Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Αρχές Μαΐου ολοκληρώνεται η επέκταση του Προαστιακού της Πάτρας έως την Κάτω Αχαΐα.

Με δοκιμαστική λειτουργία παρουσία επιβατών


Με δοκιμαστική λειτουργία -με την παρουσία επιβατών- ολοκληρώνεται στις αρχές Μαΐου το έργο της επέκτασης του Προαστιακού Σιδηροδρόμου της Πάτρας έως την Κάτω Αχαΐα.
Αυτή ήταν η δέσμευση που δόθηκε από τον ΟΣΕ σήμερα Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019 στην διάρκεια συνάντησης εργασίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ανάμεσα στον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ Παναγιώτη Θεοχάρη και στελεχών του Οργανισμού καθώς και στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας.

«Είχαμε δεσμευτεί πέρυσι τον Μάιο ότι μέσα σ’ ένα χρόνο θα είμαστε έτοιμοι για την επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου ως την Κάτω Αχαΐα. Όλο αυτό το διάστημα, με σχέδιο και επιμονή, δουλέψαμε ώστε να είμαστε συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί. Στις αρχές Μαΐου θα γίνει η πρώτη δοκιμαστική διαδρομή με την παρουσία επιβατών και σε κανονικές συνθήκες», ανέφερε στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Κατσιφάρας, προσθέτοντας ότι «το έργο αυτό θα δώσει οξυγόνο σ’ όλη την Δυτική Αχαΐα, διευκολύνοντας τις μετακινήσεις όσων πολιτών καθημερινά ταξιδεύουν από και προς την Πάτρα και τους ενδιάμεσους σταθμούς».


Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στη συνάντηση, μέσα στον Μάρτιο θα ξεκινήσουν οι δοκιμαστικές λειτουργίες των Αυτόματων Συστημάτων Ισόπεδων Διαβάσεωνενώ ήδη έχει ολοκληρωθεί το πρώτο υποέργο που αφορούσε στην αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής από τον Σταθμό του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα έως την Κάτω Αχαΐα, με παράλληλη διαμόρφωση -αναβάθμιση των αποβάθρων σε ενδιάμεσους σταθμούς στη διαδρομή Σταθμός ΟΣΕ Άγιος Ανδρέας – Ανθείας – Άγιος Γεώργιος (Ιτιές) – Παραλία Πατρών 25ης Μαρτίου – Τσαούση – Μιντιλόγλι – Βραχνέικα – Τσουκαλέικα – Αλισσός και Κάτω Αχαΐα.
Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 5,3 εκατομμυρίων ευρώ και το δεύτερο υποέργο του αφορά στην «προμήθεια και εγκατάσταση νέων αυτόματων συστημάτων ισόπεδων διαβάσεων (ΑΣΙΔ) και αποκατάσταση λειτουργίας υφισταμένων».

«Έχουμε όλοι δει τα πλεονεκτήματα από τη λειτουργία σήμερα του Προαστιακού Σιδηροδρόμου της Πάτρας. Πλέον, αυτά τα πλεονεκτήματα επεκτείνονται τώρα και προς τη Δυτική Αχαΐα», σημείωσε ο κ. Κατσιφάρας.


Επαναλειτουργία γραμμής Πατρών –Πύργου

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε και το θέμα της επαναλειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής Πατρών-Πύργου, προϋπολογισμού 16 εκατομμυρίων ευρώ.

Για το έργο, όπως διαπιστώθηκε, υπάρχει ωριμότητα και σύντομα δρομολογούνται όλες οι διαδικασίες για την ένταξη του στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής, όπως έχει συμφωνηθεί με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα γίνει με συγχρηματοδότηση -εξ ημισείας- απ’ τις δυο Διαχειριστικές Αρχές, της Περιφέρειας και του Υπουργείου. Οι πόροι που θα προέλθουν από κάθε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα είναι της τάξης των 8 εκατομμυρίων ευρώ. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί ο κύκλος επαφών που έχει ξεκινήσει ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας ώστε η Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου να εκχωρήσει τη χρηματοδότηση των 8 εκατομμυρίων ευρών στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας.

Θεματικό τρένο Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία

Για το θεματικό τρένο Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία που έχει ήδη περιληφθεί στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) της περιοχής, είναι σε ισχύ ανοικτή πρόσκληση από Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Ο ΟΣΕ έχει ήδη καταθέσει πρόταση σε ό,τι αφορά στο σκέλος της ανακατασκευής της μετρικής γραμμής και τα Αυτόματα Συστήματα Ισόπεδων Διαβάσεων. Μένει η κατάθεση αντίστοιχης πρόσκλησης και από τη ΓΑΙΑΟΣΕ σε ό,τι αφορά στο κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Πύργου και στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).
Και για τα τρία έργα διαπιστώθηκε σημαντική πρόοδος, αλλά και άριστη συνεργασία ανάμεσα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον ΟΣΕ.
Στη συνάντηση εργασίας ήταν παρόντες, ακόμα, ο Γενικός Διευθυντής Δικτύου του ΟΣΕ Γρηγόρης Σαμπατακάκης, στελέχη του Οργανισμού, η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Άλκηστις Σταθοπούλου και στελέχη της Υπηρεσίας, ο Ειδικός Συνεργάτης του Περιφερειάρχη Βαγγέλης Καραχάλιος κ.α..

patrastimes.gr