Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

Νέος Δρόμος του Μεταξιού: Εκτός παιχνιδιού οι Γερμανοί;

Γερμανικές εταιρείες θέλουν να αποφύγουν να μείνουν εκτός παιχνιδιού στο Νέο Δρόμο του Μεταξιού της Κίνας.Με αφορμή τη σύνοδο που πραγματοποιείται στο Πεκίνο για το Νέο Δρόμο του Μεταξιού ο γερμανικός Τύπος προσπαθεί να αναλύσει τα κίνητρα της Κίνας.
«Συνάντηση για μια νέα τάξη πραγμάτων» είναι ο τίτλος που επιλέγει να δώσει σε online άρθρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης Tagesschau. Το άρθρο αναφέρεται στην Σύνοδο για το Νέο Δρόμο του Μεταξιού, που πραγματοποιείται από την Παρασκευή στο Πεκίνο.

«Η Κίνα θέλει να δημιουργήσει ένα νέο εμπορικό δίκτυο μεταξύ Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης. Η χώρα χρηματοδοτεί την κατασκευή λιμανιών, σιδηροδρομικών γραμμών, δρόμων και βιομηχανικών πάρκων. Η υπόσχεση που δίνει στις χώρες είναι πάντα η ίδια: επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη.

Ειδικοί προειδοποιούν για μια παγκοσμιοποίηση με κινεζική υπογραφή. Μέχρι τώρα επωφελούνται κυρίως κινεζικές επιχειρήσεις. Σχεδόν το 90% όλων των έργων που σχετίζονται με το Δρόμο του Μεταξιού ανατίθενται σε εγχώριες επιχειρήσεις».

Ακόμη πιο σκληρό τίτλο επιλέγει η εφημερίδα Stuttgarter Zeitung: «Δεν πρόκειται για φιλανθρωπικό πρότζεκτ». Συγκεκριμένα το άρθρο επισημαίνει:

«Ο νέος δρόμος του μεταξιού δεν είναι φιλανθρωπικό εγχείρημα. Εάν τα κράτη τα οποία συμμετέχουν επωφελούνται από αυτή τη συνεργασία, τότε αυτό φυσικά είναι καλοδεχούμενο. Το ζητούμενο δεν είναι όμως η ευημερία του κόσμου. Τους κανόνες του παιχνιδιού τους ορίζει το Πεκίνο – και αυτή είναι το πραγματικά επαναστατικό νέο. Μέχρι τώρα αυτοί που υποδείκνυαν τις κατευθυντήριες γραμμές όταν επρόκειτο για δάνεια δισεκατομμυρίων ήταν η Παγκόσμια Τράπεζα ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι εποχές αυτές έχουν περάσει και σημαδεύτηκαν από συγκρούσεις. Όταν τα κράτη αισθάνονταν ότι ήταν υπό την κηδεμονία των θεσμών αυτών δεν προκαλούνταν όμως τόσο μεγάλες αντιδράσεις όσο σήμερα, που η Κίνα ανήκει πλέον στους χρηματοδότες».

«Το πρότζεκτ τρισεκατομμυρίων»

Γερμανικές εταιρείες θέλουν να αποφύγουν να μείνουν εκτός παιχνιδιού στο Νέο Δρόμο του Μεταξιού της Κίνας.

Υπό τον τίτλο «Το πρότζεκτ τρισεκατομμυρίων» η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung εστιάζει στις γερμανικές επιχειρήσεις: «Γερμανικές εταιρείες θέλουν να αποφύγουν να μείνουν εκτός παιχνιδιού στο Νέο Δρόμο του Μεταξιού της Κίνας. Γι’ αυτό κάποιες από αυτές ίδρυσαν έναν σύνδεσμο προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στην πολιτική και να ενισχύσουν τη θέση τους. […]Ορισμένες επιχειρήσεις έγιναν ήδη μέλη του λεγόμενου Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Γερμανική Πρωτοβουλία Δρόμου του Μεταξιού (BVDSI) προκειμένου να ενισχύσουν τη θέση τους στο βιομηχανικό πεδίο μάχης του μέλλοντος».

Στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat για τα χρέη των ευρωπαϊκών κρατών αναφέρεται το περιοδικό Focus. Το περιοδικό σχολιάζει στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα και την Ιταλία, που εμφανίζονται στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις χώρες με τα υψηλότερα χρέη. «Μπορεί αυτό τον καιρό η Ευρωπαϊκή Ένωση να βυθίζεται στο χάος του Brexit, υπάρχουν όμως και καλά νέα: τα κράτη της ΕΕ κατάφεραν το 2018 να μειώσουν αισθητά τα χρέη τους. Σ' αυτή την κατάταξη η Γερμανία βρίσκεται στην πρώτη θέση. Σε αντίθεση με την Ελλάδα και την Ιταλία που συνεχίζουν να ανησυχούν την Ευρώπη. Οι δύο χώρες καταγράφουν τα υψηλότερα χρέη (σ.σ. 181,1% του ΑΕΠ και 132,2% αντίστοιχα). […] Υπενθυμίζεται ότι η συνθήκη του Μάαστριχτ προβλέπει ανώτατο όριο 60%. Αυτή τη χρονιά η Γερμανία δεν θα ξεπεράσει αυτό το όριο – για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια».

Αλεξάνδρα Κοσμά
dw.com