Όταν για χρόνια μιλάς θεωρητικά για τις ευεργετικές επιδράσεις ενός συγκεκριμένου έργου, κάποια στιγμή το όλο θέμα παίρνει τις διαστάσεις ενός μύθου, ενός θρύλου ο οποίος όμως είναι μακριά από την καθημερινότητα.
Γράφοντας λοιπόν για πολλά χρόνια για το πως θα είναι το σύγχρονο τρένο στην Ελλάδα, για το πως θα προσομοιάζει με αυτά που λειτουργούν εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη, πολλές φορές οι αναγνώστες (και δικαίως) έχουν αμφισβητήσει αν τελικά όλα αυτά τα κείμενα θα γίνουν μία πραγματικότητα για τους ίδιους.
Ειδικά στην περίπτωση των σιδηροδρομικών έργων, σε ένα μέσο που ο περισσότερος κόσμος του γύρισε την πλάτη, που λοιδωρήθηκε και αποδοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια όσο κανένα όσο κανένα άλλο, η δικαίωση και η ικανοποίηση του σιδηροδρομικού κόσμου είναι μεγάλη.
Συμμετέχοντας στο ειδικό σιδηροδρομικό δρομολόγιο την περασμένη εβδομάδα, είδαμε το "αύριο" λίγες ημέρες νωρίτερα από εσάς τους υπόλοιπους, σας το μεταφέραμε και είναι πολλά υποσχόμενο. Γράφτηκαν πολλά για την καινούργια μέρα σε αυτό το ταλαιπωρημένο μέσο που περιέγραφαν εν ολίγοις αυτό το οποίο ήταν προ των πυλών.
Από προχθές όμως περάσαμε από την θεωρία στην πράξη. Τα πρώτα "εξπρές" δρομολόγια ανάμεσα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο τήρησαν τους προσδοκώμενους χρόνους αλλά ήταν και κάποια λεπτά πιο γρήγορα. Το Θεσσαλονίκη-Αθήνα πραγματοποιήθηκε σε 3.49` αντί για 3.57` και το Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε 4.02` αντί για 4.10` δείχνοντας ότι υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες στο μέλλον.
Μάλιστα όπως πληροφορείται το ypodomes.com και τα υπόλοιπα δρομολόγια έκαναν όλα καλύτερους χρόνους και μην ξεχνάμε ότι η διαφορά ανάμεσα στα "εξπρές" δρομολόγια και τα κανονικά είναι μόλις 15 λεπτά, απλά περιλαμβάνουν περισσότερες στάσεις.
Αυτή η εντυπωσιακή αρχή, οφείλουμε να πούμε ότι είναι μία δικαίωση καταρχάς σε όσους πιστεύουν στο σιδηρόδρομο και το τρένο. Η ικανοποίηση που νιώθουν από τη Δευτέρα είναι γιατί το τρένο μπαίνει οριστικά στον χάρτη των μεταφορών ξανά μετά από πολλά χρονιά, επιδιώκοντας να μεγαλώσει την πίτα και όχι μόνο να "κλέψει" επιβάτες.
Είναι επίσης μία δικαίωση για τους σιδηροδρομικούς φορείς. Η ΕΡΓΟΣΕ, ως ο Φορέας Υλοποίησης των έργων αυτών που μέχρι πρόσφατα ήταν χαρακτηρισμένα ως "αιώνια" τα έτρεξε και τα έδωσε προς λειτουργία, κάνοντας την απαραίτητη υπέρβαση.
Ο ΟΣΕ επίσης από προχθές, έχει στη διάθεση του ένα πρώτο μοντέρνο σιδηροδρομικό διάδρομο που φτάνοντας από το Κιάτο μέχρι την Αθήνα και από εκεί μέχρι τη Θεσσαλονίκη και την Ειδομένη του δίνει νέες μεγάλες δυνατότητες. Πλέον μπορεί να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα έχοντας ολοκληρώμενο ένα σημαντικό τμήμα.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι μάλλον η μεγάλη κερδισμένη καθώς ως ο μοναδικός πάροχος επιβατικών μεταφορών της δίνεται η δυνατότητα να αποδείξει ότι επενδύοντας στο σιδηρόδρομο μπορεί να βγει κερδισμένη και από μία εταιρεία περιορισμένων δυνατοτήτων να αναπτυχθεί μέσα από αυτό το νέο δίκτυο.
Δικαίωση φυσικά και για το Υπουργείο Υποδομών που ολοκλήρωσε έργα που είχαν ξεκινήσει και προχωρήσει από τη δεκαετία του 1980 και που με το κατάλληλο "σπρώξιμο" τα έφερε από την αιώνια κατασκευή στην εποχή της λειτουργίας.
Το μέσο αυτό που έφτασε πριν από μερικά χρόνα ένα βήμα πριν την οριστική κατάρρευση κάνει δυναμικό comeback και τώρα φαίνεται πως οι δυνατότητες είναι μεγάλες. Η ολοκλήρωση της σηματοδότησης και του ETCS το 2020 θα φέρει νέα μεγάλη μείωση της χρονοαπόστασης κατά περίπου 30-40 λεπτά κάνοντας το τρένο και στην Ελλάδα ένα σύγχρονο μέσο.
Ο νέος ηλεκτροκίνητος σιδηρόδρομος, που στην Ευρώπη είναι μία πραγματικότητα δεκαετιών, έχει νέους στόχους. Να φτάσει στην Πάτρα η διπλή ηλεκτροκινούμενη γραμμή και να ξαναζωντανέψει το λιμάνι, να αναβαθμίσει τη γραμμή από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αλεξανδρούπολη και το Ορμένιο και να κάνει πραγματικότητα την Ανατολική Σιδηροδρομική Εγνατία, να εξηλεκτριστεί ο Θεσσαλικός Σιδηρόδρομος, να αναβαθμιστούν και να επεκταθούν οι Προαστιακοί Σιδηρόδρομοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα.
Φυσικά το θέμα των σταθμών που το θίξαμε και προχθές θα πρέπει να μπει στην ατζέντα των σιδηροδρομικών έργων. Δεν γίνεται να θες να λες ότι έχει ένα μοντέρνο σιδηρόδρομο και οι σταθμοί ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να είναι στην κατάσταση που είδαμε και πριν λίγες μέρες.
Νέα ημέρα ανοίγει όμως και για τα εμπορευματικά δρομολόγια που μέχρι πρότινως ήταν σχεδόν αποκλεισμένα λόγω των έργων. Η νέα γραμμή, η ηλεκτροκίνηση μέχρι την Ειδομένη ανοίγει μεγάλο πεδίο για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τις υπόλοιπες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε μία "παρθένα" αγορά η οποία μπορεί να αναπτυχθεί σημαντικά εκμεταλλευόμενη την θετική συγκυρία ανάπτυξης των λιμανιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Νίκος Καραγιάννης
ypodomes.com