Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Εκτροχιασμένη αναλγησία.

Η αναλγησία... «πάει τρένο» στην εργολαβική κοινοπραξία που εκτελεί το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης; Κατέσχεσε χρηματικά ποσά από μόλις 8 ευρώ έως και 9.000 ευρώ που βρήκε σε τραπεζικούς λογαριασμούς απολυμένων αρχαιολόγων, οι οποίοι έχασαν το Εφετείο για την αποζημίωσή τους! Από «λάθος» των τραπεζών δεν τηρήθηκε ούτε το πλαφόν των 1.200 ευρώ που προβλέπει ο νόμος για τους λογαριασμούς μισθοδοσίας.

Με τη δικαστική διαφορά μεταξύ 19 απολυμένων αρχαιολόγων του μετρό Θεσσαλονίκης και της κατασκευάστριας κοινοπραξίας (ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική, Impregilo, Ansaldo STS, Seli-Hitaci Rail Italy) είχε ασχοληθεί η «Εφ.Συν.» πριν από ένα μήνα (11/10/2018), τονίζοντας ότι η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει στον Αρειο Πάγο και ως εκ τούτου είναι τουλάχιστον ανήθικο μια επιχείρηση-κολοσσός με τεράστια έσοδα από το ελληνικό Δημόσιο να απειλεί με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και ακινήτων (!) 19 απολυμένους που κέρδισαν πρωτόδικα αποζημιώσεις για την «παράνομη» απόλυσή τους, αλλά έχασαν το Εφετείο με ένα... μάλλον διάτρητο σκεπτικό.

Κι ενώ η απόφαση αυτή αναμένεται να κριθεί με αναίρεση στον Αρειο Πάγο, τον Μάιο του 2019, η εργολαβική κοινοπραξία, με επείγουσες διαδικασίες χωρίς καμιά αιδώ, σπεύδει να κατασχέσει και τις τελευταίες οικονομίες των μεροκαματιάρηδων.

Η υπόθεση ξεκινά τον Φεβρουάριο του 2013 όταν η κοινοπραξία, με τη μορφή που είχε τότε και όπως εξελίχθηκε στη συνέχεια (ΑΕΓΕΚ κατασκευαστική, Impregilo, Ansaldo STS, Seli-Hitaci Rail Italy) αποφάσισε και προχώρησε στις απολύσεις 400 εργαζομένων – αρχαιολόγων και εργατοτεχνιτών– με τη διαδικασία των μαζικών απολύσεων, επικαλούμενη προσχηματικά, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, τον περιορισμό των εργασιών.

Οι 19 από αυτούς, παρά τις υποσχέσεις επαναπρόσληψης, προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη και δικαιώνονται από το Πρωτοδικείο με την υπ’ αριθμόν 1865/2014 απόφαση τον Ιούλιο του 2014.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης, η κοινοπραξία εργολάβων που εκτελεί το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης δεν τήρησε τους κανόνες καλής πίστης και συναλλακτικών ηθών ως όφειλε απέναντι στους εργαζόμενους και δεν τήρησε τη διαδικασία διαπραγματεύσεων με το σωματείο εργαζομένων.

Το δικαστήριο επιδίκασε αποζημιώσεις 20 χιλιάδων ευρώ σε καθέναν εκ των 19 απολυμένων που προσέφυγαν σε αυτό, ορίζοντας, ενόψει του Εφετείου στο οποίο προσέφυγε η κοινοπραξία, προσωρινά εκτελεστέο πόσο τις 10 χιλιάδες ευρώ για τον καθένα, χρήματα τα οποία βεβαίως και εισέπραξαν, καταρχήν για βιοποριστικούς λόγους.

Το Μονομελές Εφετείο ωστόσο ανέτρεψε την απόφαση αυτή με δική του (764/2018), κρίνοντας υπέρ των επιχειρημάτων της κοινοπραξίας και καταλήγοντας με την παραδοχή ότι «τηρήθηκε η προβλεπόμενη από τον ν. 1387/1983 διαδικασία», ήτοι ενημέρωσε εγγράφως το σωματείο εργαζομένων για τους λόγους των απολύσεων, κοινοποιώντας τους, μάλιστα, έγγραφο της Αττικό Μετρό ότι «το προσεχές εξάμηνο δεν πρόκειται να εκτελεστούν ανασκαφές σε κανένα εργοτάξιο», με ημερομηνία 21.12.2012.

Δέχεται επίσης το Εφετείο ότι, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, οι εργαζόμενοι είχαν επαρκή ενημέρωση και οι προτάσεις τους για περιορισμό των ομαδικών απολύσεων ορθώς δεν έγιναν δεκτές (!), διότι «δεν υπήρχαν μέτωπα εργασίας από την κυρία του έργου για ανασκαφικές εργασίες».

Η εφετειακή αυτή απόφαση άφησε εμβρόντητους τους απολυμένους και χαρακτηρίστηκε «διάτρητη» από διακεκριμένους εργατολόγους, με μοναδική πάντως διέξοδο την προσφυγή στον Αρειο Πάγο.

Οι άνθρωποι κατέθεσαν αναίρεση στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, ελπίζοντας ότι θα δικαιωθούν.

«Αντεργατική επίθεση»

Μετά τις προχθεσινές κατασχέσεις, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων «καταγγέλλει με τον πιο απερίφραστο τρόπο τη λυσσώδη αντεργατική επίθεση της Κ/Ξ του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ - IMPREGILO - ANSALDO STS - SELI - ANSALDOBREDA, η οποία επιχειρεί να στείλει ένα τρομοκρατικό μήνυμα ενάντια σε ομάδα 19 αρχαιολόγων συναδέλφων μας, αδίκως απολυμένων στις αρχές του 2013», αναφέρει μεταξύ άλλων και τονίζει:

«Μεστό εκδικητικότητας, το “μήνυμα” της Κοινοπραξίας του 2013 έχει, παράλληλα αρκετούς αποδέκτες, μεταξύ των οποίων οι νυν εργαζόμενοι, στους οποίους η Κ/Ξ δίνει την εντολή να σκύψουν το κεφάλι και να στρέψουν τις πλάτες στους συναδέλφους τους, καθώς και άλλες ομάδες συναδέλφων που διεκδικούν αποζημιώσεις από το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης, από τους οποίους η Κ/Ξ, εμμέσως πλην σαφώς, απαιτεί να ταπεινώσουν τις αξιώσεις τους, και όλα αυτά την ώρα που δρομολογείται η έναρξη εργασιών για την επέκταση της Γραμμής 4 στο Μετρό Αθήνας...».

Σύμφωνα με τον εργατολόγο Χαρίδημο Βεργούλη, που χειρίστηκε την υπόθεση για λογαριασμό των απολυμένων, «ένας ιδιώτης εργοδότης δεν θα το έκανε αυτό, δηλαδή να επισπεύσει κατασχέσεις μικροποσών που προέρχονται από μισθοδοσία, πόσο μάλλον μια κοινοπραξία που θεωρητικά είναι μια κοινωφελής επιχείρηση, η οποία κατασκευάζει δημόσιο έργο κι ενώ σε κάθε περίπτωση η αίτηση αναστολής δικάζεται σε λίγες μέρες στον Αρειο Πάγο. Αυτό που έκανε εμπεριέχει στοιχεία απανθρωπιάς και εκδικητικότητας», κατέληξε, σχολιάζοντας στην εφημερίδα μας την εξέλιξη.


Συντάκτης:  Νίκος Φωτόπουλος
efsyn.gr