Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Θέλουν τραμ στη Λευκωσία.


Την εισαγωγή συστήματος τραμ, ως ένα αποτελεσματικό μέτρο επίλυσης του προβλήματος του κυκλοφοριακού, ανέδειξε χθες ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λευκωσίας (ΕΒΕΛ) Στέλιος Αναστασιάδης στη γενική συνέλευση του φορέα.
Το ΕΒΕΛ δίνει ιδιαίτερη σημασία στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Λευκωσίας, καθώς το θεωρεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της πόλης.
«Θεωρούμε το τραμ όχι μόνο ως ένα ακόμα μέσο δημόσιας συγκοινωνίας, αλλά το μέσο αναγέννησης της Λευκωσίας», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.
Το έργο, προσέθεσε, είναι οικονομικά πολύ πιο βιώσιμο από τα πλείστα άλλα έργα ανάπτυξης τα οποία προωθούνται παγκύπρια και η αξία που θα δώσει στην πόλη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής είναι πολλαπλάσια, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με μια ουσιαστική αναβάθμιση της υπηρεσίας δημόσιων συγκοινωνιών.
Ο κ. Αναστασιάδης δεν υποβάθμισε άλλα έργα που προτείνονται, όπως οι πεζοδρομήσεις, η βελτίωση και η βέλτιστη διαχείριση του οδικού δικτύου, αλλά εκτίμησε ότι θα βοηθήσουν σε μικρότερο βαθμό στην απάβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος.

Το πρόβλημα

Αναλυτικότερα, όσον αφορά το κυκλοφοριακό το ΕΒΕ Λευκωσίας διαπιστώνει τα εξής:
Η άναρχη οριζόντια επέκταση της πόλης οδήγησε τη Λευκωσία να έχει την ίδια έκταση με τη Βιέννη, η οποία όμως έχει έξι φορές μεγαλύτερο πληθυσμό.
Την αποτυχία, μέχρι σήμερα, να δημιουργηθούν αξιόπιστες δημόσιες μεταφορές.
Κουλτούρα χρήσης του ιδιωτικού αυτοκινήτου για όλες τις μετακινήσεις.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ κατά τις ώρες αιχμής, και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα και προωθηθούν λύσεις, αυτό θα διογκωθεί σε τεράστιο βαθμό, σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης. Σύμφωνα με μελέτες ειδικών, με τους σημερινούς ρυθμούς επέκτασης της χρήσης του ιδιωτικού αυτοκινήτου, ανέφερε, το 2023 θα επέλθει το λεγόμενο «κυκλοφοριακό έμφραγμα» που θα συνεπάγεται επέκταση της έντασης και έκτασης της συμφόρησης, σε περισσότερο χρόνο της ημέρας, όπου τα αυτοκίνητα θα ακινητοποιούνται.

Το επιμελητήριο είπε ο κ. Αναστασιάδης είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τα αρμόδια υπουργεία, τους δήμους και άλλους φορείς για να υλοποιηθεί το ολοκληρωμένο σχέδιο κινητικότητας στη Λευκωσία, μέσα από τη δημιουργία μιας θεσμοθετημένης επιτροπής για τη δημιουργία μηχανισμού υλοποίησης του σχεδίου.

ΧΑΡΙΣ ΒΩΒΟΥ
politis.com.cy