Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019

Ανοιχτά μνημεία στο κοινό -Σκέψεις για μουσείο του Μετρό στη Θεσσαλονίκη.

Τι σχεδιάζει για το επόμενο διάστημα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης - Σκέψεις για μουσείο του Μετρό

Σε συντήρηση των γλυπτών της αψίδας του Γαλερίου (Καμάρας) θα προχωρήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης το φθινόπωρο, πρόσφατα εγκρίθηκε από το ΚΑΣ μελέτη για την ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου στον ναό Αγίας Σοφίας και Αγίου Ιωάννη, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται μελέτη για τον αρχαιολογικό χώρο της πλατείας Διοικητηρίου είτε αυτός θα είναι σκεπαστός ή ανοιχτός. 
Επίσης σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν έργα στην Αρχαία Αγορά 
για την βελτίωση της προσβασισμότητας στο μνημείο (πχ στα ΑμεΑ), την συντήρηση των ψηφιδωτών δαπέδων κ.ά.

Επιπλέον θα δημιουργηθεί μια νέα αίθουσα δίπλα στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς η οποία θα φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις.

Τα παραπάνω ανέφερε το μεσημέρι μεταξύ άλλων ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Σκιαδαρέσης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για τον καθαρισμό της Ροτόντα, που έγινε με πρωτοβουλία της ΠΕΕΒΕ.
Όπως είπε ο ίδιος αν θα συνόψιζε σε μια λέξη το όραμά του αυτό θα ήταν η «εξωστρέφεια». «Θέλουμε τα μνημεία να είναι ανοιχτά προς το κοινό», σχολίασε. Μάλιστα ανέφερε πως θα ετοιμάζουν μελέτες για να ενταχθούν έργα σε νέα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Μουσείο του Μετρό;

Αναφορικά με τα αρχαιολογικά ευρήματα στους σταθμούς του Μετρό Αγίας Σοφίας και Βενιζέλου είπε πως στόχος είναι να δημιουργηθούν δύο νέοι αρχαιολογικοί χώροι που θα ενταχθούν στο ευρύτερο αστικό περιβάλλον. Μάλιστα αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να γίνει μελλοντικά και μουσείο του Μετρό. «Το Μετρό βέβαια έχει και τα χιλιάδες ευρήματα και γι αυτά έχουμε ετοιμάσει μια μουσειολογική μελέτη στοχεύοντας αρχικά σε μια περιοδική έκθεση και μακροπρόθεσμα βέβαια ίσως ακόμη και σε ένα μουσείο του Μετρό» εξήγησε.

Παράλληλα πρόσθεσε πως από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχουν εγκριθεί μελέτες για την Παναγία Χαλκέων, για τον γυναικωνίτη στον ναό Αγίας Σοφίας, για τον Όσιο Δαβίδ και ετοιμάζονται μελέτες της Εφορείας για τα οθωμανικά μνημεία.

Της Λεμονιάς Βασβάνη
typosthes.gr