Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Οι εκλογές «πάγωσαν» τις δεσμεύσεις για τα έργα του ΟΣΕ.

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΑΠΟ ΡΟΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΟΥ 10ΧΡΟΝΟΥ ΜΑΘΗΤΗ


Το θέμα της ασφαλούς διέλευσης των γραμμών του ΟΣΕ από κατοικημένες περιοχές της Λάρισας ανέδειξαν το Σάββατο Ρομά, κάτοικοι της συνοικίας της Νέας Σμύρνης, καθώς συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τον τραγικό θάνατο 10χρονου μαθητή που παρασύρθηκε από τον Προαστιακό, τον Νοέμβριο του 2017.
Οι κάτοικοι, με ολιγόωρη κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής στο ύψος της περιοχής, όπου έγινε το δυστύχημα, διαμαρτυρήθηκαν για το «ξεχασμένο» έργο που θα συνέβαλε στην ασφαλή διέλευση των αμαξοστοιχιών από τη συνοικία.

Όπως είναι γνωστό, η απώλεια του 10χρονου στη Νέα Σμύρνη, αλλά και η απώλεια 15χρονου μαθητή από ηλεκτροπληξία στον Σταθμό του Μεζούρλου, τον Οκτώβριο του 2017 ανέδειξαν με τον πλέον τραγικό τρόπο το πρόβλημα των γραμμών του ΟΣΕ. Η διοίκηση του οποίου, μετά τις αντιδράσεις δημοτικής αρχής και φορέων της πόλης, είχε δεσμευθεί τότε για σειρά έργων εστιάζοντας στο σκέλος της ασφάλειας στις κατοικημένες περιοχές.

Σε πρώτη φάση ο ΟΣΕ περιέφραξε τμήμα επί της οδού Ξυλοκάστρου, στη συνοικία της Νέας Πολιτείας, απέναντι από τον Εμπορικό Σταθμό του Μεζούρλου, όπου έχασε τη ζωή του ο 15χρονος, ενώ σε δεύτερη φάση προκηρύχθηκε μελέτη για την επίλυση του προβλήματος στη συνοικία της Νέας Σμύρνης, όπου έχασε τη ζωή του ο 10χρονος μαθητής.

Όπως διευκρίνισε στην «Ε» ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, τον περασμένο Μάρτιο - Απρίλιο, «μαζί με τον ανάδοχο του έργου, επισκεφθήκαμε τότε τη συνοικία μαζί με εκπροσώπους των Ρομά και ενημερώσαμε για το έργο» που, μεταξύ άλλων, προέβλεπε την κατασκευή τοιχίου στα επίμαχα τμήματα της συνοικίας.

Εκπρόσωποι της κοινότητας των Ρομά συμφώνησαν αρχικά με το έργο, αλλά στη συνέχεια ορισμένοι κάτοικοι αντιπρότειναν την τροποποίηση της μελέτης στο σκέλος που αφορούσε στο ύψος του τοιχίου. «Παρότι ενημερώθηκαν για τις ενδεχόμενες καθυστερήσεις από την αλλαγή στη μελέτη, επέμεναν στην απόφασή τους» διευκρινίζει ο κ. Καλογιάννης.

ΕΚΛΟΓΕΣ

Ωστόσο, τον περασμένο Ιούλιο διεξήχθησαν πρόωρα εθνικές εκλογές και με την αλλαγή στη διακυβέρνηση προέκυψε νέα διοίκηση και στον ΟΣΕ με αποτέλεσμα το έργο να «παγώσει» ή τουλάχιστον μέχρι σήμερα για άγνωστους λόγους να μην έχει εγκατασταθεί ακόμη ο εργολάβος – ανάδοχος του έργου.

Παράλληλα «πάγωσαν» και οι διεκδικήσεις των τοπικών αρχών από τη διοίκηση του Οργανισμού, καθώς λίγο νωρίτερα, αλλά την ίδια περίοδο, διεξήχθηκαν και οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΑΝΟΙΧΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

Υπενθυμίζεται ότι με την αλλαγή της διοίκησης στον ΟΣΕ «πάγωσε» και το θέμα της λήψης μέτρων για την ασφαλή διέλευση των γραμμών και στο σιδηροδρομικό δίκτυο προς Βόλο, όπου επίσης διέρχεται από κατοικημένες περιοχές, ενώ στη συνοικία του Αγ. Γεωργίου μαθητές διασχίζουν τις γραμμές, προκειμένου να μεταβούν στο σχολείο τους.

COSCO

Εξίσου σημαντικό είναι το θέμα της υπογείωσης των γραμμών ή της κατασκευής υπόγειων διαβάσεων σε διασταυρώσεις (Βόλου, Αγιάς κ.λπ.) με υψηλό κυκλοφοριακό φόρτο. Όπως είναι γνωστό, μετά τις επενδύσεις της κινεζικής εταιρείας COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, αναμένεται να αυξηθεί ιδιαίτερα ο αριθμός των δρομολογίων ειδικά των εμπορικών αμαξοστοιχιών, με τις αντίστοιχες επιπτώσεις σε διαβάσεις, όπως οι προαναφερόμενες, ενώ στον ίδιο σχεδιασμό μετά τις επενδύσεις των Κινέζων ήταν ενταγμένο και το Εμπορευματικό Κέντρο στο Κουλούρι. Στις πολύμηνες συζητήσεις της δημοτικής αρχής με την προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού Σιδηροδρόμων και τις εταιρείες του (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΑ ΟΣΕ κ.λπ.) είχαν σημειωθεί βήματα προόδου με σημαντικότερο το σκέλος του Επιβατικού Σταθμού.

Δήμος και ΟΣΕ έχοντας συμφωνήσει στην ανάγκη ο Σταθμός να παραμείνει στη σημερινή του θέση, καθώς εξυπηρετεί τους επιβάτες, κατέληξαν στην απόφαση (σ.σ. που δεν πρόλαβε, λόγω των εκλογών, να πάρει υπογραφή) ο μεν ΟΣΕ να προχωρήσει στην αξιοποίηση της γύρω περιοχής, ο δε Δήμος Λαρισαίων να προχωρήσει σε έργα στη συνοικία (περιοχή Πάρκου, δημιουργία χώρου στάθμευσης απέναντι από τον Σταθμό κ.λπ.).

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

Να σημειωθεί, τέλος, ότι κατά τη δίωρης διάρκειας κατάληψη των γραμμών από Ρομά κατοίκους της συνοικίας, αμαξοστοιχίες του Προαστιακού που εκτελούσαν τα δρομολόγιο από Θεσσαλονίκη προς Λάρισα και αντίστροφα, παρέμειναν ακινητοποιημένες, ενώ τα δρομολόγια έγιναν στη συνέχεια, αλλά με καθυστέρηση.


Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
eleftheria.gr