Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Τα έργα ανάπλασης στο Φάληρο φέρνουν διακοπή στη γραμμή του Τραμ.

Τα έργα ανάπλασης στο Φάληρο φέρνουν διακοπή στη γραμμή του ΤραμΝέα διακοπή για διάστημα που εκτιμάται περίπου σε δύο μήνες θα έχουμε στο δίκτυο Τραμ και μάλιστα εν μέσω της καλοκαιρινής περιόδους. Τα έργα ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου που εξελίσσονται εδώ και περίπου 2 χρόνια είναι σε αρκετά ώριμη φάση και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com σύντομα έρχεται και η ...ώρα του Τραμ
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το τμήμα του τροχιόδρομου από τη στάση Αγία Σκέπη στο Φλοίσβο και μέχρι το ύψος του Μοσχάτου θα χρειαστεί μερική ανακατασκευη. Οι εργασίες με τον μέχρι σήμερα προγραμματισμό αναμένεται να ξεκινήσουν κάπου στις αρχές καλοκαιριού.

Τότε θα πρέπει στο τμήμα αυτό να διακοπεί η λειτουργία του Τραμ και να ξεκινήσει μία "μηκοτομική μετατόπιση" δηλαδή να ξαναφτιαχτεί στο ίδιο σημείο αλλά σε νέο ύψος, δηλαδη να προσαρμοσστεί στο νέο ανάγλυφο που διαμορφώνεται με τα έργα. Στα έργα αυτά υπάρχει μία περιπλοκότητα καθώς παρότι Φορέας Υλοποίησης είναι η Περιφέρεια Αττικής (για το σύνολο των έργων της Ανάπλασης) και κατασκευάστρια η ΑΚΤΩΡ, θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρχει επίβλεψη από την ΣΤΑΣΥ παρότι έργα Τραμ στην Αθήνα είναι υπεύθυνη να κατασκευάζει μόνο η Αττικό Μετρό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com έχουν ανταλλαγεί επιστολές μεταξύ της Περιφέρειας, της ΣΤΑΣΥ και της Αττικό Μετρό προκειμένου να υπάρχει η κατάλληλη υποστήριξη του έργου.
Τώρα το ερώτημα είναι αν η διακοπή αυτή έρχεται ταυτόχρονα με την κατασκευαστική ολοκλήρωση της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά. Προς το παρόν οι εργασίες της επέκτασης του Τραμ συνεχίζονται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και οι όποιες παρεμβάσεις θα επηρεάσουν την επέκταση όταν αυτή η διακοπή συμβεί και θα είναι για όσο διάστημα απαιτηθεί από τα έργα αυτά. Το πιθανότερο σενάριο πάντως είναι να προηγηθει η διακοπή της γραμμής και με την απόδοση της και πάλι στην κυκλοφορία να δοθεί σε εμπορική λειτουργία και η επέκταση μέχρι το κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν τελειώσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια μέσα στην Άνοιξη, δεν θα έχει νόημα να ανοίξει ένα νέο τμήμα τη στιγμή που λίγο αργότερα θα χρειαστεί να κλείσει και μάλιστα για διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών.
Το αποτέλεσμα πάντως θα είναι πως από τη μία με τη διακοπή στο τμήμα Νέος Κόσμος-Σύνταγμα και στο Φάληρο το Τραμ θα λειτουργεί "διαμελισμένο" έχοντας χάσει τα 2 από τα τρία άκρα του και το μόνο τέρμα που θα λειτουργεί ακέραια θα ειναι εκείνο στη Βούλα.


Νίκος Καραγιάννης
ypodomes.com