Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Μην χρησιμοποιήσετε αυτό το πορτάκι του μετρό για ειδοποίηση κινδύνου!

Τους τελευταίους μήνες, έχει γίνει επανειλημμένα viral ο ισχυρισμός ότι το παρακάτω πορτάκι στους σταθμούς μετρό χρησιμεύει για την ειδοποίηση ακινητοποίησης των συρμών, σε περίπτωση που κάποιος πέσει στις ράγες. Ο ισχυρισμός όμως είναι ψευδής.
Επικοινωνήσαμε με τη ΣΤΑΣΥ, όπου και ανήκει η εταιρία του μετρό, και αυτή μας διέψευσε τον ισχυρισμό.

Συγκεκριμένα, υπεύθυνη μας δήλωσε ότι το αναφερόμενο πορτάκι είναι κλειδωμένο και μπορεί να ξεκλειδωθεί μόνο από το προσωπικό του σταθμού. Αυτό συμβαίνει μόνο όταν χρειάζεται να μεταβεί κάποιος τεχνικός στις γραμμές, ή πιο σπάνια, όταν ακινητοποιείται κάποιος συρμός και οι επιβάτες χρειάζεται να ανέβουν στην πλατφόρμα περπατώντας ανάμεσα στις γραμμές. Η υπεύθυνη μας τόνισε ότι απαγορεύεται η χρήση της πόρτας από το κοινό.

Η παραβίαση της συγκεκριμένης πόρτας εκκινεί συναγερμό μόνο στο γραφείο του σταθμάρχη, και δεν προκαλεί ούτε γενικό συναγερμό, ούτε διακοπή ρεύματος όπως ισχυρίζονται τα δημοσιεύματα. Ακόμη, η υπεύθυνη μας μετέφερε ότι για αντίστοιχες ειδοποιήσεις κινδύνου υπάρχουν χαρακτηριστικά κόκκινα πλήκτρα στους τοίχους. Ωστόσο, πριν την διέλευση συρμών, οι ράγες παρακολουθούνται έτσι και αλλιώς από κλειστό κύκλωμα καταγραφής.

Συμπερασματικά, ο ισχυρισμός ότι το αναφερόμενο πορτάκι στους σταθμούς των Μετρό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ειδοποίηση σε περιπτώσεις κινδύνου, είναι ψευδής και καταρρίπτεται.

Ανδρόνικος Κουτρουμπέλης
ellinikahoaxes.gr