Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Στα σχέδια της ΕΡΓΟΣΕ η υπογείωση των γραμμών στη Λάρισα.

ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ, ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΧΡ. ΔΙΟΝΕΛΛΗΣ

Το γεγονός πως η ΕΡΓΟΣΕ εξετάζει το ενδεχόμενο υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών που διέρχονται από τον αστικό ιστό της Λάρισας αποκάλυψε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Χρήστος Διονέλλης που μίλησε σε ημερίδα που διοργάνωσε το ΤΕΕ ΚΔ Θεσσαλίας με θέμα «Ο Σιδηρόδρομος στη Θεσσαλία – Έργα σε εξέλιξη και νέες προοπτικές».
Ο κ. Διονέλλης μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του, σύγκρινε το ζήτημα της Λάρισας με το παράδειγμα της Πάτρας λέγοντας πως «και η Λάρισα είναι μεγάλη πόλη και πρέπει να το εξετάζουμε ως θέμα» ενώ πρόσθεσε ότι «μπορεί να προχωρήσει αν αποδειχθεί αναγκαίο. Βέβαια κάποιος πρέπει να το πει» ρίχνοντας επί της ουσίας το… μπαλάκι στις αρχές της πόλης. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας μια ομάδα ομιλητών ανέπτυξε τις δυνατότητες εκμετάλλευσης του σιδηροδρομικού δικτύου για την οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλίας αλλά και τις λύσεις για την ασφάλεια των πολιτών στη Λάρισα.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Νίκος Παπαγεωργίου τόνισε πως το Τεχνικό Επιμελητήριο ανοίγει τον διάλογο καθώς ο σιδηρόδρομος έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και καλείται να συμβάλει στον τομέα των μεταφορών και της βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης για τις επόμενες δεκαετίες.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός στον χαιρετισμό του υποστήριξε πως για το θέμα σιδηρόδρομος στη Θεσσαλία «πολλοί μιλούσαν για το έργο αυτό όμως εμείς το κάνουμε πράξη. Κι αυτή είναι η διαφορά μας» εξηγώντας πως «Διαπραγματευτήκαμε με το Υπουργείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα έργα και αυτή τη στιγμή έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης του έργου Παλαιοφάρσαλα – Καλαμπάκα, ένα έργο που ωρίμασε η ΕΡΓΟΣΕ ως μελέτη και εμείς εντάξαμε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, ένα έργο που ξεκίνησε αργότερα από το Λάρισα – Βόλος αλλά προηγήθηκε και αυτή τη στιγμή υπάρχει ανάδοχος. Έχει περάσει από το ελεγκτικό και πηγαίνει για υπογραφή σύμβασης. Άρα το έργο ξεκινάει με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Πραγματικά βάλαμε την ηλεκτροκίνηση στις ράγες» είπε χαρακτηριστικά.

Ο αντιδήμαρχος κ. Μαβίδης εκπροσωπώντας τη δημοτική αρχή στάθηκε στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για την ασφάλεια των γραμμών που διασχίζουν τον αστικό ιστό της πόλης. Χαιρετισμό απηύθυνε και η εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου κ. Ρένα Καραλαριώτου που στάθηκε στο κομμάτι της συζήτησης με την ΕΡΓΟΣΕ για να βρεθεί λύση ή με την υπογείωση των γραμμών που διασχίζουν τη Λάρισα ή με τη δημιουργία παράκαμψης. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα αυτό της Πάτρας.

Όσον αφορά στον πυρήνα της εκδήλωσης: Ο κ. Χρ. Πυργίδης που είναι καθηγητής ΑΠΘ και ο κ. Νίκος Ιωαννίδης, τοπογράφος μηχανικός Msc , ΑΠΘ μίλησαν για τη διαχείριση της ασφάλειας στον σιδηρόδρομο και τη διαχείριση περιστατικών που αποδίδονται στην περίφραξη των σιδηροδρομικών γραμμών. Εν συνεχεία στο ζήτημα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και τα αστικά σιδηροδρομικά συστήματα αναφέρθηκε ο κ. Αθανάσιος Γαλάνης, επικ. καθηγητής ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Ο διευθύνων σύμβουλος ΕΡΓΟΣΕ, Χρ. Διονέλλης μίλησε για τα νέα σιδηροδρομικά έργα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ενώ στην αξιοποίηση των τουριστικών γραμμών της περιοχής στάθηκε ο κ. Σπύρος Παπανδρεάδης ως προϊστάμενος του τμήματος συντήρησης γραμμής Βόλου. Ο γενικός διευθυντής Δικτύου ΟΣΕ κ. Γρηγόρης Σαμπατακάκης μαζί με τον κ. Χρ. Πυργίδη αναφέρθηκαν στην ανάπτυξη περιφερειακού / προαστιακού σιδηροδρόμου στη Θεσσαλία ενώ τέλος οι κ. Γιάννης Αντωνιάδης (πρόεδρος ΕΕΣΣΤΥ) και Κώστας Μουρουδέλης (διευθυντής ΔΙΣΣΥ) μίλησαν για τη σύνδεση γραμμής Λάρισας – Βόλου με το λιμάνι του Αλμυρού (Βιομηχανία ΣΟΒΕΛ) και το Αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου.

Κ.Γ.
eleftheria.gr