Η οδός Αγίου Μηνά στη Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε πεζόδρομο
Μετά τις εργασίες ανάπλασης, που έφεραν στο φως τις γραμμές του παλιού τραμ της Θεσσαλονίκης, η οδός Αγίου Μηνά, στο κέντρο της πόλης, μετατρέπεται σε πεζόδρομο.
Η πρώτη γραμμή του τραμ, από την εποχή που ακόμη ήταν ιππήλατο (1893 – 1907), ένωνε το αμαξοστάσιο (Ντεπώ) με τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό μέσω της παραλιακής οδού Τελωνείων (σημερινή Λ. Νίκης).
Η ανάπλαση στην Αγίου Μηνά είναι μεταξύ των έργων που υλοποιήθηκαν μέσω της δωρεάς στο δήμο Θεσσαλονίκης, ύψους 10 εκατ. ευρώ, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με φορέα υλοποίησης το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ). Μετά την αποκάλυψη των γραμμών του τραμ, η αρχική μελέτη του έργου τροποποιήθηκε, σε συνεργασία με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.
Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάση Παππά και Αθλητισμού - Παιδείας Αλέξανδρο Μπαρμπουνάκη και τον γενικό διευθυντή του ΚΕΠΑ Σπύρο Σκοτίδα, επιθεώρησαν το πρωί την πεζοδρόμηση της οδού Αγίου Μηνά, που διασώζει το ψήγμα της νεότερης ιστορικής μνήμης της Θεσσαλονίκης.
Τα επίσημα εγκαίνια του πεζόδρομου, στο πλαίσιο της ανοιχτής γιορτής δρόμου με τίτλο «Περπατώντας την Αγίου Μηνά», θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 8 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι από τον δήμο Θεσσαλονίκης, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) και την Ισραηλιτική Κοινότητα. Η γιορτή θα περιλαμβάνει χαιρετισμούς, μουσική και ξεναγήσεις στην έκθεση βιβλιοπωλείου του ΜΙΕΤ και στο Εβραϊκό Μουσείο.
«Μόλις βρέθηκαν οι γραμμές του τραμ αποφασίστηκε ο δρόμος να γίνει πεζόδρομος. Αυτός ο δρόμος έχει ιστορική σημασία. Τη δεκαετία του '50 το τραμ ερχόταν από Τσιμισκή έστριβε στην Αγίου Μηνά και μετά πήγαινε πάλι κάτω στην Τσιμισκή. Κι επειδή έκοβε ταχύτητα ήταν η μοναδική ευκαιρία για να κάνεις σκαλομαρία. Και τότε, με τους φίλους μου, ήμασταν 10 – 12 χρονών. Κι επιπλέον βάζαμε στις γραμμές του τραμ τα καπάκια από τις γκαζόζες και αυτά έκαναν έναν περίεργο θόρυβο, σαν πυροβολισμό. Αυτά είναι ιστορία» θυμήθηκε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ευχαριστώντας το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη δωρεά αλλά και το ΚΕΠΑ.
Ο αντιδήμαρχος κ. Παππάς πρόσθεσε πως μέσω της συγκεκριμένης δωρεάς «έχουν υλοποιηθεί ή υλοποιούνται έργα απαραίτητα για το ιστορικό εμπορικό κέντρο. Τα έργα της Αρχαιολογικού Μουσείου, Κάστρων, Αποστόλου Παύλου, Βασιλέως Ηρακλείου και Αγίου Μηνά».
Μετά τις δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο κ. Μπουτάρης ξεναγήθηκε στην έκθεση του ΜΙΕΤ από τον Διευθυντή Πολιτιστικού Κέντρου ΜΙΕΤ Γιάννη Επαμεινώνδα, όπως περιγράφει το ΑΜΠΕ.
Η σημερινή οδός Αγίου Μηνά είναι κατάλοιπο της παλιάς οθωμανικής οδού Καπάνατζα, βασικής αρτηρίας της Θεσσαλονίκης, η οποία ένωνε την πλατεία Εμπορίου με τη σημερινή πλατεία Φαναριωτών. Μετά το 1912ο δρόμος αυτός μετονομάστηκε σε Ιωάννου Τσιμισκή. Με την πυρκαγιά του 1917 και τη χάραξη της νέας Τσιμισκή του σχεδίου Εμπράρ παράλληλα προς την παραλιακή, το δυτικότερο τμήμα της παλιάς Καπάνατζα -μεταξύ Βενιζέλου και πλατείας Εμπορίου- επιβίωσε ως αυτόνομος δρόμος και ονομάστηκε Αγίου Μηνά.
newsbeast.gr