Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Συγκοινωνίες Αθήνας: Ζητείται λύση στο πρόβλημα των "ηλεκτρονικών" τζαμπατζήδων.

Αποφασισμένος να βρει λύση με το πρόβλημα των τζαμπατζήδων, στους σταθμούς Μετρό είναι ο ΟΑΣΑ. Το φαινόμενο που παρατηρείται με το νέο σύστημα εισόδου, δηλαδή τις εγκατεστημένες πύλες είναι μαζί με τον επιβάτη που περνά επικυρώνοντας το εισιτήριο του να περνούν ένας ή και περισσότεροι από πίσω χωρίς να το επικυρώνουν δημιουργώντας μία νέα γενιά "λαθρεπιβίβασης".

Αυτό που ετοιμάζεται αυτή την εποχή είναι μία μελέτη που έδωσε ο ΟΑΣΑ στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο προκειμένου να δει τον αναγκαίο χρόνο που οι πύλες πρέπει να μένουν ανοιχτές για να περνά ένας επιβάτης και όχι περισσότεροι.

Το ΕΜΠ θα μελετήσει και πως λειτουργούν αντίστοιχα συστήματα σε άλλες πόλεις της Ευρώπης και θα προτείνει την βέλτιστη λύση για να μπορέσει ο ΟΑΣΑ να μειώσει αυτή τη νέου τύπου ζημιά.

Η αλλαγή του συστιματος, με τις αυτόματες πύλες εισόδου/εξόδου, το πρώτο διάστημα είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα αλλά το ..δαιμόνιο των αιώνιων όπως φαίνεται τζαμπατζήδων, βρήκε τον τρόπο, να παρακάμπτει αυτή τη διαδικασία περνώντας γρήγορα πίσω από τον επιβάτη.

Ενδιαφέρον πάντως θα έχει να δούμε ποια ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2018 και κυρίως τα έσοδα μιας και η εφαρμογή του μέτρο έστω και με προβλήματα, κάλυψε σχεδόν όλο το έτος και να φανεί το πρώτο κέρδος. Αλλες πληροφορίες μιλούν για 25% αύξηη αυτό όμως μένει να αποδειχθεί από τα τελικά νούμερα που αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα ο ΟΑΣΑ.

Την ίδια ώρα στα λεωφορεία το σύστημα εισόδου από την μπροστινή πόρτα ενώ γενικά εφαρμόζεται και ο κόσμος δείχνει πλειοψηφικά να ανταποκρίνεται να έχουμε σε δρομολόγια που γεμίζουν έχοντας ως τέρμα σταθμό Μετρό η τήρηση του μέτρου να γίνεται στις πρώτες στάσεις και μετά κατά βούληση να ανοίγουν όλες οι πόρτες ενώ και εδώ έχουμε "άτακτους" επιβάτες οι οποίοι αν και ενημερώνονται συνεχώς από το σύστημα ειδοποιήσεων του λεωφορείου περιμένουν να ανοίξει η μεσαία και πίσω πόρτα για να κατέβουν επιβάτες και οι ίδιοι να επιβιβαστούν παρακάμπτοντας και εδώ την διαδικασία.

Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι μία πρώτη "χαλαρή" εφαρμογή του μέτρου εισόδου μόνο από την μπροστινή πότα έχει εδραιωθεί στη συνείδηση των πολλών.

Νίκος Καραγιάννης
ypodomes.com