Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Οι εξελίξεις που δρομολογούνται για το Πάρκο του ΟΣΕ.


Το τελευταίο διάστημα μεγάλη κουβέντα γίνεται για το Πάρκο Σιδηροδρόμων (ΟΣΕ), τις αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής και τα «έργα» που γίνονται. Σε όλη τη διάρκεια της θητείας αυτού του Δ.Σ. έχουμε φέρει κατ’ επανάληψη ζητήματα που αφορούν στο Πάρκο (με ερωτήσεις-τοποθετήσεις) στο Δημοτικό
Συμβούλιο και έχουν σχέση με το φωτισμό, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, την κατάσταση του πράσινου, τη λίμνη, τις διαρροές νερού, τη διέλευση ζώων συντροφιάς.
Το Πάρκο-κλουβί που έχει εξαγγείλει η Δημοτική Αρχή με τα άθλιας αισθητικής κάγκελα είναι ό,τι χειρότερο για τη ζωντάνια και την κατάσταση του Πάρκου. Σημειωτέον πως το συγκεκριμένο θέμα με τα κάγκελα δεν έχει συζητηθεί στο Δ.Σ., δε γνωρίζουμε λεπτομέρειες, ούτε το κόστος. Σε μια σειρά ζητήματα που αφορούν στην αναβάθμιση της ζωής των λαϊκών οικογενειών, τις παιδικές χαρές, το πράσινο, τους αθλητικούς χώρους, τα πάρκα αναψυχής τα έχουμε βάλει σε προτεραιότητα από πλευράς διεκδίκησης και ελέγχου. Είναι σημαντικό να παλεύουμε για νέους χώρους και αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων, για να μπορούν νέα ζευγάρια, τα μικρότερα παιδιά, αλλά και η νεολαία, να βρίσκουν διέξοδο στην άθληση, στη φύση, στη δράση, μακριά από τις εξαρτήσεις και την παθητικότητα του καναπέ.
Αν ακούσει κάποιος τις τοποθετήσεις του δημάρχου για τις καταστροφές στο Πάρκο και τα κακοποιά ανήλικα παιδιά θα νομίζει πως είμαστε στα στενά της Νέας Υόρκης με τις εχθροπραξίες συμμοριών, στις φαβέλες του Ρίο, στο Μεξικό με τη μεγάλη εγκληματικότητα κ.λπ. Υπερβάλλει συνειδητά ο δήμαρχος για να δικαιολογήσει τα κάγκελα για τις μικρές υλικές ζημιές που όντως υπάρχουν όλα αυτά τα χρόνια. Αν νομίζουν πως έτσι θα το προστατέψουν, γελιούνται οικτρά.
Επίσης, κρύβεται πίσω από την απαγόρευση προσλήψεων του μνημονίου, την υπαρκτή υποστελέχωση του Δήμου για την κακή κατάσταση του πρασίνου στο Πάρκο και γενικότερα όλων των πάρκων, αφού δεν υπάρχουν εργαζόμενοι στα συνεργεία του Δήμου για να τα συντηρούν και να τα επιβλέπουν. Η Δημοτική, Αρχή, αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τα Μνημόνια, είναι τουλάχιστον υποκριτές όταν αντιδρούν στην υποστελέχωση των Δήμων αφού αυτά ψήφισαν, αυτά υπερασπίστηκαν, αυτά πάλεψαν για να εφαρμοστούν.
Εκτός αυτού πολλές παρεμβάσεις που μπορούν να αναβαθμίσουν το πάρκο δεν κοστίζουν ιδιαίτερα, π.χ. σιντριβάνια, εκδηλώσεις, παιδικές χαρές. Σπαταλούν έτσι και αλλιώς χρήματα για έργα αμφιβόλου ποιότητας που δε συγκρίνονται με την πολλαπλή αξία ενός τόσο μεγάλου χώρου πρασίνου.
Εκτός, όμως, από τα ζητήματα αναψυχής, άθλησης και της κατάστασης του πράσινου στο Πάρκο, υπάρχει άλλο ένα πιο μεγάλο ζήτημα, όπως το ζήτημα της συνάθροισης του κοινού μετά το σεισμό. Η Δημοτική Αρχή το υποτιμάει και ιδιαίτερα μετά το έγγραφο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που θεωρεί πως το Πάρκο πρέπει να έχει ελεύθερη πρόσβαση όλες τις ώρες και χωρίς εμπόδια. Είναι και αυτό ένα δείγμα της ελαφρότητας που βλέπουν ζητήματα, που για εμάς είναι απόλυτης προτεραιότητας, όπως της αντισεισμικής θωράκισης, τα αντιπλημμυρικά έργα, η αντιπυρική προστασία κ.ά.
Επειδή, όμως, κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι και δημοσιογράφοι μάς κουνούν το δάχτυλο για τις προτάσεις που δήθεν δεν έχουμε, να παραθέσουμε ορισμένες:
•Άπλετο φως σε όλα τα σημεία του Πάρκου, ιδιαίτερα στο χώρο του Μουσείου, που θα διώξει τις «συμμορίες» και θα δώσει ζωή όλες τις ώρες
•Αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων και δημιουργία νέων παιδικών χαρών, νέοι χώροι με παγκάκια κ.λπ.
•Αισθητική αναβάθμιση της λίμνης, όπως και στα ρυάκια που ποτέ δεν έχουν νερό, νέα σιντριβάνια αν χρειάζονται
•Περισσότερες εκδηλώσεις-εκθέσεις (όχι μόνο δύο το χρόνο) στο χώρο του Πάρκου με ευθύνη του Δήμου (Φιλαρμονική-Φάρις), έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο στέκι στην πόλη και για άλλους συλλόγους
•Δημιουργία τουαλετών αφού υπάρχουν μέρες που επισκέπτονται εκατοντάδες-χιλιάδες άτομα το Πάρκο
•Αναβάθμιση των αθλητικών χώρων ή και δημιουργία νέων χώρων. Έπειτα από πολλές παρεμβάσεις μας, έγιναν κάποια βήματα αλλά δεν επαρκούν.
Προτάσεις ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες σίγουρα θα έχουν σύλλογοι, μηχανικοί, οι υπηρεσίες του Δήμου, που όμως ο Δήμος δεν ακούει. Χρειάζεται, όμως, όλος αυτός ο κόσμος που αντέδρασε σε αυτές τις αλλαγές να είναι σε επιφυλακή, έτσι ώστε να μπορέσουν να αποτραπούν κινήσεις υποβάθμισης του Πάρκου και να δοθεί μια νέα πνοή.
Όσον αφορά στο θέμα Στέγασης Έφεδρων Αξιωματικών που με ευθύνη της Δ.Α. δε συζητήθηκε με σωστούς όρους στο Δ.Σ., αφού ηθελημένα ή αθέλητα δεν ήρθε το επίμαχο έγγραφο με ρατσιστικές απόψεις και την πρόθεση αστυνόμευσης του Πάρκου. Είναι προς θετική κατεύθυνση (με αρκετή όμως καθυστέρηση) το νέο έγγραφο των Έφεδρων Αξιωματικών που καταδικάζει αυτές τις απόψεις και δηλώνει ξεκάθαρα πως δεν έχει φασιστικές-ρατσιστικές απόψεις και δεν επιθυμεί να κάνει αστυνόμευση στο Πάρκο. Όμως, στο συγκεκριμένο χώρο, κατά τη γνώμη μας, θα πρέπει να φιλοξενούνται πολιτιστικοί-αθλητικοί σύλλογοι που να συνάδουν με τη ζωή και τη δράση της νεολαίας στο Πάρκο και ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή να εξετάσει πάλι το θέμα.

Του Δημήτρη Οικονομάκου 
Επικεφαλή της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Καλαμάτας

tharrosnews.gr