Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Ήταν θέμα χρόνου το κάψιμο βαγονιών στον σιδηροδρομικό σταθμό Διαλογής Θεσσαλονίκης.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2019 με τίτλο 

Εργαζόμενοι στον σταθμό Διαλογής: «Τρομάζουμε στην ιδέα μη συμβεί κακό με τους μετανάστες» γράφαμε:

Με την ψυχή στο στόμα, κυριολεκτικά, εργάζονται οι σιδηροδρομικοί του Εμπορικού σιδηροδρομικού σταθμού Διαλογής Θεσσαλονίκης, οι όποιοι καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με δεκάδες μετανάστες που κινούνται μέσα στις γραμμές και στα βαγόνια.
Σε επιτόπιο ρεπορτάζ στον σταθμό, οι εργαζόμενοι μας περιέγραψαν της κατάσταση με τα μελανότερα γράμματα. 
«Δεν μπορούμε να κάνουμε την δουλειά μας. Φοβούμαστε κατά τους ελιγμούς μην έχουμε κάποιο δυσάρεστο γεγονός. 
Καθημερινά κυκλοφορούν μέσα στις γραμμές και στα βαγόνια δεκάδες μετανάστες που θέλουν να επιβιβαστούν στα εμπορικά τρένα και να πάνε στην Ειδομένη με τελικό προορισμό την κεντρική Ευρώπη. Προκαλούν συχνά πυρκαγιές φεύγοντας. Οι γραμμές γέμισαν από σκουπίδια. Στρώνουν και κοιμούνται μέσα στις γραμμές. Ήρθε η Επιθεώρηση εργασίας και κατέγραψε τα προβλήματα αλλά από εκεί και πέρα τίποτα. Είμαστε στο έλεος των μεταναστών» μας ανέφεραν οι εργαζόμενοι σιδηροδρομικοί, γεμάτοι απογοήτευση για την εγκατάλειψη τους. 
Σε επίσκεψή μας στις γραμμές διαπιστώσαμε την ύπαρξη μεταναστών αλλά και φωτιά ανάμεσα στις γραμμές που έσβησαν οι εργαζόμενοι.
Αυτά γράφαμε στις 16 Σεπτεμβρίου.

Μόλις προχθές, 6 Οκτωβρίου, 5 μουσειακά βαγόνια έγιναν στάχτη, προκαλώντας ταυτόχρονο ζημιές  στις σιδηροδρομικές υποδομές.

Το ερώτημα είναι θα σταματήσει αυτό το κακό; φοβούμαστε όχι.


Χρήστος Γαννακίδης