Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Η ΟΜ.Υ.Λ.Ε για τις κινητοποιήσεις στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Εικόνα Τα Νέα

Alea jacta est (Ο κύβος «ερρίφθη»). Η κινητοποίηση μας, με αποχή από εργασία Σαββάτου – Κυριακής και υπερωριακή εργασία οφείλεται στην ξαφνική άρνηση του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΟΛΘ ΑΕ, στις 24/1/2019, να υλοποίηση δική του προηγούμενη δέσμευση για την παράταση της Επιχ. ΣΣΕ.



Η Επ. ΣΣΕ είναι από 1η Ιανουαρίου στην τρίμηνη επεκτασιμότητα. Και ενώ υπήρχε δέσμευση του Προέδρου της ΟΛΘ ΑΕ ότι θα παραταθεί η ισχύς της υφιστάμενης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας  Υπαλληλικού Προσωπικού, μέχρι τη σύναψη της διάδοχης επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας , ιδιαίτερα αφού η εταιρεία και οι Εργαζόμενοι ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις πακέτο για ΓΚΠ πρώτα και αμέσως μετά για Επ. ΣΣΕ με μεγάλη καθυστέρηση ουσιαστικά τον Δεκέμβρη του 2018  με ευθύνη της Εταιρείας.
 Συγκεκριμένα από την εγκατάσταση του ιδιώτη τον Μάρτιο του 2018,  ήταν γνωστό στην εταιρεία ότι σύμφωνα με την Σύμβαση Παραχώρησης και το θεσμικό πλαίσιο είχε την υποχρέωση  να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους για την τροποποίηση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού και της Επ. ΣΣΕ. Και ενώ στο αρχικό χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε δήλωνε ότι θα  ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση τέλη Ιουνίου αρχές Αυγούστου,  εν τέλει με τις παρατάσεις και τις καθυστερήσεις της εταιρείας φτάσαμε να γίνει η πρώτη συνάντηση στις 29/11 /2018. Βλέποντας όμως ότι φτάνουμε στην εκπνοή της ισχύος της σύμβασης εργασίας ζητήσαμε από το Πρόεδρο της ΟΛΘ ΑΕ να προχωρήσουμε σε  παράταση ισχύος έτσι ώστε να υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης και καλής πίστης. Όχι μόνο δεσμεύτηκε για την παράταση  σε συνάντηση πριν την έναρξη του Διαλόγου  στις 20.11.2018 αλλά ανέλαβε την εθελοντική υποχρέωση ότι η παράταση θα υλοποιηθεί με τον τρόπο που θα προτείνουν οι εργαζόμενοι!!
Στην έναρξη δε των διαπραγματεύσεων   δόθηκε το σχέδιο πρότασης της εταιρείας ,  με τη δέσμευση του προέδρου ότι θα παραταθεί η ισχύς της Επ. ΣΣΕ για να είναι καλυμμένοι οι εργαζόμενοι και να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η εταιρία μετά την εκπνοή της  τρίμηνης επέκτασης της σσε δεν θα προσπαθήσει να περάσει σε καθεστώς ατομικών συμβάσεων… 
Η αθέτηση των δεσμεύσεων του και η ανατροπή  του κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και καλής πίστης οφείλεται αποκλειστικά στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΟΛΘ ΑΕ   και πολύ περισσότερο που η ανατροπή πραγματοποιήθηκε με αυταρχικό μονόλογο και την ανακοίνωση εκ μέρους ότι θα κάνει ότι αυτός θέλει ως αφεντικό και ότι ελέγχει ήδη τους εργαζόμενους. Επιχείρησε να «παίξει» με την ανασφάλεια και την αγωνία των εργαζόμενων και ιδιαίτερα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου.
Πιστεύει ο  Πρόεδρος της ΟΛΘ ΑΕ ότι το μοντέλο των προσλήψεων με συμβάσεις 8 μηνών, που χρησιμοποιεί, μπορεί να το μετατρέψει  σε   απεργοσπαστικό μηχανισμό και ότι θα προχωρήσει σε δημιουργία σωματείου ελεγχόμενου από των ίδιο  (είναι δικές του οι δηλώσεις!!!!!!)  Γιατί αλήθεια δε προχωρά σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ έχει κάθε δυνατότητα για προσλήψεις ως ιδιωτική εκμετάλλευση? Γιατί χρησιμοποιεί άραγε το μοντέλο του δημοσίου?
Η συμμετοχή  των εργαζόμενων στις κινητοποιήσεις το Σ/Κ ήταν καθολική. Περιμένουμε απάντηση από την  ΟΛΘ ΑΕ, έτσι ώστε να αναστείλουμε τις κινητοποιήσεις.  Να διευκρινίσει δηλαδή εάν θα  παραταθεί η ισχύς της υφιστάμενης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας  Υπαλληλικού Προσωπικού, μέχρι τη σύναψη της διάδοχης επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας  για τα έτη 2019 και εξής, όπως καταθέσαμε στην πρόταση μας και να δεσμευτεί η εταιρεία ότι η παράταση θα επικυρωθεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της. Στην επιστολή που μας απέστειλε η ΟΛΘ ΑΕ -  και μάλιστα μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων -   αφήνει σε εκκρεμότητα το περιεχόμενο της απόφασης.
Το αίτημα μας είναι απλό … η παράταση ισχύος της ΣΣΕ θα αποδείξει ότι δεν επεξεργάζεται σχέδια για να καταργήσει, δια της διολισθήσεως,  θεμελιακά εργασιακά δικαιώματα. Κατά τα λοιπά, εμείς το μόνο που δηλώνουμε είναι ότι οι Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας δεν πρόκειται να καταργηθούν. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν . Το κρίσιμο σημείο είναι αν θα προκύψουν μέσα από διάλογο  σε κλίμα εργασιακής ειρήνης ή εάν θα «επιβληθούν» με άλλους τρόπους. Αυτό στην πραγματικότητα έχει να επιλέξει η Διοίκηση της ΟΛΘ ΑΕ.
Υπενθυμίζουμε ότι , στο προηγούμενο διάστημα ξεκαθαρίσαμε απολύτως και προς κάθε κατεύθυνση ότι το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις και θεσπισμένες Εργασιακές Σχέσεις  δε  ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ….



ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ( ΟΜ. Υ. Λ. Ε ) ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ο.Λ.Θ. Α.Ε.