Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

Πήλιο: Ταξίδι στο «βουνό των Κενταύρων».

Ακόμα και βόλτα με τον…Μουτζούρη, το τρενάκι από τα παλιά...

Υπάρχει ένα μαγικό μέρος στην Ελλάδα που λάμπει όλες τις εποχές του χρόνου! Πότε ντυμένο στα λευκά, πότε γεμάτο ανοιξιάτικα λουλούδια, πότε παραδομένο στις καυτές αχτίδες του ήλιου και πότε δροσερό κάτω από τη σκιά των χρυσοκόκκινων φύλλων του φθινοπώρου, το Πήλιο στέκει αιώνια περήφανο πλάι στο Αιγαίο και πάνω από τον Παγασητικό, προστατεύοντας τα χωριά και τους ανθρώπους ολόκληρης της Μαγνησίας.
Τόση είναι η ομορφιά του Πηλίου που το διάλεξαν οι θεοί για τη θερινή τους κατοικία, ενώ οι Κένταυροι το θεωρούσαν πατρίδα τους!

Από την Έλενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Στις μέρες μας το Πήλιο αποτελεί έναν μοναδικό προορισμό, καθώς προσφέρει σχεδόν τα πάντα: πανέμορφα χωριά, οργιώδη βλάστηση, υπέροχες παραλίες, ατελείωτα μονοπάτια, γαστρονομικές απολαύσεις, ακόμα και βόλτα με τον…Μουτζούρη, το τρενάκι από τα παλιά, που καθημερινά (από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο) κάνει το δρομολόγιο Άνω Λεχώνια – Μηλιές και πίσω.


Ανηφορίζοντας τον δρόμο από τον Βόλο προς το Πήλιο, θα συναντήσετε την Πορταριά και τη Μακρινίτσα – το μπαλκόνι του Πηλίου – που αποτελούν δύο από τα πιο φημισμένα χωριά της περιοχής, με υπέροχα αρχοντικά, καλντερίμια με πέτρινες κρήνες, εκκλησίες και παραδοσιακούς ξενώνες. Συνεχίζοντας όμως, το Πήλιο «κρύβει» και άλλα μαγικά χωριά, όπως τις Μηλιές, τις Πινακάτες και τη Βυζίτσα με τον διατηρητέο οικισμό της και τα πανέμορφα πηλιορείτικα αρχοντικά της, τα περισσότερα από τα οποία έχουν αναπαλαιωθεί και έχουν μετατραπεί σε υπέροχους ξενώνες.

Και άλλα χωριά, λιγότερο γνωστά όπως ο Άγιος Λαυρέντιος, ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας, ο Κισσός και το Κεραμίδι, όλα μοναδικής ομορφιάς που διεκδικούν την προσοχή και το θαυμασμό των ταξιδιωτών. Φτάνοντας στο ανατολικό Πήλιο, θα συναντήσετε δύο από τα πιο σημαντικά χωριά της περιοχής, την αρχοντική και καταπράσινη Τσαγκαράδα με την μοναδική θέα στο Αιγαίο, και την – διάσημη για τα μήλα της – Ζαγορά, που απλώνεται αμφιθεατρικά στην πλαγιά που βλέπει το Αιγαίο και φτάνει σχεδόν μέχρι το λιμανάκι του Χορευτού. Από εκεί εξάλλου έφευγαν κάποτε τα ξακουστά ζαγοριανά καράβια που μετέφεραν στα πέρατα του κόσμου όλα τα προϊόντα της περιοχής.


Κατηφορίζοντας τις πηλιορείτικες πλαγιές θα φτάσετε στις απαράμιλλης ομορφιάς παραλίες του βουνού των Κενταύρων. Γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά, δαντελωτά ακρογιάλια με χρυσή άμμο ή λευκό βοτσαλάκι και δέντρα που «γλύφουν» τα θάλασσα, συνθέτουν ένα μαγικό σκηνικό!

Μια από τις πιο φημισμένες παραλίες του Πηλίου, εκτός από εκείνη του Χορευτού, είναι η παραλία του Μυλοποτάμου, στην πλευρά του Αιγαίου, όπου στη μέση της ακτής δεσπόζει ένας επιβλητικός βράχος που τη χωρίζει στα δύο.

Δέκα λεπτά από την Τσαγκαράδα θα συναντήσετε τον μικροσκοπικό κόλπο της Φακίστρας που ξεχωρίζει για το εκπληκτικής ομορφιάς, άγριο τοπίο του, το οποίο δεν έχει αλλοιωθεί ακόμα από το μαζικό τουρισμό!


Η πιο γνωστή παραλία της περιοχής ωστόσο, είναι η Νταμούχαρη με τους δύο κόλπους της, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και τα ερείπια του ενετικού κάστρου της Νταμούχαρης. Τεράστια και οργανωμένη αμμουδιά, με ξαπλώστρες και ταβέρνες, είναι το Παπά Νερό. Υπάρχουν ακόμη η Πλάκα, με το όμορφο ποταμάκι της, ο Άγιος Ιωάννης, οι Άγιοι Σαράντα αλλά και η αμμουδερή παραλία του Λιμνιώνα. Κοντά στην Αργαλαστή – ένα από τα πηλιορείτικα κεφαλοχώρια – βρίσκεται η παραλία των Ποτιστικών απ’ όπου ξεκινά μονοπάτι που καταλήγει στη διπλανή παραλία της Μελανής.

Υπέροχες παραλίες δεν έχει μόνο η πλευρά του Αιγαίου. Όταν ο αέρας λυσσομανάει, εσείς μπορείτε να κατευθυνθείτε προς τις εξίσου μαγικές ακρογιαλιές του Παγασητικού. Οι παραλίες των χωριών Μηλίνα, Κάλαμος και Λεφόκαστρο είναι ιδιαίτερα πολυσύχναστες οργανωμένες αμμουδιές, ενώ πανέμορφη είναι η βοτσαλωτή παραλία του κολπίσκου στο Χόρτο, καθώς και η παραλία Παναγιά


Ιδιαίτερα ξεχωριστό είναι και το Τρίκερι, στο νότιο Πήλιο. Είναι γνωστό και ως το χωριό των τριών θαλασσών, αφού περιστοιχίζεται από τον Παγασητικό στο βορρά, τον Β. Ευβοϊκό στα νότια και το Αιγαίο στα ανατολικά. Είναι ένα χωριό, χτισμένο σε λόφο, με θέα στην θάλασσα και με έντονο νησιώτικο (!) χαρακτήρα και ναυτική παράδοση.

Το φθινόπωρο είναι ίσως η καλύτερη εποχή να επισκεφθεί κάποιος το Πήλιο. Η πολυκοσμία και η κίνηση του καλοκαιριού έχει επέλθει, οι μέρες εξακολουθούν και είναι ζεστές για να απολαύσει κανείς τη θάλασσα ενώ οι νύχτες είναι δροσερές και ευχάριστες. Πάνω από όλα όμως το Πήλιο του φθινοπώρου είναι μαγικό με τα χρυσοκόκκινα φύλλων των δέντρων του και τα μεθυστικά αρώματα του δάσους…


ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ

Η πρόσβαση σε όλες τις περιοχές και τα χωριά του Πηλίου γίνεται οδικώς μέσω Βόλου είτε με ΙΧ είτε με λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Στο Βόλο φτάνεται είτε οδικώς, είτε με τρένο. Ο Βόλος συνδέεται επίσης ακτοπλοϊκώς με τις Σποράδες, την Εύβοια και τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

–Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου
–Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου στην Μακρυνίτσα
–Μουσείο Κομπολογιού στην Πορταριά
–Παναγία Μεγαλοματά με το Κρυφό Σχολειό Τσαγκαράδας
–ο πλάτανος «των χιλίων ετών» στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής στην Τσαγκαράδα
–Το τρενάκι του Πηλίου

Σε όλο το Πήλιο οι γυναίκες φτιάχνουν γλυκά του κουταλιού σε δεκάδες, απίθανες γεύσεις! Ιδανικά δώρα για σας και τους φίλους σας.

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, το Πήλιο διαθέτει ένα πυκνό δίκτυο μονοπατιών: Μηλιές-Τσαγκαράδα, Τσαγκαράδα-Νταμούχαρη-Αϊ-Γιάννης, Κισσός-Μούρεσι, Χάνια-Κισσός, Πορταριά-Χάνια, Νταμούχαρη-Φακίστρα είναι μόνο μερικά.


newsbreak.gr