Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Εξηγήσεις για το αλαλούμ στο μετρό ζητεί το υπερταμείο.


Επιστολή στον ΟΑΣΑ με την οποία ζητά εξηγήσεις για τη σύγχυση που προκάλεσαν οι αλλαγές στα δρομολόγια του Μετρό από και προς το αεροδρόμιο, έστειλε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) Ουρανία Αικατερινάρη.

Στην επιστολή, με ημερομηνία 12 Νοεμβρίου, που παρουσιάζει το Economistas.gr, η κα Αικατερινάρη απευθύνεται στο Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΑΣΑ, Γιάννη Σκουμπούρη, αναφέροντας πως οι αλλαγές στο Μετρό και η μετέπειτα κατάργησή τους, περιήλθαν σε γνώση της ΕΕΣΥΠ από δημοσιεύματα.

Η επικεφαλής του υπερταμείου, στο οποίο έχουν μεταβιβαστεί από τις αρχές του 2018 οι μετοχές των εταιρειών αστικών συγκοινωνιών, καλεί τον ΟΑΣΑ να ενημερώσει «αρμοδίως επί του θέματος».

Συγκεκριμένα η κα Αικατερινάρη ζητεί από τον κ. Σκούμπουρη ενημέρωση «επί ποιας βάσης αποφασίστηκαν οι εν λόγω αλλαγές στα δρομολόγια και η εν συνεχεία επαναφορά τους στην προτέρα κατάσταση» και προσθέτει πως «εκ του ρόλου σας είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζετε το θέμα εις βάθος, όπως και τον όποιο σχεδιασμό ή αλλαγή αυτού βάση των πραγματικών αναγκών και συνθηκών».

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ θίγει και το θέμα αναφορικά με τις διαδικασίες ανάθεσης συμβάσεων υπηρεσιών φύλαξης από τη ΣΤΑΣΥ, για τις οποίες υπήρξε πόρισμα από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ).

Σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής, η πάγια πρακτική της ΣΤΑΣΥ να αναθέτει βραχυχρόνιες συμβάσεις για υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας παραβιάζει το εθνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο περί των δημοσίων συμβάσεων.

Στην επιστολή της, η Ουρανία Αικατερινάρη αναφέρει πως το υπερταμείο έλαβε γνώση και για το ζήτημα των συμβάσεων από τον Τύπο, απευθύνοντας ταυτόχρονα αυστηρή προειδοποίηση.

«Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε, όπως αναφέρεται και στο Στρατηγικό Σχέδιο, ότι θα πρέπει να εγκαθιδρυθούν στον Όμιλο διαδικασίες που διασφαλίζουν ότι εφαρμόζονται ορθά οι κανόνες προκήρυξης και ανάθεσης συμβάσεων και να διασφαλίζεται η προστασία των εταιρειών από οποιαδήποτε βλάβη τυχόν συνεπάγεται εσφαλμένη εφαρμογή των κανόνων».

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται σημαντικές αλλαγές στα μέσα μεταφοράς, δίχως ο μέτοχος των εταιρειών να έχει λάβει γνώση.

Ούτε ο ΟΑΣΑ είχε ενημερωθεί

Οι αλλαγές στα δρομολόγια του Μετρό από και προς το αεροδρόμιο, οι οποίες διήρκησαν μόλις μία εβδομάδα αποτελούν ενδεικτικό παράδειγμα. Για το θέμα αυτό, αξιόπιστες πηγές τονίζουν πως ούτε ο ΟΑΣΑ είχε ενημερωθεί.

Η κατάργηση των απευθείας δρομολογίων ωστόσο, ήταν σε γνώση του υπουργείου Υποδομών σύμφωνα με πληροφορίες, το οποίο μάλιστα όταν εξεδόθη η σχετική ανακοίνωση από τη ΣΤΑΣΥ δεν αντέδρασε.

Η αντίδραση ήρθε πέντε ημέρες αργότερα και αφού προηγήθηκαν έντονα παράπονα πολιτών αλλά και κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην ανατολική Αττική, όπου προτίθεται να πολιτευθεί στις προσεχείς εκλογές ο Χρήστος Σπίρτζης.

«Δεν χρειάζεται οι διοικήσεις των εταιρειών να ενημερώνουν τους μετόχους για κάθε απόφαση που λαμβάνουν, ωστόσο για σημαντικές αλλαγές όπως εκείνες που αφορούν στα δρομολόγια, πρέπει να υπάρχει ενημέρωση», αναφέρουν πηγές που παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση.

Οι συμβάσεις φύλαξης και καθαριότητας

Προς επίλυση βαίνει το ζήτημα που έχει προκύψει με τις βραχυχρόνιες συμβάσεις για υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας εγκαταστάσεων της ΣΤΑΣΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία δεν προχώρησε σε πολυετείς συμβάσεις τα τελευταία δύο έτη, καθώς υπήρχε σύγχυση αναφορικά με τη φύλαξη των μέσων σταθερής τροχιάς από την ΕΛΑΣ.

Από εδώ και στο εξής ωστόσο, θα υπογράφονται συμβάσεις μεγαλύτερης διάρκειας. Καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή στάσης έπαιξαν καταγγελίες που έγιναν στους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης και στο Ελεγκτικό Συνέδριο από εταιρείες, μεταξύ των οποίων και πολυεθνικές όπως η ISS και η ESA, που είχαν κερδίσει σχετικούς διαγωνισμούς από το 2016. Απόσπασμα της επιστολής με την οποία το υπερταμείο «τραβάει το αυτί» για τα δρομολόγια και τις συμβάσεις στο μετρό


Αχιλλέας Τόπας
economistas.gr