Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Η Ιαπωνία «ξαναχτυπά» με ένα τρένο σαν το… σαλόνι του σπιτιού μας.















Η αγάπη των Ιαπώνων για τα τρένα εξακολουθεί να ωθεί την τεχνολογία και τη σχεδίαση σε ασυναγώνιστα επίπεδα.
Η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου βρίσκεται έτη φωτός μπροστά όσον αφορά τα τρένα υψηλής ταχύτητας. Και το νέο σιδηροδρομικό δημιούργημα δεν αποτελεί εξαίρεση.

Πρόκειται για τη σειρά Seibu 001 ή αλλιώς Laview, σχεδιαστικά «παιδί» της βραβευμένης με Pritzker αρχιτέκτονα, Καζούγιο Σετζίμα (Kazuyo Sejima).

Το συγκεκριμένο τρένο ξεκίνησε τα δρομολόγια στο Τόκιο τον περασμένο Μάρτιο. Ξεχωρίζει για το εξωτερικό νίκελ χρώμα του αλλά και τη χαρακτηριστικά καμπυλωτή «μύτη» του.

Τα επίσης καμπυλώδη, τεράστια παράθυρά του προσφέρουν ανεμπόδιστη θέα στους επιβάτες του και οι κίτρινες θέσεις του άνεση, «ανάλογη με εκείνη ενός σαλονιού» επιμένουν οι δημιουργοί του.
Το Laview είναι το πρώτο τρένο σχεδιασμένο από τη Σετζίμα, η οποία κλήθηκε να φέρει εις πέρας ένα «εγχείρημα που δεν είχε υπάρξει ποτέ ξανά» και το οποίο θα αποτελούσε δείγμα γραφής της εταιρείας για τις μελλοντικές προκλήσεις της.

«Η πιο προφανής διαφορά είναι πως το τρένο μπορεί να κατευθυνθεί σε διαφορετικά μέρη» εξηγεί η Σετζίμα σε ανακοίνωσή της και προσθέτει πως ήθελε να «σχεδιάσει ένα τρένο που να μοιάζει με σαλόνι, όπου οι επιβάτες μπορούν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν τη διαδρομή».



cnn.gr