Εδώ και καιρό εφαρμόζεται ένα νέο σχέδιο αστυνόμευσης των σταθμών του μετρό στην Αττική. Παίρνουν μέρος περίπου 130 αστυνομικοί. Θα τους δείτε με τις μαύρες στολές και όχι με τις μπλε, στις αποβάθρες και στα εκδοτήρια.
Όπως μας εξηγεί ο κ. Κώστας Πέττας, τομεάρχης ασφάλειας ΣΤΑΣΥ «τέλος του 2018 υπήρξε μια κοινή υπουργική απόφαση μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου Μεταφορών. Αυτή προέβλεπε δωρεάν χρήση του δικτύου από τους αστυνομικούς, με αντάλλαγμα την φύλαξη των σταθμών από της ΕΛ.ΑΣ. Το μετρό είναι ένα σύγχρονο μέσον μεταφοράς. Θα πρέπει να μεταφέρουμε τον κόσμο και γρήγορα αλλά και να έχει την αίσθηση της ασφάλειας. Στο πως θα δρα η αστυνομία σε αυτόν της τον ρόλο εμείς δεν ασχολούμαστε. Ο σχεδιασμός ανήκει στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Από την αρχή είχαμε επικοινωνία, χαρακτηρίσαμε τους σταθμούς ανάλογα με την επικινδυνότητά τους, που δρουν μικροσυμμορίες , που έχει περισσότερο κόσμο κι έτσι έκανε τον σχεδιασμό της η Αστυνομία. Η παρουσία των αστυνομικών είναι συνεχής από τη αρχή της λειτουργίας του μετρό, μέχρι και την λήξη της βάρδιας».
Στόχος είναι «η μικροεγκληματικότητα. Δηλαδή να σου κλέψει κάποιος το κινητό, το πορτοφόλι. Αλλά φυσικό είναι σε ένα μέσον που χαρακτηρίζεται ως μια υποδομή ζωτικής σημασίας, να θέλουμε να υπάρχει μια αίσθηση ασφάλειας στο επιβατικό κοινό αλλά να είμαστε και σε συνεχή επαγρύπνηση για να μην συμβεί κάτι πιο σοβαρό. Πρέπει να έχουμε και κάποιο πρωτόκολλο ασφαλείας. Πολλοί τουρίστες ρωτάνε για αυτό. Εκτός του ότι υπάρχουν ενημερώσεις από τις χώρες τους για το τι πρέπει να προσέχουν. Για παράδειγμα οι Αμερικανοί ενημερώνονται ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί γιατί κλέβουν πορτοφόλια. Όλα αυτά, λοιπόν, πρέπει να τα αφήσουμε πίσω σιγά σιγά. Κι εννοείται πως οι επαφές μας με την αστυνομία συνεχίζονται έτσι ώστε αν διαπιστωθεί ότι πρέπει να βελτιώσουμε ή να διορθώσουμε κάποια πράγματα αυτό να γίνει άμεσα».
Του Δημήτρη Γιαγτζόγλου