Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Αναξιοποίητη παραμένει η παλιά σιδηροδρομική γέφυρα του Γαλλικού.

Πριν λίγα χρόνια ο πρώην Δήμος Καλλιθέας (σήμερα Ωραιοκάστρου) είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της παλιάς μεταλλικής σιδηροδρομικής γέφυρας του Γαλλικού ποταμού και τμήματος της σιδηροδρομικής γραμμής που είναι ανενεργή, σε συνεργασία με το ΟΣΕ, αλλά από τότε καμιά ενέργεια για την αξιοποίησή της. 

Σε επικοινωνία μας με το Δήμο Ωραιοκάστρου πληροφορηθήκαμε ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός του Δήμου για αξιοποίηση της γέφυρα και της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής.

Σε σημείωμα μας στο περιοδικό «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» 4η έκδοση και με τίτλο "το ξεχασμένο γιοφύρι" γράφαμε με ποιητική διάθεση : « Ήρθε ο καιρός την μοναξιά να γνωρίσει και ας πέρασαν από πάνω της χιλιάδες τραίνα μεταφέροντας επιβάτες σε άλλους τόπους σε άλλα μέρη. Εκεί στον Γαλλικό ποταμό εκεί στέκει μόνο και έρημο το μεταλλικό γιοφύρι με την πολύχρονη ιστορία του.
Η μοίρα το έφερε να εγκαταλειφθεί και σαν ανθρώπινο ον να κλαίει και να ωρύεται και τους περαστικούς διαβατές της διπλανής οδού να παρακαλεί μην την εγκαταλείψουν για πολύ και δεν αντέξει και στο χώμα ένα πρωινό βρεθεί. Εκεί στο Γαλλικό όρθιο το γιοφύρι στέκει και κράζει μήπως και κανείς άνθρωπος βρεθεί και χάρη του ζητήσει, από τον κόσμο μην αποκοπή μήτε από τους μαστόρους ξεχασθεί. Έχει ακόμα πολλά να δώσει, μπορεί και αυτή σαν τα αλλά τα γιοφύρια καινούργια να γενεί και τους ταξιδευτές με την πραμάτεια τους χαλί να γίνει και πάνω της να περάσουν. Μόνο ζητά την σκουριά από τον χρόνο να αποτινάξουν και λίγο λάδι να την αλείψουν, γιατί έχει ακόμα πολλά να δώσει, όπως τότε, που μάστορες τεχνίτες ξακουστή το γιοφύρι έστησαν ανθρώπους να εξυπηρετεί. Όπως τότε και την καινούργια κυρα γέφυρα την διπλανή αυτή ντε που τώρα στήθηκε, με θλίψη να μην θωρεί και τα κάλλη της να μην ζηλεύει. Όπως τότε και πάλι να γενεί και παλιές θύμησες από τον λήθαργο στον κόσμο να ξυπνάει». 

 Στην φωτογραφία η μεταλλική σιδηροδρομική  γέφυρα του Γαλλικού Ποταμού. 


Χρήστος Γιαννακίδης