Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Οι σιδηροδρομικοί προσέχουν τους Αγίους Αναργύρους Δοξαρά «σαν τα μάτια τους».

 Άγνωστοι διέρρηξαν πολλές εκκλησίες σε χωριά του νομού Λάρισας, γύρω από το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων των σιδηροδρομικών στον Δοξαρά.
Λεηλάτησαν έξι εκκλησίες, που απέχουν μεταξύ τους 2- 3 χιλιόμετρα και μερικές βρίσκονται σε πλατείες χωριών.
Οι δράστες αφαίρεσαν και την εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κοιλάδα, εικόνα του 18ου αιώνα σημαντικής ιστορικής και οικονομικής αξίας. Οι κλέφτες παραβίασαν πόρτες και παράθυρα ναών, προκαλώντας σημαντικές φθορές και πήραν χρήματα από τα παγκάρια και τάματα από τις εικόνες. Στη συνέχεια έσπασαν ξύλινα πλαίσια παγκαριών και πήραν μαζί τους τα μεταλλικά κουτιά. Από ναό κοιμητηρίου πήραν μαζί τους το παγκάρι, το οποίο όμως ήταν άδειο. 

Οι διαρρήξεις έγιναν στα χωριά Κοιλάδα, Ραχούλα, Μαυροβούνι, Ανωχώρι και στον ναό του κοιμητηρίου Κατωχωρίου. Εκτιμάται από την αστυνομία ότι οι δράστες είναι οι ίδιοι σε όλες τις περιπτώσεις. 


Μόλις έλαβαν γνώση των διαρρήξεων στην περιοχή Δοξαρά, τα μέλη του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών Λάρισας «Ο Άγιος Φίλιππος» επισκέφθηκαν το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων για έλεγχο. Το εκκλησάκι πριν χρόνια είχε διαρρηχθεί και αυτό, , αλλά οι δράστες, οι οποίοι έσπασαν πόρτα και παγκάρι, δεν βρήκαν κάτι να πάρουν. Οι σιδηροδρομικοί τακτοποίησαν την πόρτα εισόδου, ασχολήθηκαν με τον καθαρισμό της σκεπής από τις βελόνες των πεύκων, για να μη δημιουργείται πρόβλημα από τα βρόχινα νερά.

 Η λάσπη στον δρόμο δεν επιτρέπει την ομαλή διέλευση των αυτοκινήτων και για αυτό αποφασίστηκε να κατασκευαστεί ο δρόμος μέχρι την 1η Νοεμβρίου, με τη συνδρομή και του Δήμου Κιλελέρ.

Από τον σύλλογο τονίζεται ότι, τελευταία μέλη συλλόγου των Αθηνών δήλωναν στη Λάρισα ότι το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων Δοξαρά ανεγέρθηκε μόνο με δαπάνες Λαρισαίων σιδηροδρομικών και όχι του Βόλου, όπως υποστηρίζει ο σύλλογος «Ο Άγιος Φίλιππος».

Παλιοί σιδηροδρομικοί της Λάρισας, μέλη της πρώτης επιτροπής ανέγερσης (οι Τριανταφύλλου και Τσακμάκης) έλεγαν ότι το εκκλησάκι κατασκευάστηκε με δαπάνες Λαρισαίων και Βολιωτών σιδηροδρομικών και κατοίκων.

 Την άποψη αυτή υποστηρίζει και ο Σύλλογος «Ο Άγιος Φίλιππος», αλλά και ο Άγιος Γεώργιος στην εικόνα του οποίου αναγράφονται οι λέξεις: «Δέηση ευλαβών χριστιανών Βόλου και Νέας Ιωνίας 1982».


Για τα "Σ.Ν." Βαγγέλης Ρηγόπουλος