Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

Πως θα «τρέξουν» οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει και τις επενδύσεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με επίκεντρο το project για το FSRU της Gastrade. Εν όψει του διαγωνισμού για την παραχώρηση δραστηριοτήτων, ενημερώθηκαν πρόσφατα για τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται, με έμφαση στην ανάπτυξη των θαλάσσιων και σιδηροδρομικών μεταφορών, την δημιουργία της «πύλης» εφοδιασμού με φυσικό αέριο, την αποθήκευση και εμπορία καυσίμων μέχρι και τη σχεδιαζόμενη μαρίνα σκαφών αναψυχής.

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Σε μια συγκυρία που όπως επεσήμανε και ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζεφρι Πάιατ “δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη” ξεδιπλώνονται δεκάδες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Οι αμερικανοί επενδυτές σκοπεύουν να αξιοποιήσουν το φιλικό στο επιχειρείν περιβάλλον που διαμορφώσει η νέα κυβέρνηση, ενώ πολλοί τομείς της ελληνικής οικονομίας διαπιστώνουν ήδη έμπρακτα τα «κελεύσματα» των αμερικανικών κεφαλαίων.

Από τους παρατηρητές των επιχειρηματικών εξελίξεων δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι αμέσως μετά την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα και τη δέσμευση Μητσοτάκη για το «ξεκλείδωμα» του Ελληνικού επισημοποιήθηκαν οι δύο υποψηφιότητες (αμφότερες αμερικανικές) για το καζίνο στο project, σε μια επένδυση της τάξης του 1 δισ. Ευρώ. Στην κούρσα του σχετικού διαγωνισμού, με ορίζοντα τις 3 Οκτωβρίου, η Mohegan Gaming που θεωρείται ότι διατηρεί το προβάδισμα, προχώρησε και σε στρατηγική συμμαχία με τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ενισχύοντας τις προοπτικές της, ενώ έτερος μνηστήρας είναι η Hard Rock International.

Όπως επεσήμανε και ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπερ Ρος που επισκέφτηκε την εβδομάδα αυτή την Ελλάδα, οι αμερικανοί παρακολουθούν στενά και τον κλάδο της ενέργειας. Ειδικότερα καταγράφεται η δραστηριότητα της ExxonMobil στον τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων και η συνεργασία του αμερικανικού κολοσσού με τα ΕΛ.ΠΕ. για τις έρευνες στα ελληνικά “χωράφια”. Παράλληλα, όμως, αμερικανικά κεφάλαια ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν και στο νέο πρόγραμμα αποκρατικοποίησης των ΕΛ.ΠΕ. που έρχεται τους επόμενους μήνες με το “μοντέλο” που θα ακολουθηθεί να τελεί υπό διαμόρφωση την περίοδο αυτή, με διαβουλεύσεις μεταξύ των μετόχων του ομίλου.

Αμερικανικής τεχνολογίας (κατασκευής General Electric) είναι και οι στρόβιλοι που θα εξοπλίσουν την νέα μονάδα φυσικού αερίου της Mytilineos, στην Βοιωτία, σε μια επένδυση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, που θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται τον Οκτώβριο στη Βοιωτία. Πρόκειται για ένα σε ένα από τα πρώτα μεγάλα μεταμνημονιακά projects που σημειολογικά θα ξεκινήσει παρουσία του πρωθυπουργού. Η GE είναι εδώ και χρόνια στρατηγικός συνεργάτης της Mytilineos, η οποία διατηρεί στενή σχέση με τα βορειοαμερικανικά κεφάλαια, μέσω της συμμετοχής του Fairfax στον όμιλο.

Την ίδια στιγμή η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει και τις επενδύσεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με επίκεντρο το project για το FSRU της Gastrade. Εν όψει του διαγωνισμού για την παραχώρηση δραστηριοτήτων, ενημερώθηκαν πρόσφατα για τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται, με έμφαση στην ανάπτυξη των θαλάσσιων και σιδηροδρομικών μεταφορών, την δημιουργία της «πύλης» εφοδιασμού με φυσικό αέριο, την αποθήκευση και εμπορία καυσίμων μέχρι και τη σχεδιαζόμενη μαρίνα σκαφών αναψυχής.

Για τους αμερικανούς, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, έχει από ετών ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως έχει καταγραφεί από τη δράση διαφόρων κεφαλαίων στο παρελθόν, αλλά και σήμερα με την ισχυρή εμπλοκή του Fairfax –ως μεγαλομέτοχου- στην Eurobank, όπως επίσης και άλλων σημαντικών funds, όπως το Paulson. Για το μέλλον, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συνέχεια της εμπλοκής της Pimco στην Eurobank (που πρόσφατα απέσπασε σημαντικό μερίδιο) όπως επίσης και η υπόθεση του ενδιαφέροντος του ίδιου mega κεφαλαίου στην ανάληψη (υπό το πρόγραμμα της τιτλοποίησης) των πακέτων των ληξιπρόθεσμων δανείων της ΔΕΗ. Ένα πρόγραμμα υψηλής σημασίας όχι μόνο σε οικονομικό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Από την πλευρά του το Fairfax μπορεί να έχει καναδική έδρα, αλά καθώς συνυπολογίζεται ως βορειοαμερικανικό κεφάλαιο (πρόκειται άλλωστε για τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στην Ελλάδα) συνεκτιμάται ως ισχυρός επενδυτικός παράγοντας έχοντας στον έλεγχό του τη Gravalia Properties και την Eurolife στον ασφαλιστικό κλάδο, και με τις πληροφορίες να αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τις μελλοντικές του κινήσεις.

Κλάδος που συγκεντρώνει επίσης ισχυρό αμερικανικό ενδιαφέρον είναι η ιδιωτική περίθαλψη. Ο πρώτος και μακράν σημαντικότερος παίκτης είναι το CVC Capital, που ξεκίνησε με την εξαγορά του Metropolitan για να προχωρήσει με το Ιασώ General και να καταλήξει στην «κορωνίδα» του Υγεία. O αμερικανικός όμιλος που ήδη δρομολογεί τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του συνόλου των μονάδων, σκοπεύει να προχωρήσει και σε άλλα βήματα. Στον ίδιο κλάδο δραστηριοποιούνται το Farallon (που αγόρασε τα δάνεια της Euromedica και προτίθεται να ελέγξει πλήρως τον όμιλο των διαγνωστικών, και το Oaktree που εξαγοράζει το Ιασώ.

Όπως έδειξε, όμως και η περίπτωση του HIG που αγόρασε δάνεια της Χαλυβουργίας Μάνεση, τα αμερικανικά funds δεν διστάζουν να κινηθούν ακόμη και στα λεγόμενα «δύσκολα» του ελληνικού επιχειρειν, όπως οι «χάλυβες».
Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο διάστημα θα είναι εξόχως ενδιαφέρον και με πολλές ειδήσεις για τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

liberal.gr