Η εκκίνηση, από σήμερα, των δρομολογίων των 4 ωρών στην πλήρως πλέον ηλεκτροκινούμενη γραμμή Αθήνας-Θεσσαλονίκης είναι μία νέα μεγάλη αρχή για τον σιδηρόδρομο στην Ελλάδα. Από την εποχή της καταξίωσης και της κατακραυγής, το τρένο περνά σε ένα καλύτερο επίπεδο και υπόσχεται αξιοπιστία, πιο σύντομα δρομολόγια, καλύτερες υπηρεσίες.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν έφερε ακόμα κάποιο καλύτερο τρένο αλλά αναβάθμισε δύο από τα υπάρχοντα τρένα της και έβαλε και κάποιες νέες υπηρεσίες όπως το wi-fi, νέο πάροχο στο κυλικείο και υπόσχεται πως έρχονται και επιπλέον υπηρεσίες.
Από την πλευρά της υποδομής, ολοκληρώθηκε η κατασκευή της διπλής γραμμής σε όλο το μήκος από Αθήνα μέχρι Θεσσαλονίκη αλλά και η ηλεκτροκίνηση. Απομένει το έργο της σηματοδότησης και του ETCS που σταδιακά θα φέρουν περαιτέρω μείωση της χρονοαπόστασης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας.
Αυτό όμως που φαίνεται πλέον ως παραφωνία είναι οι σταθμοί στο βασικό αυτό δίκτυο. Ειδικά οι μεγάλοι σταθμοί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα άλλα και άλλοι στη διαδρομή αυτή πρέπει να αναβαθμιστούν προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν το σκοπό τους και να συμβάλουν περισσότερο στην νέα εικόνα του σιδηρόδρομου της χώρας.
Αυτό που είδαμε στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη δεν κολακεύει καθόλου το νέο πρόσωπο που προσπαθεί το Υπουργείο και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να περάσουν στο ευρύ κοινό προκειμένου να προσελκύσουν νέους επιβάτες.
Σήμερα ο ΟΣΕ που είναι υπεύθυνος έχει την ευθύνη της εικόνας των σταθμών, οπότε θα πρέπει να υπάρχει μία γενικευμένη μελέτη για την αξιοποίηση αυτών των σταθμών και να υπάρξει ένα πρόγραμμα ανακαίνισης-ανακατασκευής και ένα πλάνο για την μετατροπή τουλάχιστον των σταθμών στα μεγάλα αστικά κέντρα (ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΛΑΡΙΣΑ και στον μελλοντικό σταθμό της Πάτρας) σε τερματικούς ανάλογους με αυτούς που βλέπουμε σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Βέβαια για να γίνει αυτό θα πρέπει να διορθωθούν μερικά παράδοξα όπως το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης ΟΣΕ πληρώνει για την λειτουργία-συντήρηση (και τον ...ΕΝΦΙΑ) αλλά η ΓΑΙΑΟΣΕ μισθώνει και εισπράττει χώρους μέσα στους σταθμούς. Το πιο παράδοξο όλων είναι πως κατά καιρούς σχέδια αξιοποίησης των σταθμών δεν τα έχουμε δει από τον ιδιοκτήτη ΟΣΕ αλλά από τη ΓΑΙΑΟΣΕ!
Η αναβάθμιση του μέσου είναι ακόμα στα πρώτα της βήματα. Μπορεί να μην είναι εμφανές αλλά χρειάστηκαν υπερβάσεις για αυτό που θα απολαμβάνει ο επιβάτης από σήμερα αλλά και για αυτό που θα έρθει σε περίπου ένα έτος, με περαιτέρω μείωση των χρόνων, με την έλευση τρένων από την Ιταλία. Αυτή η αναβάθμιση δεν πρέπει να υπονομευθεί από την εικόνα και τη λειτουργία των σταθμών.
Όπως αναφέρουν σιδηροδρομικά στελέχη υπάρχει σταθερή πίεση για την εικόνα των σταθμών καθώς έχουν αντιληφθεί πως ο σύγχρονος απαιτητικός επιβάτης δεν στέκεται μόνο στους χρόνους, θέλει ένα σύγχρονο περιβάλλον στους σταθμούς, τρένα που επίσης να έχουν μια μοντέρνα εικόνα με περισσότερες υπηρεσίες.
Η αρχή έγινε σήμερα, το τρένο πάει πιο γρήγορα, τώρα θα πρέπει το συνολικό πακέτο της σιδηροδρομικής εμπειρίας να αλλάξει, να καλυτερεύσει και η αγορά των επιβατικών μεταφορών στην Ελλάδα να καλωσορίσει και πάλι τον σιδηρόδρομο μεταξύ των μέσων που έχει για να επιλέξει να ταξιδέψει.
Νίκος Καραγιάννης\
ypodomes.com