Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2019

Στα 60 του χρόνια έκανε πράξει την επιθυμία του. Συνταξιούχος τελωνειακός φόρεσε το ράσο της ιεροσύνης.

Οι σιδηροδρομικοί τον θεωρούν ως  δικό τους Ιερέα και τρέφουν ιδιαίτερο σεβασμό στο πρόσωπο του.

Ο πόθος για προσφορά και αγάπη στον συνάνθρωπο του συνέτειναν στην απόφαση του να εισέλθει σε ηλικία 60 ετών στο ιερατικό κλήρο. Αναφερόμαστε στον Ιερέα Παπαθανασίου Αθανάσιο που ιερουργεί στο παρεκκλήσιο του Αποστόλου Διακόνου Φιλίππου στον Επιβατικό σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης.
Ήταν μια απόφαση όπως λέει ο ίδιος με πολύ βαρύτητα. « Είναι βαρύ το ράσο αν το φορέσεις με την θέληση σου ζυγίζει πολλά κιλά γιατί ζεις μέσα στον κόσμο και ο κόσμος σε βλέπει με το ράσο και έρχεται να συζήτηση ότι μπορείς να φανταστείς σε ανοίγει την καρδιά του ανοίγει ένα μέρος της ψυχής του και θέλει να πάρει από εσένα να πάρει κάποια ιδέα κάποια άποψη.
 Ο κόσμος είναι πάρα πολύ πιστός και ευλαβέστατος. Αυτό το αντιλαμβάνεσαι όταν σε πλησιάζει και φιλά το χέρι δεν σε φιλά το χέρι απλώς αλλά το κατασπάζεται και αυτό σημαίνει ευλάβεια μεγάλη και μεγάλη πίστη αλλά και μεγάλη υποχρέωση του κληρικού και μεγάλη ωφέλεια απέναντι στον Θεό και στους ανθρώπους». Τονίζει ο Πατήρ Αθανάσιος. 
Η είσοδος του στον ιερατικό σχήμα έγινε με πολύ μεγάλη προετοιμασία. « Πριν δεκατρία χρόνια ξεκίνησε αυτή επιθυμία και έκτοτε προετοιμαζόμουν για την χειροτονία. Πριν τέσσερις μήνες έφυγα από την υπηρεσία όπου υπηρέτησα για 37 χρόνια και σήμερα είμαι εδώ στον κλήρο όπως το επιθυμούσα. Στα δεκατρία αυτά χρόνια γίνονταν μια προετοιμασία και ψυχική αλλά και από πλευράς γνώσεων». Αναφέρει ο ιερέας. 
Είσοδος στον ιερατικό σχήμα είναι προσωπικό θέμα μας επισημαίνει. « αυτό που έγινε είναι ένα εσωτερικό θέμα δεν μπορεί κανείς να σου πει να επιλέξεις να επιλέξεις τον άλφα η βήτα δρόμο ειδικά στο θέμα της ιεροσύνης. Στο θέμα της ιεροσύνης η υπάρχει κλήση η δεν υπάρχει».
 Η απόφαση του να εισέλθει στον κλήρο οι συνάδελφοι του τελωνειακοί την δέχτηκαν με πολύ ευχαρίστηση. « Οι συνάδελφοι μου δέχτηκαν αυτήν την απόφαση μου με πολύ αγάπη και πολύ σεβασμό και αυτό φάνηκε στην χειροτονία μου όπου παραβρέθηκαν πάρα πολύ συνάδελφοι μου».
Στο πρόσωπο του Πατήρ Αθανάσιου οι σιδηροδρομικοί τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό και εκτιμούν το έργο και την προσφορά του σε αυτή την μικρή ενορία που με την αξιοσύνη του την έχει κάνει γνωστή και πέρα από τα όρια  της.


Το σημαντικό ποιμαντικό του έργο δεν παραλείπει να εξάρει σε κάθε επίσκεψη του και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως  και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας
Στα 10 χρόνια της διακονίας του με τα εμπνευσμένα κηρύγματα του και το καθημερινό του έργο προς τους συνανθρώπους του, μετουσιώνει σε πράξει το αγαπάτε αλλήλους.
Το έργο του  επιβραβεύεται με την μεγάλη συμμετοχή των πιστών που κάθε Κυριακή  αλλά και στις γιορτές προσέρχονται και παρακολουθούν τα μυστήρια της εκκλησίας, στο Ιερό Ναό του Αποστόλου και Διακόνου Φιλίππου στον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης.

 Ο Πατήρ Αθανάσιος έχει σπουδάσει Οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Διοίκηση επιχειρήσεων, σπούδασε Θεολογία καθώς και στην Σχολή Μουσικοδιδάσκαλων Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.


Χρήστος Γιαννακίδης