Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Φρουροί ΕΛ.ΑΣ. στον ηλεκτρικό και στο μετρό.


Με καθυστέρηση δύο ετών από το πρώτο χτύπημα στο μετρό δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών, η οποία προβλέπει τη φύλαξη των σταθμών μετρό και ηλεκτρικού από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. (φωτ. αρχείου).
Πέρασαν πάνω από δύο χρόνια αλλεπάλληλων επιθέσεων, βανδαλισμών και καταστροφών σε σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού έως ότου επιχειρηθεί μια λύση για την αντιμετώπιση της ασύμμετρης, όπως τη χαρακτήρισαν πολλοί, απειλής από αγνώστους κατά των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας. Εργαζόμενοι στο μετρό βρέθηκαν στο επίκεντρο επιθέσεων, μετακινούμενοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με βία σε σταθμούς και οχήματα, ενώ το κόστος αποκατάστασης των ζημιών μεγάλωνε ολοένα και περισσότερο για τον ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών).

Εξαγγελίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου έγιναν πολλές, αλλά η απόσταση μεταξύ λόγων και πράξεων φάνηκε χαοτική. Πριν από λίγες ημέρες και με καθυστέρηση μεγαλύτερη των δύο ετών από την πρώτη επίθεση που σημειώθηκε στο μετρό, νομοθετήθηκε η λύση στο ζήτημα της ασφάλειας των σταθμών του μετρό καθώς και άλλων εγκαταστάσεων των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας. Η Ελληνική Αστυνομία θα αναλάβει τη φύλαξη σταθμών του μετρό με «αντάλλαγμα» την παροχή δωρεάν μετακίνησης των ενστόλων της ΕΛ.ΑΣ. με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Συγκεκριμένα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών «Κάρτες μετακίνησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς του ένστολου προσωπικού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη». Η εν λόγω ΚΥΑ προβλέπει ότι ο ΟΑΣΑ θα διαθέσει (αφού αναλάβει και την έκδοσή τους) στους αστυνομικούς προσωποποιημένες επαναφορτιζόμενες κάρτες με τις οποίες θα μετακινούνται δωρεάν σε όλα τα μέσα μεταφοράς. Από την πλευρά της η ΕΛ.ΑΣ. θα αναλάβει να διαθέσει το απαραίτητο ένστολο προσωπικό για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης χώρων συγκοινωνιακού έργου των ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) και ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες), όπως και την υποβοήθηση στην εκτέλεση υποστηρικτικών δράσεων αναγκαίων για το έργο του ΟΑΣΑ.

Μεταξύ των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. είναι η φύλαξη των σταθμών μετρό και ΗΣΑΠ, η ασφάλεια ιδιαίτερων σημείων του συγκοινωνιακού δικτύου, η αστυνόμευση λεωφορειολωρίδων και η υποστήριξη της λειτουργίας των γερανοφόρων οχημάτων του ΟΑΣΑ. Οι λεπτομέρειες και ο ακριβής αριθμός των ενστόλων που θα διατίθεται για την ασφάλεια των ΜΜΜ θα καθορίζεται κατά περίπτωση ανάλογα με τις ανάγκες του Οργανισμού. Ο ΟΑΣΑ θα αποστέλλει ετησίως αναλυτικό αίτημα προς της ΕΛ.ΑΣ., με το οποίο θα παραθέτει τις ειδικότερες ανάγκες που έχει σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, που παρέχονται από την αστυνομία. Η ΕΛ.ΑΣ. με τη σειρά της θα καταρτίζει αναλυτικό πίνακα με το απαιτούμενο ένστολο προσωπικό. Η αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών από την ΕΛ.ΑΣ θα είναι κατ’ έτος ίση προς την αξία του αντιτίμου του συνόλου των μετακινήσεων του προσωπικού με τις κάρτες του ΟΑΣΑ. 

Παλαιότερες εξαγγελίες ήθελαν τη φύλαξη να αναλαμβάνουν 200 άτομα της ΕΛ.ΑΣ., αντικαθιστώντας τους υφιστάμενους υπαλλήλους εταιρειών σεκιούριτι, οι οποίοι εκ του νόμου δεν έχουν πολλά περιθώρια παρέμβασης όταν σημειώνεται οποιοδήποτε περιστατικό. Ωστόσο, στην πορεία διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των ενστόλων θα καθορίζεται κατά περίπτωση ανάλογα με τις ανάγκες, ενώ η παρουσία των υπαλλήλων σεκιούριτι μάλλον κρίνεται απαραίτητη. Ετσι ο προγραμματισμός θέλει τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ να δρουν «υποστηρικτικά» προς τους υπαλλήλους σεκιούριτι.

Οι ΣΤΑΣΥ έχουν ήδη δρομολογήσει την υπογραφή συμβάσεων με εταιρείες σεκιούριτι για τη φύλαξη των εγκαταστάσεών της για το 2019. Μέχρι πρότινος οι ΣΤΑΣΥ υπέγραφαν βραχυχρόνιες συμβάσεις με εταιρείες σεκιούριτι, αναμένοντας ουσιαστικά τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. Εν αναμονή όμως της υπογραφής της σχετικής ΚΥΑ, το υπερταμείο (που διαχειρίζεται τις συγκοινωνίες) ζήτησε από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΣΑ να προχωρήσει σε μακροχρόνια σύμβαση, η οποία και υπεγράφη με ετήσια διάρκεια για το σύνολο του 2019.

Τα «ελευθέρας»

Η παροχή δωρεάν μετακίνησης στους αστυνομικούς δεν είχε σταματήσει να ισχύει (προβλέπεται από τον νόμο 3920/2011 για την αναδιάρθρωση των συγκοινωνιών της Αθήνας). Ωστόσο, ο νόμος ορίζει πλέον πως για την παροχή δωρεάν (ή μειωμένου κομίστρου) μετακινήσεων πρέπει να προηγηθεί υπογραφή σύμβασης με το αρμόδιο υπουργείο προκειμένου ο ΟΑΣΑ να εισπράξει το ανάλογο ποσό. Και αυτό προέκυψε ως ανάγκη μετά τη διαπίστωση ότι η πλειονότητα των υπουργείων που παρείχε στο πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής μειωμένο κόμιστρο σε δικαιούχους, δεν προχωρούσε στην καταβολή του αντιτίμου στον ΟΑΣΑ. Αποτέλεσμα ήταν (και παραμένει σε μεγάλο βαθμό) ο Οργανισμός να εγγράφει σημαντικά ποσά ως ελλείμματα, μέρος των οποίων θα καλύπτονταν αν προχωρούσαν τα υπουργεία στην αποπληρωμή των χρεών τους προς τον Οργανισμό.

Μέχρι την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και το κλείσιμο των πυλών στους σταθμούς του μετρό οι ένστολοι μπορούσαν να μετακινούνται ελεύθερα με την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν ήταν εφικτό μετά την ενεργοποίηση του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου, που οδήγησε στο κλείσιμο των ηλεκτρονικών πυλών εισόδου - εξόδου στους σταθμούς.

Αλεξάνδρα Κασσίμη
kathimerini.gr