Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Έβρος: Βούλγαροι ξεγυμνώνουν μετανάστες και τους «σπρώχνουν» στην Ελλάδα.

Μόνο με τα εσώρουχά τους, ή με σακούλες δεμένες στη μέση, βρέθηκαν 26 μετανάστες στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ορμενίου, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα

Η παρουσία μεταναστών στο Ορμένιο του Βόρειου Έβρου δεν θα εξέπληττε κανέναν από τους 425 ακρίτες των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, που βιώνουν ανάλογες σκηνές σχεδόν καθημερινά. Αυτό που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση ήταν η κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι 26 Αφγανοί και Πακιστανοί, που εμφανίστηκαν το πρωί της Πέμπτης στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ορμενίου.

Άνδρες στο σύνολό τους, μεταξύ των οποίων και ανήλικοι έφηβοι, πεινασμένοι και ταλαιπωρημένοι, φορούσαν μόνο τα εσώρουχά τους και είχαν ανάψει μια φωτιά προκειμένου να ζεσταθούν. Ορισμένοι είχαν τυλίξει γύρω από τη μέση τους σακούλες ή πρόχειρα πανιά, προκειμένου να καλύψουν μέρος της γύμνιας τους. Άρπαξαν με λαχτάρα μερικά ψωμιά που τους έδωσαν οι κάτοικοι του χωριού και περίμεναν τη συνοριοφυλακή, προκειμένου να μεταφερθούν σε κάποιον στεγασμένο χώρο και να τους δοθούν ρούχα. Κανείς τους δεν είχε άλλα υπάρχοντα, ούτε στοιχεία ταυτότητας. Όπως είπαν, τους έσπρωξαν στην Ελλάδα Βούλγαροι διακινητές, αφού πρώτα τους έκλεψαν ό,τι είχαν πάνω τους.

«Αυτό γίνεται συνέχεια, αλλά πρώτη φορά βρίσκουμε ανθρώπους σε αυτή την κατάσταση», είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ορμενίου, Ιωάννης Πούλκος, ένας από τους πολλούς χωριανούς που πήγαν στο σημείο και έδωσαν ένα χέρι βοήθειας στους 26 μετανάστες. «Τους περνάνε τα κυκλώματα από την Τουρκία στη Βουλγαρία, και από εκεί τους προωθούν προς την Ελλάδα. Έχουμε δει να φτάνουν σε ομάδες 50, 70 ακόμα και 100 ατόμων. Κάθε φορά καλούμε την συνοριοφυλακή και τους παραλαμβάνει», ανέφερε ο κ.Πούλκος.

Ο σιδηροδρομικός σταθμός του Ορμενίου απέχει μόλις 500 μέτρα από τα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας και 700 από το ομώνυμο χωριό. Ένα μέρος των συνόρων αποτελεί ο ποταμός Έβρος, ο οποίος στη συνέχεια ρέει στη Βουλγαρία, με την συνοριογραμμή να συνεχίζει σε χερσαίο έδαφος. Μερικές δεκάδες χιλιόμετρα ανατολικά βρίσκεται το τριεθνές Ελλάδας – Τουρκίας - Βουλγαρίας. «Υπάρχουν περίπολοι της συνοριοφυλακής αλλά δεν φτάνουν. Το σύνορο είναι μεγάλο και τα περάσματα πολλά», τόνισε ο πρόεδρος του Ορμενίου.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα έκλεισε το Ελληνικό Φυλάκιο 30 που φυλασσόταν από τον στρατό, αλλά όπως διευκρινίζουν οι ακρίτες, η μη επάνδρωσή του δεν επηρεάζει τις διελεύσεις μεταναστών. Το Φυλάκιο βρίσκεται πάνω στο δρόμο που οδηγεί στον μεθοριακό σταθμό του Ορμενίου, ο οποίος δεν αποτελεί πέρασμα, ενώ υπάρχει παρουσία αστυνομίας.

Οι 26 μετανάστες μεταφέρθηκαν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία σύνταξης της δικογραφίας και στη συνέχεια αναμένεται να μεταφερθούν στο ΚΥΤ Φυλακίου για καταγραφή και ταυτοποίηση.

Οι αστυνομικές Αρχές του Βόρειου Έβρου, που διερευνούν με προσοχή την υπόθεση, είναι ιδιαίτερα φειδωλές στις εκτιμήσεις τους αναφορικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκαν γυμνοί στα σύνορα οι 26 μετανάστες. Στη διερεύνηση του περιστατικού έχει εμπλακεί και η δύναμη της FRONTEX.

Όπως διευκρίνισαν στο ethnos.gr αστυνομικές πηγές, οι μετανάστες δεν έχουν ίχνη ξυλοδαρμού και κακοποίησης.


Βασίλης Ιγνατιάδης
ethnos.gr