Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Τι θα γίνει με την ιδιωτικοποίηση της ΕΕΣΣΤΥ;

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, αρχές Οκτώβρη του 2018, έδωσε το «πράσινο φως» για την πώληση της ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού) στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ έναντι 22 εκ. ευρώ. Τα ερωτήματα που η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) υπέβαλε έγκαιρα με πολυσέλιδη αναφορά προς το Ελεγκτικό Συνέδριο, καταγγέλλοντας τη διαδικασία για μια σειρά χειρισμών και ενεργειών, δεν κρίθηκαν ικανοποιητικά και απορρίφθηκαν με διαδικασίες express. Και τούτο διότι ο χρόνος για την εξέταση του φακέλου που κατέθεσε το ΤΑΙΠΕΔ, δεν ξεπέρασε τον ένα μήνα, πράγμα ασυνήθιστο για το Ελεγκτικό Συνέδριο, αφού σε άλλες περιπτώσεις, όπως για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο αντίστοιχος χρόνος άγγιξε τους έξι μήνες. Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε εκθέσει αναλυτικά τις αιτιάσεις που υπέβαλε η ΠΟΣ και δεν θα επανέλθουμε.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Επόμενος «σταθμός» για την ιδιωτικοποίηση της ΕΕΣΣΤΥ είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία καλείται να αποφανθεί αν δημιουργείται ιδιωτικό μονοπώλιο που αντιβαίνει τις αρχές του ανταγωνισμού. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει προσφύγει ανταγωνίστρια εταιρεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, επικαλούμενη παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού και ζητεί να εμποδιστεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να προχωρήσει στην εξαγορά της ΕΕΣΣΤΥ.
Ανοιχτό παραμένει το ερώτημα εάν οι Αρχές έχουν λάβει υπόψιν την προσφυγή της ανταγωνίστριας εταιρείας που προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και η οποία έως σήμερα εκκρεμεί.

Οι εργαζόμενοι

Από τους μόνιμους υπαλλήλους της ΕΕΣΣΤΥ, 75 έφυγαν με μετάταξη προς το δημόσιο ΟΣΕ, «αξιοποιώντας» πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που έδινε αυτή τη δυνατότητα. Οι υπόλοιποι παρέμειναν στην προς ιδιωτικοποίηση ΕΕΣΣΤΥ. Η ΕΕΣΣΤΥ, με τη σύμφωνη γνώμη ΤΑΙΠΕΔ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προχώρησε σε συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου για τους περισσότερους εργαζόμενους. Όμως περίπου 70 αυτοαπασχολούμενοι και 120 περίπου μαθητές, παραμένουν προς το παρόν εργασιακά μετέωροι.
Με αυτά τα δεδομένα, το επόμενο βήμα προς την ιδιωτικοποίηση και την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τελεί υπό την αίρεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που αν και αυτή δώσει το «πράσινο φως», αυτό θα σημάνει την ολοκλήρωση της δεύτερης αποκρατικοποίησης στον ελληνικό σιδηρόδρομο, που ξεκίνησε το 2013 και τείνει να ολοκληρωθεί το 2019, μετά δηλαδή από 6 χρόνια.

Κατερίνα Σοφοκλή
epohi.gr