλοξενείται πλέον στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου.

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο Μιχάλης Βαρδάνης ήταν μηχανολόγος και ωρολογοποιός, λάτρευε την τεχνολογία και κάθε τι που σχετίζονταν με την καινοτομία. Μάλιστα είχε καταφέρει να κατασκευάσει την μικρότερη κλίμακα τρένου στον κόσμο, την κλίμακα Ζ ενώ μεράκι του ήταν η κατασκευή αντικειμένων, όπως αυτοκίνητα, αεροπλάνα και κυρίως τρένα σε μικρογραφία.

Όνειρό του, όπως επισημαίνει ο κος Χαζάπης που συνεργάστηκε στενά με τον Μιχάλη Βαρδάνη, ήταν η κατασκευή μιας μακέτας σε κλίμακα 1:220 κάτι το οποίο και υλοποίησε μέχρι το θάνατό του το 2018. Όπως περιγράφει ο κος Χαζάπης: «Ξεκίνησε να φτιάχνει στο σπίτι του την μακέτα 30 τετραγωνικών μέτρων η οποία ήθελε να περιλαμβάνει ένα σκηνικό με λειτουργικά τρένα τα οποία θα διασχίζουν πέντε χώρες, την Ελβετία, την Ολλανδία, την Γερμανία, την Αυστρία και την Ελλάδα. Σε αυτή τη μακέτα συνεργαστήκαμε στην υλοποίηση και προλάβαμε να κάνουμε όλα τα τρένα λειτουργικά και να κινούνται επάνω στη μακέτα. Φτιάξαμε ψηφιακές διακλαδώσεις και ηλεκτρονικές συνδέσεις και όλα αυτά συνδέθηκαν σε έναν υπολογιστή και από εκεί δίνονταν η εντολή στο κάθε τρενάκι να ταξιδέψει επάνω στη μακέτα. Αυτό προλάβαμε και το κάναμε. Δυστυχώς ο Μιχάλης Βαρδάνης απεβίωσε το 2018 και έτσι η σύζυγός του κα Ελένη Γαρβά αποφάσισε ένα τμήμα του έργου να το δωρίσει στην Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου».

Ο κος Χαζάπης που βρέθηκε στο Ρέθυμνο τις προηγούμενες ημέρες παρουσίασε τη λειτουργία του τμήματος από ανήκει στην μεγάλη μακέτα των 30 τμ. Μιλώντας για το τμήμα του έργου που βρίσκεται στην Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου ο ίδιος υπογράμμισε: «Το τμήμα όπου είχε κατασκευαστεί η περιοχή της Γερμανίας το τροποποίησα, το απέκλεισα από το υπόλοιπο έργο και το διαμόρφωσα με νέες τοπικές συνδέσεις. Η διάστασή του είναι 2,5 μέτρα επί 0,80 και το σκηνικό που έχει απομονωθεί είναι αυτό της Κεντρικής Ευρώπης με τέσσερα κινούμενα τρενάκια σε μια διπλή διαδρομή. Πλέον παραδώσαμε τη δωρεά στη Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου και παρουσίασα τη λειτουργία του, οπότε θα μπορεί να λειτουργεί και να είναι πολύ χρήσιμο και σε εκπαιδευτικές δράσεις».

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, παρουσία του Δημάρχου Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη, το έργο υποδέχτηκε και παρέλαβε ο Πρόεδρος κος Μιχάλης Τρούλης και το προσωπικό της Βιβλιοθήκης, καθώς και πλήθος κόσμου που θέλησε να δει από κοντά και να παρακολουθήσει την επίδειξη της λειτουργίας ενός εντυπωσιακού έργου.

Ένα έργο που αναμφίβολα συμβολίζει την αγάπη της οικογένειας για το Ρέθυμνο και αποτελεί ταυτόχρονα έμπνευση για γνώση, δημιουργία και καινοτομία, χαρακτηριστικά τα οποία αντιπροσώπευσαν και τον δημιουργό του έργου Μιχάλη Βαρδάνη σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ
goodnet.gr