«Όταν είδα την άσκαστη βόμβα πριν από δυο χρόνια στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης μου ήρθαν στο μυαλό μου τα σκληρά χρόνια της κατοχής που έμειναν γραμμένα ανεξίτηλα στην μνήμη μου»
Μας είπε με πόνο ψυχής ο 88χρονος σήμερα κ. Γεώργιος Γερασίμου.
Με πλήρη διαύγεια πνεύματος και με γλαφυρό λόγο μας περιέγραψε με λεπτομέρειες γεγονότα και καταστάσεις που ανθρώπινος νους δεν μπορεί να χωρέσει.
Με πλήρη διαύγεια πνεύματος και με γλαφυρό λόγο μας περιέγραψε με λεπτομέρειες γεγονότα και καταστάσεις που ανθρώπινος νους δεν μπορεί να χωρέσει.
Ήταν μόνο εννέα χρόνων όταν είδε τους πρώτους Γερμανούς να μπαίνουν με τα άρματα τους στο Κορδελιό. Ήταν θυμάται 9 Απριλίου του 1941. Από τότε καθημερινά και μέχρι που έφυγαν οι γερμανοί έβλεπε τα όσα εξελίσσονταν στον σιδηροδρομικό σταθμό Διαλογής .
«Ο σταθμός είχε δυο με τρεις γραμμές, όμως οι γερμανοί λόγω των μεγάλων αναγκών έφτιαξαν πολλές γραμμές . Εκεί δούλευαν Έλληνες, Γερμανοί, Ιταλοί και Εβραίοι. Τότε έγινε και η λεγόμενη καμπούρα που χρησιμοποιούν και σήμερα για την αποσύνθεση των τρένων οι σιδηροδρομικοί» εξιστορεί ο κ. Γερασίμου.
Όμως η τραγικότερη στιγμή της ζωής του ήταν όταν στις 17 Σεπτεμβρίου του 1944 έγινε ο βομβαρδισμός.
«Ήταν 17 Σεπτεμβρίου του 1944 όταν ξεκίνησαν εκατοντάδες αεροπλάνα να βομβαρδίζουν από την γέφυρα του Γαλλικού μέχρι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Χιλιάδες βόμβες έπεφταν σαν βροχή, πραγματική κόλαση. Λίγο πριν τον βομβαρδισμό κτύπησαν οι σειρήνες και όλοι έτρεξαν στα καταφύγια. Εγώ με πέντε- έξι άλλους μπήκαμε σε ένα μικρό ρεύμα που υπάρχει εδώ κοντά στο σταθμό. Ένα παιδί 9 ετών που ήταν λίγο πιο μακριά σκοτώθηκε, μια γυναικά κτυπήθηκε στο στήθος αλλά επέζησε. Εκατοντάδες οι νεκροί. Τρεις μέρες νωρίτερα στις 14 Σεπτεμβρίου μέρα του Σταυρού, είχαν βομβαρδίσει βαγόνια με εφόδια, στο σταθμό με βόμβες φωτιάς.
Η καταστροφή γραμμών και βαγονιών
Λίγο πριν την αποχώρηση τους οι γερμανοί κατέστρεφαν τα πάντα ώστε να υπάρχει χρόνος για την αποχώρηση τους. «έβαζαν εκρηκτικά στο βαγόνια και στις γραμμές ώστε να μη μπορούν να μετακινηθούν και να καθυστερήσουν μέχρι να αποχωρήσουν από την Ελλάδα».
Συγκινήθηκε όταν…
Ο κ. Γιώργος Γερασίμου δεν έκρυψε την συγκίνηση του όταν μας περιέγραψε την στιγμή που είδε την άσκαστη βόμβα στο Κορδελιό.
«Εδώ που ήταν η βόμβα οι γονείς μου είχαν μαγαζί εστιατόριο την περίοδο της κατοχής. Τα πιάτα και γενικά τα σκεύη ήταν πηλινα. Όταν οι εργάτες έβγαζαν το χώμα ανάμεσα είδα κομμάτια από τα πήλινα σκεύη που χρησιμοποιούσαμε στο μαγαζί,. Η εικόνα εκείνη ήταν για μένα συγκλονιστική» μας είπε γεμάτος συγκίνηση ο κ. Γερασίμου.
Τελειώνοντας να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο των Φίλων Σιδηροδρόμων Θεσσαλονίκης κ. Ανδρέα Μυλωνάκη για την φιλοξενία του στο χώρο του Μουσείου αλλά και για την μεσολάβηση του στην γνωριμίας μας με τον κ. Γερασίμου.
Χρήστος Γιαννακίδης