Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Νοσταλγικά ταξίδια με τους οδοντωτούς της Αυστρίας.

Ένας εύκολος τρόπος για να απολαύσετε τις ομορφιές των Άλπεων χωρίς να επιδοθείτε σε κουραστικές πεζοπορίες, είναι οι μαγευτικές διαδρομές στους οδοντωτούς σιδηρόδρομους.
Κατασκευασμένοι τον 19ο αιώνα είτε για μεταφορά ξυλείας είτε και για τουριστικό από τότε ακόμα σκοπό, έκαναν ευκολότερη την μετακίνηση των επιβατών σε δυσπρόσιτες αλλά και πανέμορφες περιοχές της Αυστρίας. Σήμερα πλέον μόνο τρεις εναπομείναντες οδοντωτοί από τους αρχικούς οχτώ προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες σε εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

Οι σιδηρόδρομοι αυτοί βρίσκονται σε διαφορετικά ομόσπονδα κρατίδια της χώρας, οπότε ανεξαρτήτως που βρίσκεστε μπορείτε να βρείτε κάποιον κοντά σας. Ο πρώτος βρίσκεται στο Γιένμπαχ του Τιρόλ, ο δεύτερος ξεκινάει από την λίμνη Βόλφγκανγκ-ζεε και μοιράζεται μεταξύ Σάλτσμπουργκερ Λαντ και Άνω Αυστρίας, ενώ ο τελευταίος βρίσκεται στην Κάτω Αυστρία, κοντά σχετικά στην Βιέννη.
Οδοντωτός Achenseebahn

Ο οδοντωτός αυτός ξεκίνησε πρώτη φορά την λειτουργία του το 1889 ενώ η επέκταση του με την σημερινή διαδρομή έγινε το 1926 και έχει συνολικό μήκος 6,76 χμ. Πρωτεύων σκοπός της κατασκευής του ήταν η μεταφορά ξυλείας από τα δάση της λίμνης Άχενζεε (Achensee). Είναι και ο μόνος σταθμός από τους τρεις που καταλήγει σε λίμνη, η οποία μάλιστα είναι και η μεγαλύτερη του Τιρόλ με 6,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα επιφάνεια και σε υψόμετρο 970μ.

Η ευρύτερη περιοχή της λίμνης είναι ιδιαίτερα γνωστός τουριστικός προορισμός τόσο καλοκαιρινός όσο και χειμερινός. Ο οδοντωτός λειτουργεί από μέσα Απριλίου μέχρι τέλη Οκτωβρίου και εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 100.000 επιβάτες κάθε σεζόν.

Ο σταθμός είναι εύκολα προσβάσιμος καθώς ξεκινάει από τον κεντρικό και πολυσύχναστο σταθμό του Γιένμπαχ (Jenbach) και απέχει από το Ίνσμπρουκ μόλις μισή ώρα.

Τιμή εισιτηρίου με επιστροφή: €31,00 για τους ενήλικες

Διάρκεια διαδρομής: 50 Λεπτά

Ανώτατη κλίση: 16%

Δρομολόγια: 3 έως 6 την ημέρα
Οδοντωτός Schafbergbahn

Ήταν το έτος 1893 όταν σφύριξε για πρώτη φορά ο οδοντωτός από την λίμνη Βόλφγκανγκ-ζέε (Wolfgangsee) για το πρώτο δρομολόγιο του μέχρι τον σταθμό κοντά στην κορυφή του βουνού Σάφμπεργκ σε υψόμετρο 1.732μ.

Ο οδοντωτός δημιουργήθηκε καθαρά για τουριστικό σκοπό αφού ήδη από το 1870 πολλοί κάτοικοι της Αυστρίας και ιδιαιτέρως της Βιέννης επισκέπτονταν την λίμνη και έκαναν πεζοπορία μέχρι την κορυφή για να διανυκτερεύσουν στο πανδοχείο στην κορυφή του βουνού. Από την κορυφή βουνού που βρίσκεται λίγες δεκάδες μέτρα πιο μακρυά, μπορεί κανείς να απολαύσει μια θέα μοναδική με τις τέσσερις από τις πιο μεγάλες λίμνες του Salzkammergut. Το πανδοχείο Schafbergspitze λειτουργεί συνεχόμενα εδω και 156 χρόνια και αποτελεί το παλαιότερο ορεινό πανδοχείο της Αυστρίας.

Ανώτατο υψόμετρο: 1.783μ.

Τιμή εισιτηρίου με επιστροφή: €36,00 για τους ενήλικες

Διάρκεια διαδρομής: 35 λεπτά

Ανώτατη κλίση: 26%

Δρομολόγια: 9 την ημέρα

Οδοντωτός Schneebergbahn

Μόλις 80 χμ νότια της Βιέννης ξεκίνησε το 1897 για πρώτη φορά από το χωριό Puchberg το πρώτο δρομολόγιο μέχρι το ψηλότερο βουνό της Κάτω Αυστρίας, το Σνέεμπεργκ (Schneeberg). Σημαντικό επισκέψιμο αξιοθέατο αποτελεί στον τερματικό σταθμό το πανέμορφο παρακκλήσι-μνημείο που έχτισε το 1902 ο Αυτοκράτορας Franz Joseph I προς τιμήν της πρόσφατα τότε δολοφονημένης συζύγου του Αυτοκράτειρας Ελίζαμπετ, την γνωστή παγκοσμίως Σίσσυ.

Τα δρομολόγια γίνονται με δύο τρένα κατασκευής του 1896 και 1900 αντίστοιχα, ενώ λειτουργεί και δρομολογιο με το τρένο σαλαμάνδρα κατασκευής 1999 και χωρητικότητας 119 ατόμων. Λειτουργεί από τέλη Απρίλη μέχρι και τέλη Οκτώβρη ενώ ο νοσταλγικός βρίσκεται σε τροχιά από τον Ιούλιο μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη.

Μήκος: 10χμ

Ανώτατο υψόμετρο: 1.800μ.

Τιμή εισιτηρίου: €37

Διάρκεια διαδρομής: 40 λεπτά

Ανώτατη κλίση: 20%

Δρομολόγια: 5 την ημέρα με την Σαλαμάνδρα και ένα με τον νοσταλγικό που διαρκεί 70 λεπτά.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη σελίδα. 
Πηγές


Γεώργιος Πολυχρονίδης
HuffPost Greece