Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Μια Νέα Δημόσια Εμπειρία Στο Μετρό «Σύνταγμα»- Μέρος Δεύτερο.


Σε χώρο συνέλευσης των πολιτών θα μετατραπεί για ένα ακόμα διήμερο, 22 – 23 Μαρτίου 2019, ο πολυχώρος στο σταθμό του Μετρό «Σύνταγμα» κατά τα πρότυπα των αρχαίων ημών προγόνων.

Η πρωτοβουλία, η οποία ανήκει στον καθηγητή Κοινωνιολογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών Νίκο Παναγιωτόπουλο, έχει στόχο την δημιουργία ενός δημόσιου χώρου που θα λειτουργεί ως μια νέα μορφή Αγοράς του Δήμου.

Οι πολίτες θα μπορούν να μάθουν, να συνομιλήσουν, να προβληματιστούν γύρω από ζητήματα που τους αφορούν και να αποκτήσουν τη γνώμη τους απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση των δικαιωμάτων τους. Η πρώτη συνελεύση πραγματοποιήθηκε 12- 13 Μαρτίου 2019.

«Αυτό που προτείνεται στο μετρό του Συντάγματος», εξηγεί στον Αθήνα 9.84 ο κ. Παναγιωτόπουλος, « είναι ταυτόχρονα κάτι πολύ ταπεινό και πολύ σημαντικό. Πρόκειται για μια πρόταση δημιουργίας ενός νέου θεσμού στους χώρους του μετρό, νέων μορφών Αγοράς του Δήμου όπου οι πολίτες θα μπορούν να μάθουν, να συζητούν, να προβληματίζονται, τελικά να αποκτούν γνώμη, βασική προϋπόθεση για την άσκηση των δικαιωμάτων του πολίτη. Πρόκειται για μια νέα δημοσία εμπειρία η οποία θα μπορούσε, με τα κατάλληλα μέσα, να αποτελέσει ένα μόνιμο θεσμό στους χώρους του μετρό της Αθήνας».

Ο δημόσιος χώρος θεμελιώδης δημοκρατική ιδέα

«Εχω συνείδηση πως δεν είναι εύκολο καθώς στην Ελλάδα ο δημόσιος χώρος πάσχει από έλλειψη συμμετοχής και δημιουργικότητας, κυριαρχείται από ένα διαρκώς εντεινόμενο αίσθημα απαξίωσης, αμφισβήτησης και κοινωνικής ματαίωσης. Έχουμε συλλογικά παραγνωρίσει πως ο δημόσιος χώρος αποτελεί θεμελιώδη δημοκρατική ιδέα, η οποία εμπεριέχει την έννοια της ισοπολιτείας, πως η ποιότητά του αντανακλά την ποιότητα της δημοκρατίας. Έχω συνείδηση λοιπόν πως είναι δύσκολο να δημιουργήσουμε μια ρήξη με τις δυνάμεις αδράνειας που εμπεριέχονται μέσα στον δημόσιο χώρο, αλλά για αυτό ακριβώς αξίζει να, δημιουργήσεις προηγούμενο, να καταστήσεις θεατή μια περίπτωση του δυνατού όπως αυτή που θα λάβει χώρα στο μετρό του συντάγματος».

Οι πολίτες έχουν ανάγκη την κοινωνική επιστήμη

«Το πρώτο διήμερο έχει σκοπό να γνωρίσουν οι πολίτες την κοινωνική επιστήμη, επισημαίνει ο κ Παναγιωτόπουλος, «να γίνει αυτή η επιστήμη πιο γνωστή στο ευρύ κοινό, να γνωρίσουν όσο περισσότεροι γίνεται πως η επιστήμη αυτή αποτελεί ένα εργαλείο κριτικής και άρα άμυνας ενάντια στις διάφορες μορφές κυριαρχίας που μας εμποδίζουν να παίζουμε με μεγαλύτερη συνείδηση τα κοινωνικά παιχνίδια και τις κοινωνικές αποστολές, ενάντια στις μορφές χειραγώγησης που δεν μας επιτρέπουν να έχουμε συνείδηση για το πώς οργανώνεται η ζωή μας και το νόημα της».

Ο πολιτισμός δικαίωμα των πολιτών

Το δεύτερο διήμερο με θέμα «Για μια σύγχρονη πολιτισμική δημοκρατία» πραγματεύεται την πρόσβαση όλων στον πολιτισμό και τα αγαθά της Τέχνης. Μεταξύ άλλων θα συζητηθούν θέματα όπως: Ποια είναι σήμερα η κατάσταση των σχέσεων που διατηρούν οι διάφορες κοινωνικές ομάδες με τις διάφορες μορφές τέχνης; Ποιες είναι σήμερα οι προυποθέσεις για την πρόσβαση στα πολιτισμικά έργα;
Θα γίνουν αναφορές σε συγκεκριμένους θεσμούς και προγράμματα που αποσκοπούν, μεταξύ άλλων, στην οικουμενικοπούηση των όρων πρόσβασης στην τέχνη και στους πρακτικούς όρους μιας διευρυμένης κοινωνικής χρήσης των πολιτισμικών αγαθών καθώς και στα δομικά εμπόδια που αντιμετωπίζει κάθε πολιτική πολιτισμικού εκδημοκρατισμού.
Οι δράσεις θα οργανώνονται στη βάση τριών μορφών δράσεων:

α. μόνιμες εκθέσεις με σκοπό την εξοικείωση των συμμετεχόντων-ενδιαφερομένων πολιτών με τη βασική προβληματική της συνέλευσης

β. ειδικά επεξεργασμένα συμμετοχικά σεμινάρια (με αντικείμενο τη θεματική της συνέλευσης) που θα απευθύνονται στους πολίτες με στόχο τον εφοδιασμό τους με κατάλληλα εργαλεία κατανόησης και επεξεργασίας θεμελιωδών διαστάσεων της θεματικής της συνέλευσης

γ. ειδικά οργανωμένες και συμμετοχικές δημόσιες συζητήσεις μεταξύ του κοινού και ειδικών της θεματικής της συνέλευσης
Αναλυτικά το πρόγραμμα του διημέρου


Καλλιόπη Ασλανίδου
http://athina984.gr