Κυκλοφοριακό χάος επικράτησε στο Καράκας με τα σβηστά φανάρια στου δρόμους όπου έχουν βγει άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας για την διατήρηση της τάξης, ενώ το μετρό σταμάτησε να λειτουργεί σε ώρα αιχμής.
Το νέο γενικευμένο μπλακ άουτ στο Καράκας και πολλές άλλες περιοχές έχει επηρεάσει επίσης μεταξύ άλλων το δίκτυο ύδρευσης, τις δημόσιες μεταφορές, τις τηλεφωνικές συνδέσεις και τα αυτόματα μηχανήματα τραπεζικών συναλλαγών.
Η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο απέδωσε τη διακοπή σε «ηλεκτρομαγνητική επίθεση» στο δίκτυο της χώρας, υποσχόμενη ότι οι υπηρεσίες του εθνικού συστήματος ηλεκτρισμού θα αποκατασταθούν «το συντομότερο δυνατόν».
«Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας που διενεργείται στην περιφέρεια Καρονί υποδεικνύουν ότι επρόκειτο για επίθεση με ηλεκτρομαγνητικό παλμό με σκοπό να προκληθεί ζημιά στο υδροηλεκτρικό σύστημα», ανακοίνωσε ο υπουργός Επικοινωνίας, Χόρχε Ροδρίγκες.
«Με τρομάζει να πιστεύω ότι αντιμετωπίζουμε και πάλι μια εθνική συσκότιση» δήλωσε μία 45χρονη ιδιοκτήτρια επιχείρησης στην Βαλένθια. Για μια φρικτή καταστροφή έκανε λόγο 48χρονη δασκάλα.
Από την πλευρά της η αντιπολίτευση καταγγέλλει την «ανικανότητα», την «έλλειψη συντήρησης» ενός απαρχαιωμένου συστήματος, αλλά και τη «διαφθορά» της κυβέρνησης εν μέσω της νέας κλιμάκωσης της έντασης με τις ΗΠΑ, τις οποίες το Καράκας κατηγόρησε χθες ότι παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας με ένα «κατασκοπευτικό αεροσκάφος».
Μία ημέρα νωρίτερα, το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε καταγγείλει πως αεροσκάφος Su-30 της Πολεμικής Αεροπορίας της Βενεζουέλας προσέγγισε με «επιθετικό» και «επικίνδυνο» τρόπο ένα αμερικανικό αεροσκάφος που πετούσε «στον διεθνή εναέριο χώρο» πάνω από την Καραϊβική θάλασσα την Παρασκευή.
Άλλα δύο μπλακ άουτ έχουν βυθίσει τη Βενεζουέλα στο σκοτάδι φέτος, το πρώτο τον Μάρτιο, το δεύτερο στα τέλη του ίδιου μήνα, όταν η χώρα παρέλυσε για μία εβδομάδα. Η κυβέρνηση απέδωσε τις βλάβες σε «τρομοκρατικές» ενέργειες της αντιπολίτευσης και των ΗΠΑ.
efsyn.gr