Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

«Ενεργοποιείται» ο διαγωνισμός για το Θριάσιο ΙΙ. Πρόσληψη νομικού συμβούλου.


Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να προσελκύσει ο διαγωνισμός για το Θριάσιο ΙΙ ή αλλιώς, για το Εμπορευματικό Σιδηροδρομικό Σταθμό και τον Σταθμό Διαλογής (ΕΣΣΣΔΙ), ο οποίος θα προκηρυχθεί το επόμενο διάστημα.

Το υπουργείο Μεταφορών, το οποίο προχωρά στην πρόσληψη νομικού συμβούλου για τον διαγωνισμό, με αμοιβή 72.000 ευρώ, εκτιμά ότι θα κατατεθούν αρκετές προσφορές, δεδομένης της σημασίας του διαγωνισμού και μάλιστα, ότι θα υπάρξουν συμμετοχές «έκπληξη».

Προφορικό ενδιαφέρον έχουν ήδη επιδείξει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η Goldair, ενώ και η Cosco / OΛΠ εξετάζει πιθανή συμμετοχή.

Ο σχετικός διαγωνισμός θα προκηρυχθεί από τον ΟΣΕ, με βάση το μοντέλο ΣΔΙΤ. Ο ΟΣΕ θα διατηρήσει το πλειοψηφικό ποσοστό της εταιρείας που θα αναλάβει τη διαχείρισή του, ωστόσο ο ιδιώτης το management.

Το σχήμα που θα δημιουργηθεί εκτιμάται ότι θα αναλάβει την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία των απαραίτητων γερανογεφυρών για τη φορτοεκφόρτωση των συρμών, επένδυση που υπολογίζεται στα 22 εκατ. ευρώ.

Επίσης, την ολοκλήρωση σειράς έργων υποστηρικτικών λειτουργιών, όπως τα κτίρια του χώρου μεταφόρτωσης συνδυασμένων μεταφορών, φόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων, μεταφόρτωσης φορτίου βαγονιών, πρατήριο υγρών καυσίμων και την προμήθεια του απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού (περονοφόρα κ.α.).

Στο ακίνητο των 1.600 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του ΟΣΕ, έχουν ήδη κατασκευαστεί μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι, οι οποίοι, όπως προβλέπεται από τα τεύχη του διαγωνισμού για το εμπορευματικό σιδηροδρομικό κέντρο, μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά σ’ αυτό και με το εμπορευματικό κέντρο ιδιωτών της ΓΑΙΑΟΣΕ, το οποίο έχει παραχωρηθεί για περίοδο 60 ετών.

Φ. Φωτεινός
metaforespress.gr