Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Ο "δια-συρμός" της τουριστικής Αθήνας.

Αθήνα, η πόλη-κόσμημα της Ευρώπης. Μία από τις καλύτερες προτάσεις για city-break ή κυρίως διακοπές.

Ο διεθνής τύπος έχει αφιερώσει ολοσέλιδα στις εφημερίδες του, ακριβά ντοκιμαντέρ στις τηλεοράσεις του, έχει στείλει σημαντικούς ανταποκριτές οι οποίοι φυσικά και έχουν γράψει διθυραμβικά σχόλια για τη μεταμόρφωση της Αθήνας σε πρότυπο τουριστικού προορισμού. Παράλληλα, οι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία χρόνια, κυρίως στην ανέγερση και ανακατασκευή ξενοδοχείων, προσθέτουν αίγλη και επιπλέον αξία στις υπηρεσίες διαμονής του «πυρήνα» του παγκόσμιου πολιτισμού.

Αμέτρητοι τουρίστες από κάθε γωνιά της γης τιμούν την πόλη μας με τον πολύτιμο χρόνο των διακοπών τους, με τα χρήματά τους, το θαυμασμό τους και την καλή τους διάθεση. Όντως, η Αθήνα, η Ελλάδα εν γένει, χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τους ξένους-πολλές φορές μεγαλύτερης από ό,τι από τους ίδιους τους Έλληνες.

Άρα δεν εξηγείται με τη λογική το γεγονός ότι, ακόμη και σήμερα, υπάρχουν υπηρεσιακοί αρμόδιοι άμεσα συνδεδεμένοι με τον τουρισμό, που μάλλον είναι κλειδωμένοι σε κάποιο χρονοντούλαπο ή απλά εθελοτυφλούν.

Γιατί είναι υπεύθυνοι για την μετακίνηση των ξένων επισκεπτών και των κατοίκων αυτής της πόλης, ωστόσο δεν τηρούν την υποχρέωσή τους απέναντι σε αυτούς. Δεν τηρούν την υποχρέωση της κατ’ ελάχιστον αξιοπρεπούς μετακίνησης με το μετρό ή με το λεωφορείο, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού.

Το μετρό της Αθήνας ιδίως, που αποτελεί γίγαντα υποδομής, λειτουργικότητας και παρουσίασης του αρχαίου κόσμου μέσα από τις προθήκες του, δεν προκαλεί πάντα το συναίσθημα της υπερηφάνειας σε κατοίκους και επισκέπτες.

Ο τουρίστας και ο κάτοικος της Αθήνας λοιπόν, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο πρέπει να εξευτελίζεται καθημερινά, στριμωγμένος στην ασφυκτικά γεμάτη πλατφόρμα κι έπειτα σε ένα βαγόνι του μετρό, πολλές φορές χωρίς κλιματισμό ή έστω ανοιχτά παράθυρα. Κι ο τουρίστας αυτός, έχει προορισμό του την Ακρόπολη, το επίνειο του πολιτισμού ή το ξενοδοχείο του, ερχόμενος από το αεροδρόμιο, το μετρό δηλαδή αποτελεί την πρώτη εικόνα των διακοπών του…

Γιατί όμως δεν συμβαδίζει μία εκ των βασικότερων υποδομών της πόλης με τον τουρισμό της; Μία πιθανή εξήγηση είναι το ότι κάποιοι που δυστυχώς εξακολουθούν να ορίζουν τις τύχες αυτής της πόλης, δεν έχουν συνειδητοποιήσει πως η Αθήνα είναι τουριστικός προορισμός και το καλοκαίρι και ότι δεν είναι δυνατόν να μην αναπληρώνουν τους υπαλλήλους τους κατά τις απαραίτητες θερινές άδειες, διατηρώντας ή ακόμη και αυξάνοντας τα δρομολόγιά τους.

Ας είναι η τελευταία χρονιά που αντιμετωπίζουν κάτοικοι και επισκέπτες αυτή την κατάσταση και ελπίζουμε να επιληφθούν επί του θέματος τουλάχιστον από την επόμενη σεζόν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής και ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης.

Σοφία Κοντογιάννη
tornosnews.gr