Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Μετρό Θεσσαλονίκης: Μετατέθηκε η δημοπράτηση για τις πρόδρομες εργασίες στα δυτικά.

Γεγονός είναι η πρώτη μετάθεση του σημαντικού διαγωνισμού για τις πρόδρομες εργασίες για την μεγάλη επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης στα δυτικά προάστια. 
Συγκεκριμένα η δημοπράτηση θα πραγματοποιηθεί στις 29 Αυγούστου (από 29 Ιουλίου αρχικά) και η αποσφράγιση θα γίνει στις 30 Αυγούστου (από30 Ιουλίου αρχικά).

Αντικείμενο του έργου είναι η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών, η εκτέλεση των αρχαιολογικών εργασιών, των διερευνητικών εργασιών των δικτύων κοινής ωφελείας, των εργασιών κυκλοφοριακών παρακάμψεων και λοιπών απαιτούμενων εργασιών, στους χώρους του έργου της βορειοδυτικής επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς και στον χώρο επέκτασης του αμαξοστασίου Πυλαίας.

Η Αττικό Μετρό Α.Ε., έχοντας ως στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου του Μετρό στη Θεσσαλονίκη, σχεδιάζει τη βορειοδυτική επέκτασή του. Η επέκταση αυτή έχει κυκλική χάραξη, που ξεκινά από τον τερματικό σταθμό «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός» και καταλήγει στον σταθμό «Δημοκρατία». Πρόκειται για μία κυκλική επέκταση με μήκος περίπου 11 χλμ. και εξυπηρετεί τους δήμους «Αμπελοκήπων – Μενεμένης», «Κορδελιού – Ευόσμου», «Παύλου Μελά» και «Νεάπολης – Συκεών». H επέκταση περιλαμβάνει 9 νέους υπόγειους σταθμούς με τα ίδια χαρακτηριστικά της βασικής γραμμής, δηλαδή με μήκος περίπου 60 μέτρων και κεντρική αποβάθρα. Οι σταθμοί που προβλέπονται μετά τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό είναι οι: ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ, ΜΕΝΕΜΕΝΗ, ΚΟΡΔΕΛΙΟ, ΕΥΟΣΜΟΣ, ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΠΟΛΙΧΝΗ, ΝΕΑΠΟΛΗ και θα επιστρέφει στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Ο διαγωνισμός αφορά στην ανάθεση με συμφωνία – πλαίσιο, της σύμβασης κατασκευής έργου, με τίτλο: «Αρχαιολογικές εργασίες, συμπληρωματικές τοπογραφικές εργασίες και διερεύνηση δικτύων Ο.Κ.Ω., της βορειοδυτικής επέκτασης τού Μετρό Θεσσαλονίκης» και περαιτέρω, στη σύναψη με τον επιλεγέντα ανάδοχο των επιμέρους συμβάσεων εκπόνησης των απαιτούμενων μελετών και εργασιών.

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 18,6εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 15εκατ.ευρώ). Η διάρκεια του εκτιμάται σε 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Με πρόχειρους υπολογισμούς αν το έργο ξεκινήσει το επόμενο καλοκαίρι θα μπορέσει να ολοκληρωθεί (χωρίς να υπολογίζονται τυχόν καθυστερήσεις) στα μέσα του 2022.

Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και Φορέας Υλοποίησης του είναι η Αττικό Μετρό. Είναι η πρώτη σημαντική δημοπράτηση με σκοπό την επέκταση του δικτύου από το 2012 όταν δημοπρατήθηκε η επέκταση του Μετρό προς Καλαμαριά.

Να θυμίσουμε πως παράλληλα τρέχει και ένας διαγωνισμός για τοπογραφικές μελέτες για την ανατολική επέκταση της Γραμμής Καλαμαριάς μέχρι το Αεροδρόμιο Μακεδονία.

ypodomes.com