Κανένας από την Δύση δεν φανταζόταν τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα όταν έσπρωχναν την Κίνα προς την φιλελευθεροποίηση της οικονομίας της ότι θα πρωταγωνιστούσε σε μια σειρά τομείς στον 21ο αιώνα.
Αυτό το θαύμα προήλθε από τους ακόλουθους παράγοντες:
α) Από την αξιοποίηση του πληθυσμού της
β) Από τον κρατικό έλεγχο στην οικονομία και την ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα.
γ) Την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008 αντί της εφαρμογής προγραμμάτων λιτότητας και ενίσχυσης των τραπεζών εφάρμοσε κεϊσιανό πρόγραμμα ανάπτυξης από 586 δις δολάρια τα οποία κατένειμε σε μια σειρά δημόσια έργα που στόχευαν την ανάπτυξη της χώρας σε μια σειρά τομείς όπως είναι τα αεροδρόμια - μετρό - σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας – διάφορες υποδομές κλπ.
Όλα αυτά συνέβαλαν ούτως ώστε να βγει η χώρα αλώβητη από την κρίση και σε διάστημα δυο χρόνων από αυτή να αυξήσει κατά 24% τους μισθούς.
α) Τα τελευταία 30 χρόνια η αναφερόμενη χώρα έχει ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ 8% - 10% τον χρόνο.
β) Από το 2008 με την ανάπτυξη της συμβάλλει ούτως ώστε το παγκόσμιο Α.Ε.Π. να αυξηθεί κατά 45% και να μειωθεί ο αριθμός των φτωχών στην χώρα κατά 740 εκατομμύρια μέχρι το 2018.
γ) Αυτή την στιγμή η Κίνα κατέχει την δεύτερη θέση στην παγκόσμια οικονομία και μέχρι το 2050 θα κατέχει την πρώτη και θα ακολουθούν Ινδία – Ινδονησία και στην τέταρτη θέση θα βρίσκονται οι ΗΠΑ.
Σ’ αυτή την γιγάντωση της Κίνας αντιδρούν οι ΗΠΑ και ΕΕ με απειλές εμπορικών πολέμων, επιβολή προστατευτικών μέτρων και δασμών παρά το γεγονός:-
α) Η Κίνα διακατέχει το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ καθώς επίσης έχει στα χέρια της 1,15 τρις δολάρια των αμερικάνικων ομολόγων.
β) Παρά το γεγονός ότι είναι η πρώτη χώρα παραγωγής χρυσού, εντούτοις τα τελευταία χρόνια αγοράζει τεράστιες ποσότητες χρυσού κάθε μήνα με στόχο να αντικαταστήσουν διεθνώς την επιβολή του δολαρίου μαζί με την Ρωσία.
γ) Πέρα των ανωτέρω η Κίνα εφαρμόζει το επενδυτικό εγχείρημα One Belt - One Road που στοχεύει να συνενώσει μέσω εμπορικών συναλλαγών και υποδομών 68 χώρες σε Ασία - Ειρηνικό - Ευρώπη διαθέτοντας 900 δις δολάρια και δημιουργώντας το μεγαλύτερο εμπορικό δίκτυο μέσω του οποίου θα εξυπηρετούνται 4,4 δις άνθρωποι.
δ) Στους σχεδιασμούς της συμπεριλαμβάνεται και το πρόγραμμα Made in China 2025 που στοχεύει να καταστεί μια ισχυρή δύναμη στους τομείς της τεχνολογίας τεχνικής νοημοσύνης - ρομποτικής και γι’ αυτό εκτόξευσε προς την σκοτεινή πλευρά της Σελήνης το ρομποτικό σκάφος «Change – 4» το 2019.
Πέρα αυτού στοχεύει μέχρι το 2049 που κλείνουν 100 χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας να είναι η πρώτη παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη σε επιστήμη και τεχνολογία.
ε) Με την λειτουργία του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης συνέβαλε στην δημιουργία του ουσιαστικού αντί-ΝΑΤΟ, στο οποίο συμμετέχουν:- Καζακστάν - Κιργισία, Τατζικιστάν - Ουζμπεκιστάν - Ινδία - Πακιστάν. Επίσης συμμετείχε το 2018 στην στρατιωτική άσκηση της Ρωσίας «Vostok – 18».
Στ) Σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg του 2018, η Κίνα εξαγόρασε και επένδυσε στην Ευρώπη 260 δις δολάρια τα τελευταία χρόνια για απόκτηση εταιριών ποδοσφαιρικών ομάδων, αεροδρομίων, λιμανιών, εταιριών ενοικίασης αεροσκαφών, αιολικών πάρκων κλπ.
Σ’ αυτές τις κινήσεις της Κίνας Οι Ευρωπαίοι αντέδρασαν με τον σχεδιασμό της «Εθνικής Στρατηγικής για την Βιομηχανία 2030» όπου θα εξαγοράσουν και θα επενδύσουν σε στρατηγικές βιομηχανίας τεχνολογίας αποτρέποντας με αυτές τις ενέργειες να εξαγορασθούν από ξένους.
Αυτοί οι διαπλαστικοί μας βρίσκουν ενώπιον της κατάρρευσης της δυτικής παγκοσμιοποίησης και της κινέζικης προέλασης.
Χαράλαμπος Μερακλής
ekypros-news.com.cy