Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΨΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ HYPERLOOP ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.


 Για το τρένο του μέλλοντος που θα πιάνει ταχύτητες 1.233 χλμ/ώρα μιλάει στη Voria.gr ο Rodrigo Sá, προσκεκλημένος του επετειακού Tedx Thessaloniki.

Την ίδια ώρα που στην Ελλάδα περιμένουμε να μπει στις ράγες με ταχύτητες των 200 χλμ/την ώρα το Ασημένιο Βέλος, που θα μειώνει το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε 3 ώρες και 20 λεπτά στην Τουλούζη της Γαλλίας η ομάδα της HyperloopΤΤ είναι έτοιμη να ξεκινήσει δοκιμές για το πρώτο ολοκληρωμένο τρένο του μέλλοντος που θα πιάνει ταχύτητες 1.233 χλμ/ώρα.

Το όνειρο που παρουσίασε ο επιχειρηματίας Έλον Μασκ το 2013 για ένα τρένο υψηλών ταχυτήτων που θα κινείται στο εσωτερικό αγωγών μέσα σε κενό αέρος γίνεται πραγματικότητα, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι και δεκάδες επιχειρήσεις πίστεψαν σε αυτό και αφιέρωσαν κόπο και χρήμα για να χτίσουν για το μέλλον των μετακινήσεων.

Ένας από αυτούς ο Rodrigo Sá, Global Director of Business Development στην Hyperloop Transportation Technologies προσκεκλημένος του επετειακού TEDx Thessaloniki για να μοιραστεί το πάθος για την τεχνολογία και τις προσδοκίες του για τον Νέο Τόπο, όπως είναι ο τίτλος της φετινής διοργάνωσης. Εκτός από το project του Hyperloop ο Rodrigo Sá συμμετέχει στο φιλόδοξο έργο Area 2071, το οποίο ιδρύθηκε από τον πρίγκιπα του Ντουμπάι και το οποίο στοχεύει να καταστήσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το κορυφαίο έθνος παγκοσμίως μέχρι το 2071.


Ο Sá μιλάει στη Voria.gr για το Hyperloop, την επανάσταση που θα φέρει στις μετακινήσεις και τον άνθρωπο του μέλλοντος.

Η δημιουργία της HyperloopTT το 2013 βασίστηκε στο σχέδιο του Έλον Μασκ για ένα τρένο υψηλών ταχυτήτων

- Πόσο κοντά στο να γίνει πραγματικότητα βρίσκεται το Hyperloop;

«Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε τα τεστ στην πρώτη ολοκληρωμένη κάψουλα στην Τουλούζη. Αργότερα αυτή τη χρονιά θα αρχίσουμε να κατασκευάζουμε το πρώτο εμπορικό δίκτυο αγωγών στο Άμπου Ντάμπι. Το project αυτό θα ξετυλίγεται σε φάσεις και αναμένουμε να σπάσουμε ρεκόρ ταχύτητας στη φάση του πρώτου χιλιομέτρου. Θα καταρρίπτουμε τα ρεκόρ καθώς θα επεκτεινόμαστε στα 5 χλμ, τα 10 χλμ και ούτω καθεξής».
Οι καμπίνες-κάψουλες θα κινούνται μέσα σε αγωγούς διαμέτρου 4 μέτρων με κενό αέρος με ταχύτητες που θα φτάνουν τα 1.233χλμ/ώρα. Θα μεταφέρουν 28-50 επιβάτες.

-Μπορεί το Hyperloop να δώσει απάντηση στα κορυφαία προβλήματα παγκοσμίως που δημιουργούνται από τον υπερπληθυσμό, την κυκλοφοριακή συμφόρηση και τη μόλυνση του περιβάλλοντος;

«Αυτή ακριβώς είναι η αποστολή μας στην HyperloopTT, να λύσουμε αυτά τα ζητήματα. Το τρένο της Hyperloop κινείται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πετυχαίνει μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας από τα σύγχρονα μέσα μετακίνησης. Με το Hyperloop οι άνθρωποι θα μπορούν να μετακινηθούν από τα υπερβολικά συμφορημένα αστικά κέντρα σε κοντινές πόλεις και προάστια μέσα σε λίγα λεπτά απελευθερώνοντας τους μποτιλιαρισμένους δρόμους και τις μεγάλες οδικές αρτηρίες».

Το Hyperloop χρησιμοποιεί έναν γραμμικό ηλεκτροκινητήρα για να επιταχύνει και να επιβραδύνει το ειδικό βαγόνι που αιωρείται ηλεκτρομαγνητικά μέσα σε αγωγούς πολύ χαμηλής πίεσης.

-Πώς αισθάνεται κάποιος όταν δημιουργεί το μέλλον των μετακινήσεων;

«Οποιοσδήποτε έχει βρεθεί στην ομάδα μας στη HyperloopTT μοιράζεται το πάθος για τη δημιουργία του μέλλοντος στη μετακίνηση. Τα προηγούμενα πέντε χρόνια συγκεντρώσαμε ιδέες, αποδείξαμε ότι είναι βιώσιμες και τώρα κάνουμε αυτές τις ιδέες πραγματικότητα με την ολοκλήρωση των συστημάτων του Hyperloop. Είναι ένα ταξίδι που μας γεμίζει περηφάνια και ευγνωμοσύνη. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα κάνουμε τα επόμενα βήματα του ταξιδιού και θα τα μοιραστούμε με τον κόσμο».

Με περισσότερους από 800 συνεργάτες, 52 ομάδες εργασίας και περισσότερους από 50 επιχειρησιακούς partners σε 40 χώρες η HyperloopΤΤ έχει σε εξέλιξη 12 διεθνή project.


-Τι σημαίνει για σας Νέος Τόπος; Ποιες είναι οι προσδοκίες σας και τι φοβάστε περισσότερο;

«Ο Νέος Τόπος είναι εκεί όπου αφήνουμε πίσω τις διαφορές μας και επικεντρωνόμαστε στις ανάγκες μας ως ανθρώπινο είδος. Μία κατάσταση όπου πλέον αυτό που έχει σημασία δεν θα είναι πόσα χρήματα βγάζει ο καθένας μας αλλά πώς ο άνθρωπος εξελίσσεται σε ένα πιο συνεργατικό είδος με μεγαλύτερη κατανόηση. Το μόνο που φοβάμαι είναι ότι ο ρυθμός της αλλαγής είναι αργός αλλά πρέπει πάντα να ελπίζουμε και να χτίζουμε τώρα το νέο αύριο».


Περισσότερα για το TEDx Thessaloniki εδώ

Αθανασία Μπίδιου



 Πηγή: voria.gr